| Nyheter | Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien - del 1

Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien
- del 1

Följ med sex elever från Kunskapsgymnasiet i Uppsala, Västerås och Norrköping på deras studieresa till Indien. Med på resan är även gymnasiechefen och tre lärare.

Klockan 3.30 är kanske inte den tid man vill sätta på alarmet en lördagsmorgon men det är då vår resa börjar. Vi samlas på Arlanda med siktet inställt på Delhi. Efter mellanlandning i Paris så landade vi i Delhi vid midnatt. Där mötte Marcus, Academic Head vid Kunskapsskolan Gurgaon, upp oss för att köra oss till hotellet. Lite utmattade efter vår resa men samtidigt väldigt förväntansfulla så checkade vi in började förbereda oss för vår första dag i Indien.

Första anhalt ett hinduistiskt tempel
På söndagen kom Mats, rektor vid Kunskapsskolan International, och Sanna, simtränare vid Kunskapsskolan International, och hämtade oss vid hotellet. De har bott och arbetat i Delhi i fem år och var fantastiska guider åt oss under hela dagen. Först begav vi oss till ett hinduistiskt tempel i Gurgaon, en förort till Delhi med två miljoner invånare, där vi fick möta en helig man, blev välsignade (bindi) av en Sadhu och tittade på de olika gudabilderna och de heliga korna. Trots att det bara är förmiddag så är det varmt, redan 20 grader, och vi började ana att det skulle bli en svettig dag.

Nästa anhalt blev Humayuns gravplats, en föregångare till Taj Mahal. Humayun var en av de första mogulhärskarna och spelade en viktig roll i Indiens historia. Att komma in bland parkerna och träden gav både välbehövlig svalka och renare luft. Smoggen är ständigt närvarande precis som alla trafikljuden. I Indien har man mer eller mindre ”ersatt” blinkers med tutor i trafiken. Ska du byta fil tutar du, ska du köra om tutar du, går det för långsamt tutar du. Lugnet i grönområdet var skönt både för kropp och själ.

Fulla av intryck
Vi begav oss därefter till bilarna för att få en rundtur inne i Delhi. India gate, parlamentsbyggnaderna och presidentpalatset stod på agendan innan vid gav oss av till Delhi Haat en marknadsplats i centrala Delhi. Att besöka en indisk marknad är en upplevelse. Färgerna, dofterna och hantverket är något alldeles extra. Vi fick också lära oss att pruta. Att slutpriset blev trettio procent lägre är något som man ska förvänta sig. Dignande av kassar begav vi oss för att äta middag och summera dagen. Trötta och fulla av intryck blev det en tidig kväll innan vi gick till sängs och så fram emot morgondagen då vi ska besöka Kunskapsskolan Gurgaon för att våra elever ska kunna påbörja sina studier av den indiska kulturen.

// Thomas Karlsson, gymnasiechef.