VÅRA LÄRARE

Våra lärare brinner för att alla elever ska hitta motivationen och sin egen vilja att lära.

Kunskapsgymnasiets lärare

På våra skolor är lärarna närvarande bland eleverna hela dagen. Eftersom mycket av förberedelsearbetet görs gemensamt och finns på Kunskapsporten finns det mer tid för lärarna att vara bland och arbeta med eleverna.

En vuxen finns alltid till hands om du behöver hjälp med skolarbetet eller för en liten pratstund. Förutom att det ökar kvaliteten på utbildningen så ger det också en bra stämning. Lärarrollen på Kunskapsgymnasiet består av tre delar; personlig handledare, ämneslärare och allmänhandledare.

Personlig handledare

Personlig handledning innebär att en lärare handleder dig i din sociala, personliga och kunskapsmässiga utveckling. Du får med din personliga handledare hjälp att hitta strategier för att nå dina mål.

Ämneslärare

Ämneslärare är en lärare som tillsammans med andra lärare ansvarar för planering och genomförande av workshops, seminarier, föreläsningar och andra aktiviteter i olika kurser.

Allmänhandledare

Alla lärare fungerar som stöd för samtliga elever på skolan med målsättning att förmedla kunskap, hjälpa till med studieteknik och vara förebilder för eleverna.

Förstelärare

Kunskapsskolan har närmare 100 förstelärare. Förstelärar­reformen, som har införts av regeringen på nationell bas, är ett karriärsteg för lärare som visat sig vara särskilt yrkesskickliga.

"Vi har valt att ha en noggrann rekryteringsprocess för att säkra att vi dels väljer rätt för Kunskapsskolans behov och högt ställda krav, men också för att den som får en förstelärartjänst hos oss ska vara jämförbar med en förstelärare hos en annan huvudman."

Stina Myringer-Karlsson, Pedagogik- och utvecklingschef i Kunskapsskolan.

Meriterade lärare

Meriteringsprogrammet Arete är en strukturerad och oberoende metod som gör att yrkesskickliga lärare identifieras. I Sverige har det tidigare inte funnits något meriteringssystem för lärare. 2009 initierade Skolporten, Kunskapsskolan, Nacka kommun och Stockholms stad ett arbete med att utveckla ett system där lärare skulle kunna få ett från arbetsgivaren fristående bevis för sin yrkesskicklighet.

"Skickliga lärare är den allra viktigaste faktorn för elevernas kunskapsutveckling. Nu har vi ett verktyg för att säkra att våra elever verkligen har de allra mest yrkesskickliga lärarna."

Stina Myringer-Karlsson, Pedagogik- och utvecklingschef Kunskapsskolan.

Meriteringsprogrammet har vuxit fram i samarbete mellan huvudmännen och sedan uppstarten har även Åstorp, Landskrona och Polhemskolan i Lund anslutit sig.

Arete Meritering är det företag som administrerar och driver arbetet med meriteringsprogrammet.
I maj 2013 tog de första Aretemeriterade lärarna emot meriteringsbevis av Peter Englund, Svenska Akademins tidigare ständige sekreterare.