| Nyheter | Från Syrien till Kunskapsgymnasiet Västerås

Från Syrien till Kunskapsgymnasiet Västerås

I oktober 2015 kom Ahmed utan sin familj till Sverige från Syrien. Han är 19 år och går på Kunskapsgymnasiet i Västerås. Här berättar han om den första tiden i Sverige.

– Först var det en chock. Jag visste inget om Sverige när jag kom hit. Det enda jag hade hört var att det var det tryggaste landet att komma till.

Den första platsen som Ahmed anlände till var Borlänge.
– Min första upplevelse av Sverige var att det var kallt. Men det var inte så konstigt eftersom det var oktober. Jag upplevde snabbt hur fin natur det var här och att svenskan är ett mjukt språk. Det låter som om man sjunger när man pratar på svenska.

"Vill inte missa något"
Ahmeds mamma, pappa och syskon är i Förenade Arabemiraten och de har kontakt varje dag.
– Jag skulle inte kunna leva utan dem och vill inte missa något i deras liv.

I dag går Ahmed naturvetenskapsliga programmet och klarar studierna bra trots att undervisningen är på svenska.

– I Borlänge gick jag till Röda korsets kontor. Jag ville börja studera men var enligt kommunen tvungen att vänta på uppehållstillstånd innan jag fick börja med min SFI. Men på Röda korset träffade jag Ingela som erbjöd sig att sitta med mig ett par timmar varje dag för att lära mig grundläggande kunskaper i svenska språket. Jag tycker det är vackert, en vanlig person kom fram till mig på Röda korset när hon hörde att jag inte fick hjälp. Vi har fortfarande kontakt.

Hörde talas om Kunskapsgymnasiet
Efter några månader i Borlänge flyttade Ahmed till en vän som bor i Västerås och ställde sig i kö för att börja på ett gymnasium i slutet av januari. Han hörde talas om Kunskapsgymnasiet när han hade börjat plugga.

– När jag väl hade börjat gymnasiet i Västerås fick jag höra talas om Kunskapsgymnasiet av några elever. Jag tyckte det lät bättre och efter ett möte med rektorn så bytte jag några veckor senare.

När Ahmed började på Kunskapsgymnasiet i Västerås var hela utbildningsplanen för nyanlända elever inte riktigt klar än. De första veckorna följde han enbart med i den vanliga undervisningen.

– I början förstod jag självklart ingenting, då undervisningen var på svenska. Efter ett tag föll språket allt mer på plats. Jag fick snabbt en bra relation med svenskaläraren. Han hjälpte mig mycket och gav mig bra motivation för att lära mig språket.

Vill hjälpa andra
I framtiden drömmer Ahmed om att plugga till läkare i Uppsala, Lund eller Göteborg.
– Jag vill kunna bota och hjälpa andra människor. Medicin och hur människokroppen fungerar har alltid intresserat mig.

Det svåraste med att lära sig svenska tycker Ahmed är skillnaden på en och ett.

– Men också vetenskapliga begrepp, adverb och bokstaven ö som är svår att uttala korrekt. Det viktigaste för mig just nu är att kunna svenska språket som om det vore mitt modersmål. Jag vill inte ha någon konstig dialekt, säger han och skrattar innan han fortsätter:

– Och så vill jag såklart ha svenska vänner. Jag vill stanna här och fortsätta på det jag börjat bygga upp.