| Nyheter | Reseblogg: Sista dagen - summering av resan

Reseblogg: Sista dagen - summering av resan

Tio elever från Kunskapsgymnasiet runt om i Sverige är i Gurgaon i Indien för att göra research till sina gymnasiearbeten. Läs resebloggen här.

Eleverna går i vanliga fall samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping, Västerås, Malmö, Uppsala och Göteborg. Med till Indien är förutom fem lärare även Kunskapsgymnasiet Norrköpings rektor David Råbesjö som projektleder hela resan.

Läs de andra inläggen här:

De gör research för sina gymnasiearbeten i Indien

Kunskapsgymnasiet i Gurgaon i Indien

Kunskapsgymnasiet i Indien - kärleksmonument och utbildning till fler

9 februari 2018

Resans sista dag är här och det börjar börjar bli dags att summera alla intrycken. Eftersom ni haft mitt perspektiv de tidigare dagarna har jag låtit Tilde och Märtha dela med sig av sina tankar. //David Råbesjö.

“En helt fantastisk vecka börjar nu gå mot sitt slut. Vi har, tillsammans med åtta energisprakande elever och fem lärare, hunnit uppleva många saker under dessa sju dagar!

Taj Mahal var såklart en av våra höjdpunkter. Det var även besöket på Prathams skolor som är belägna lite utanför själva storstaden. Undervisningen hålls oftast i lärarnas egna bostäder men också i skolliknande lokaler. Där överlämnade vi de pengar vi tillsammans har samlat in - 425 000 rupie vilket motsvarar cirka 58 000 svenska kronor. Besöket här var oerhört gripande då vi fick inblick i hur majoriteten av Indiens befolkning lever och har det till vardags. Med färgrikhet, lukter, leende och ledsna blickar illustrerades Indien på ett rättvist sätt vilket vi anser var väldigt berikande då våra och indiers liv kontrasterades. Det finns så otroligt mycket vi tar för givet och glömmer bort att tacka slumpen eller en högre makt för.

Vi har genomfört ett antal intervjuer på de två Kunskapsskolorna som finns i delstaterna Haryana och Delhi. Som del av vårt researchprojekt inför gymnasiearbetet besvarade muslimer, buddhister, hinduer och sikher frågor angående kastsystemet och könsnormer då vår uppsats handlar om dess inverkan på individers karriärmöjligheter i Indien. Under dessa möten stack speciellt en sikhistisk man ut - Mr. MM Singh. Minnen för livet skapades då han på ett omfångande sätt delade med sig av sina livsfilosofier och lärdomar om hur all förändring börjar med att omforma ens tankesätt samt hur positivitet, tacksamhet och att lyssna till ens inre kall är väsentligt för att kunna uppnå fred.

Med ett flertal oförglömliga minnen kan vi utan tvekan säga att detta varit en resa för livet. Indien är en plats som är värd ett återbesök och det är inte omöjligt att det sker inom en snar framtid.

Tack Kunskapsgymnasiet för att vi fått tagit del av en ny kultur och en ny gemenskap! Utan er hade inga av dessa inspirerande dagar varit möjliga.

/Märtha & Tilde
Kunskapsgymnasiet Norrköping”