Vård- och omsorgs­programmet

i samarbete med Aleris

Kunskapsgymnasiet och vårdföretaget Aleris erbjuder sedan hösten 2015 Vård- och omsorgsprogrammet i ett unikt samarbete.

Det är en branschnära utbildning som är unik i sitt slag. Med Kunskapsgymnasiets fokus på individuell utbildning samt Aleris branschexpertis får du en bred utbildning i samverkan med vårdsektorn. Studierna utgår ifrån en människosyn som betonar alla människors lika värde, livskvalitet och välbefinnande.

Är du intresserad av hälsa och vill vara med och påverka framtidens vård- och äldreomsorg? Då är programmet helt rätt för dig. Du kommer att studera hälsa, medicin, pedagogik, arbetsmiljö- och säkerhet. Men även engelska, svenska och matematik ingår i studierna.

Kunskap från olika ämnesområden ger dig en helhetssyn på människan samt en förståelse för vår livsstils betydelse för hälsan. Under utbildningen har du flera praktikperioder och kommer att göra en studieresa utomlands. Utbildningen ger dig högskolebehörighet och en yrkesexamen samt goda möjligheter till arbete direkt efter studenten.

Charlotte, Vård- och omsorgsprogrammet, Kunskapsgymnasiet Globen

Varför valde du Vård- och omsorgsprogrammet?
– För att jag älskar biologi och allt som handlar om människan. Jag vill lära mig mer om demenssjukdomar och hur man bemöter en person som är sjuk. Jag är också intresserad av att se hur det ser ut på ett äldreboende för att lära mig hur man ska behandla en person med speciella behov.

Berätta om programmet!
– Det är ett spännande program där jag lär mig mycket som jag kan använda i det vardagliga livet. Medan man studerar får man även stor respekt för alla man träffar under t.ex. praktikveckorna.

Vad är speciellt med Kunskapsgymnasiet?
– Det unika är att man har en personlig handledare som man träffar varje vecka. Vi pratar om skolrelaterade ämnen, men man kan prata om i princip vad som helst som man undrar över. Min handledare hjälper mig att sätta mål och att nå målen.

3 frågor till Genet Kibrom, Undersköterska på äldreboendet Odinslund i Danderyd.

Hur blev du undersköterska?

– Jag började plugga på Vård- och omsorgsprogrammet utan att egentligen veta vad det innebar att arbeta inom vården. Det var tre intressanta och givande år och jag lärde mig otroligt mycket. Idag har jag ett av de mest spännande jobben i världen.

Vilka fördelar har yrket?

– Det finns otroligt många fördelar! Alla trevliga och tacksamma boende och vård­tagare samt de fantastiska kollegor man arbetar med.

Mitt jobb kanske inte är det bäst betalda eller det lättaste alla dagar, men jag behöver aldrig vara orolig för att bli arbetslös eller för att ha tråkigt på jobbet.

Ett tips till elever som funderar på ett yrkesval inom vård och omsorg?

– Våga vara dig själv! Att arbeta i ett vårdyrke är en erfarenhet som kommer att följa och hjälpa dig genom livet. Det finns inget mer givande jobb än detta.

Vård- och omsorgsprogrammet

Programfördjupningskurser - skolans val 400 p

Palliativ vård

Matematik 2a

Vård- och omsorg vid demenssjukdom

Äldres hälsa och livskvalitet

Gymnasiearbete 100p

Individuellt val 200p

Engelska 6

Svenska 3

Summa

Total poängsumma

ELEVENS RÖST

“Jag är otroligt nöjd över att jag valde att gå på Kunskaps­gymnasiet. Det fick mig att tycka att plugga faktiskt kan vara roligt!”

Christian, f.d. elev på Kunskapsgymnasiet

Kunskapsgymnasiet bidrar med sin mångåriga erfarenhet av att bedriva gymnasie­utbildning samt med ett väl utprovat arbetssätt som ger våra elever gedigna ämnes­kunskaper, en förmåga att planera sina studier och att sätta personliga mål. Allt för att nå längre än vad eleven själv trodde var möjligt.