| Nyheter | Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien - del 2

Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien
- del 2

Kunskapsgymnasiets elever har dykt in i arbetet med att intervjua elever och föräldrar om bland annat identitet och kvinnors möjligheter i Indien. Följ deras arbete här.

På måndagen begav vi oss till vår skola i Gurgaon. Under vår korta promenad från hotellet mötte vi flera bussar med Kunskapsskolans logga på sidan. Kunskapsskolebussar är en syn som vi inte är så vana vid men eftersom eleverna kommer från hela södra Delhi så behöver skolan ordna med busstransport åt dem. Allt som allt har skolan ett tjugotal bussar som skjutsar eleverna varje dag till och från skolan.

Nu började allvaret för våra elever med fullt fokus på gymnasiearbetet. Minoritetsgruppers syn på sin egen identitet, uppväxten inom respektive samhälles påverkan på ungdomarnas värderingar och kvinnors framtidsmöjligheter är några av de spännande områden som ska undersökas. Under dagen intervjuades indiska elever och deras föräldrar. Lektioner inom livskunskap genomfördes, allt för att få bra underlag för de komparativa studier som är en del av våra elevers arbeten.

Efter en stunds återhämtning på hotellet begav vi oss ut i den indiska kvällen för att få oss lite mat. Nu fick vi en härlig kulinarisk upplevelse som gick utanpå det mesta som vi har varit med om tidigare. Mätta och belåtna trängde vi ihop oss i våra taxibilar för att få några timmars sömn inför morgonadagens besök, och fortsatta arbete med gymnasiearbetena, på Kunskapsskolan International.

På tisdagen fortsätter solen skina över Delhi och vi njuter av värmen när vi styr mot Kunskapsskolan International. Det är en pampig skola som sticker ut från mängden med sina runda fönster, ljusa träslag och fantastiska möjligheter att utöva olika sporter. Innan arbetet fortsätter för våra elever får vi en rundtur på skolan och vi imponeras av lärare, lokaler och elever.

Dagens fokus för våra elever är att fortsätta med sina att intervjuer, diskussioner och förfiningar av sina gymnasiearbeten. De får bland annat träffa och intervjua en farfar till en av skolans elever som är sikh som ett led i att jämföra sikhernas situation i Indien med samernas situation i Sverige.

När skolan är slut för dagen beger vi oss till ett tempel på landsbygden. Det är centrerat kring en helig källa och är, med sitt lugn, en stor kontrast till Delhis vibrerande stadsliv. Förutom att gå omkring i templet får vi en inblick i det fantastiska djurlivet med bland annat vilda påfåglar, papegojor och apor. Till slut sätter hungern in och vi beger oss tillbaka till Delhi och besöker Kingdom of dreams. Här möter Bollywood indiens alla matkulturer vilket ger oss en oförglömlig inblick i det indiska köket. Ytterligare en dag är till ända och väl tillbaka på hotellet ställer vi klockan på 05.00 för att under morgondagen ta en paus från gymnasiearbetena och bege oss till ett fantastiskt resmål nämligen Taj Mahal.

// Thomas Karlsson, gymnasiechef Kunskapsgymnasiet.