| Nyheter | Högt söktryck till nytt program på Kunskapsgymnasiet Globen

Högt söktryck till nytt program på Kunskapsgymnasiet Globen

Moa går första året på vård- och omsorgsprogrammet.

Vid årets terminsstart var det fler förstahandssökande än vad det finns platser på nystartade vård- och omsorgsprogrammet.

Vård- och omsorgsprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen startade hösten 2016 och är ett samarbete med vårdföretaget Aleris.

– Det är verkligen roligt och jag tror det finns en ganska enkel förklaring till att det är så populärt. Det är de skickliga lärare vi har här på Kunskapsgymnasiet Globen. Sådant sprider sig bland eleverna, både hur det är på programmet, om skolan och hur lärarna är, säger Kajsa Rehnman, rektor på Kunskapsgymnasiet Globen och fortsätter:

– Samarbretet med Aleris är också en viktig orsak. Programmets arbetsplatsförlagda undervisning, som är mycket välfungerande och proffsig, är mycket uppskattad bland eleverna. Andra skolor har ibland svårigheter att få fram praktikplatser. Här är eleverna garanterade en plats tack vare Aleris del i utbildningen. Varje elev har en handledare när de är ute på APL, säger Kajsa.

Moa är 16 år och går första året på vård- och omsorgsprogrammet.
– Kunskapsgymnasiet Globen ligger bra till nära Gullmarsplan och är en lagom stor skola, tycker jag. Redan när jag var på öppet hus kände jag att det var en välkomnande stämning och allt såg fräscht ut på skolan. Dessutom är lärarna väldigt bra.

Varför valde du just det här programmet?
– Jag vill arbeta med människor och hjälpa de som behöver. När jag kollade på tv-programmet “112 på liv och död” blev jag inspirerad, skrattar hon. Det är ett spännande yrkesområde.

Hur känns det så här långt in på terminen?
– Det är verkligen jättekul, jag är faktiskt alltid taggad att gå till skolan. Vi lär oss så mycket som vi har nytta av, inte bara i vårt framtida arbete utan även till vardags. Just nu studerar vi kommunikation och bemötande till exempel.

Vad ser du mest fram emot under läsåret?
– Praktiken! Då får vi känna på hur det verkligen är att arbeta på ett äldreboende, det ska bli roligt.

Vad drömmer du i framtiden?
– Antingen vill jag bli sjuksköterska och arbeta med barn eller så vill jag bli barnmorska. Det är absolut min dröm, säger hon.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har praktik varje år och under det första läsåret är det två veckor på höstterminen och tre på vårterminen.

– Jag besöker alltid eleverna när de är ute på praktik, för att se hur de har det och trivs. Eleverna är på samma arbetsplats under sin praktik både under hösten och våren för att få en kontinuitet, säger vårdläraren Kristina Arnell.

Kristina är i utbildad sjuksköterska och lärare och har arbetat inom allt från ortopedi, akutvård och äldreomsorg till grundskola, gymnasiet och vuxenutbildning.

– Arbetssättet på Kunskapsgymnasiet med loggbok och PH-samtal är något jag som verkligen tycker om och blev nyfiken på innan jag började arbeta här. Jag ser utvecklingen hos eleverna, de är kloka och tar ansvar för sina studier på ett imponerande sätt, säger Kristina.