| Nyheter | Business Buddies i Malmö för inspiration inom entreprenörskap

Business Buddies i Malmö för inspiration inom entreprenörskap

Elever från Kunskapsgymnasiet runt om i Sverige har tillsammans med elever från EWS Academy haft fyra dagar fulla av aktiviteter och studiebesök.

I veckan träffades deltagarna i Business Buddies i Malmö under fyra dagar och deltog i teambuildingsaktiviteter och studiebesök. Den första dagen besökte de Lunds universitet och Venture Café at Ideon Agora. De fick en inblick i universitetets entreprenörskapsutbildning och inspirerades av studenter som berättade om sina affärsidéer. Som entreprenör ska man inte vara rädd för att be om hjälp, berättade Ramdi Phinney, student och VD i startupföretaget Soleva Technologies.

Projekt för att inspirera
Business Buddies är ett samarbete mellan Kunskapsgymnasiet och EWS Academy. Projektet syftar till att inspirera elever intresserade av företagande. I år deltar 20 elever från Kunskapsgymnasierna i Göteborg, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uppsala och Västerås samt elever från EWS Academy i Milton Keynes, Storbritannien.

– Det bästa ha varit att komma ut och träffa riktiga entreprenörer och lära sig från dem, sa kunskapseleven Filip Lundqvist. Det var väldigt bra att besöka Lund universitet och knyta kontakter och ta visitkort, tillade Tobias Jackson, även han elev på Kunskapsgymnasiet.

"Uthållighet är en viktig egenskap"
Tillbaka i Malmö hade eleverna ett möte med Johan Heden Hultgren, vd och medgrundaren i Swiftcourt, ett startupföretag som erbjuder digitala köpekontrakt och tvisteskydd vid affärer som köp av bil. Johan berättade att uthållighet är en viktig egenskap i en entreprenör. Man får höra nej tio gånger om dagen som entreprenör, men det är bara att skaka av sig och fortsätta kämpa, menade 26 årige Johan. Andra bra egenskaper är passion och förmågan att inte ta allting på för stort allvar.

– På Swiftcourt fick vi höra hur det verkligen är att vara entreprenör och inte bara det som är bra, sade Linda Ohlsson, elev på Kunskapsgymnasiet.

Till Milton Keynes i mars
Business Buddies besökte också Media Evolution, ett företagskluster som uppmuntrar till samarbete mellan olika aktörer inom IT och media. Veckans program avslutades med en presentation på Saab Kockums om företagets historia i Malmö och det pågående utvecklingsarbete av den nya A26 ubåten. Anders Wallentin, som jobbar med rekrytering på Saab, rådde eleverna att satsa på utbildningar inom teknologi för att förbereda sig inför framtiden. A ’changing mindset’ är också viktigt för att lyckas, menade Anders och förklarade att Saab förändras hela tiden och kommer nog se annorlunda ut om 10 år.

I mars är det dags för de svenska kunskapseleverna att ta sig till Milton Keynes och hälsa på EWS Academy. Då är det de brittiska elevernas tur att vara värdar.

–Det kommer att vara spännande att visa upp vårt land i mars. Vi ser fram emot det, sade Holly Boyles, elev på EWS Academy.

Text: Tulio Capriles