| Nyheter | Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien - del 3

Kunskapsgymnasiet på studieresa i Indien
- del 3

Resan börjar lida mot sitt slut för den grupp elever från Kunskapsgymnasiet som just nu befinner sig på studieresa i Indien. Under de sista dagarna tar de bland annat del av Prathams arbete för elevers lika skolgång.

Dimman kryper på oss när vi förbereder resan till Taj Mahal. Det börjar dessvärre inte så bra, bussen som vi har bokat visar sig sakna säkerhetsbälten. Vi skickar tillbaka den direkt och tar två mindre bilar istället. Lite försenade så beger vi oss ut på vägarna. Det första som slår oss är att Indiens landsbygd inte på något vis påminner om Delhi. Fattigdomen är mycket mer utbredd och skillnaderna i samhället visar sig för oss med brutal tydlighet.

Efter en lång bilresa så kommer vi till slut fram till Agra och i fjärran tornar Taj Mahal upp sig i diset. Det är något lätt magiskt över att besöka Taj Mahal, att det är en helig plats framstår med all tydlighet men även med vilket utsökt hantverk som monumentet har byggts. Arbetstimmarna som lagts ner ses om oändliga och allt som allt får vi med oss minnen som vi sent ska glömma.

På torsdagen beger vi oss in i centrala Delhi för att besöka Pratham Delhi. Våra elever har under läsåret samlat ihop pengar, drygt 43000 kr, via välgörenhetsauktioner, kaféverksamhet och mycket annat. Pengarna kommer oavkortat att gå till Pratham Delhis verksamhet för att hjälpa ungdomar genom skolan. Förra året hjälpte de 80000 ungdomar enbart i Delhi.

Efter att vi blivit visade genom Delhis utkanter kommer vi fram till deras Urban Learning Centers och får möta barn och ungdomar som är mellan tre och femton år gamla. Barnens föräldrar saknar utbildning och glädjen barnen visar över att få möjlighet att gå i skolan är både gripande och inspirerande. Vi träffar lärare som öppnar upp sina hem för att undervisa dessa ungdomar. Kommunala skolor har låtit Pratham öppna kreativa rum inom de statliga skolorna och vi får även ta del hur elever får stöd av Pratham efter sin vanliga skolgång. Känslan att få möjlighet att lämna över vårt bidrag, som kommer låta ett femtiotal ungdomar få gå i skolan under kommande läsår, går knappt att beskriva med ord.

Därefter styr vi kosan mot Lodi Garden för lunch och en möjlighet att sträcka på benen i den enastående parken som har ett fantastiskt fågelliv. Under året möts fåglar av alla de sorter där, allt från papegojor och duvor till gamar samsas i Lodhi Garden. Parkens bänkar är fullsatta av nyförälskade par, både unga som gamla.

Eftersom några av våra elever skriver sina gymnasiearbeten om bland annat sikher så blir dagens sista stopp ett besök vid Bangla Sahib, en gurudwara (benämningen av sikhers tempel) som ligger i centrala Delhi. Tillbaka på hotellet och lätt utmattade efter intensiva dagar bestämmer vi oss att koppla av någon timme innan vi beger oss ut i den ljumma indiska kvällen för att äta en bit mat.

Vårt äventyr börjar så smått lida mot sitt slut för den här gången och vi har verkligen fått uppleva alla sidor av vad Indien har att erbjuda. Men innan vi ska sätta oss på planet hem så har vi en dag kvar med arbete vid vår fina skola i Gurgaon där personalen hjälpt oss på alla sätt för att eleverna verkligen ska kunna undersöka de delar av sina gymnasiearbeten som är kopplade till Indien. Deras engagemang är verkligen inspirerande att få uppleva på egen hand.
Vi kommer för alltid vara tacksamma för alla som hjälpt oss den här veckan men vill först och främst tacka Marcus, Sanna och Mats.

//Thomas Karlsson, gymnasiechef Kunskapsgymnasiet