| Nyheter | Teknikstudenter besöker NCC:s verksamhet i Norge

Teknikstudenter besöker NCC:s verksamhet i Norge

Elever som går tredje året på Kunskapsgymnasiets teknikprogram i Stockholm och Göteborg är på studieresa hos NCC i Norge. Här får eleverna komma rakt in i olika delar av verksamheten.

Djupare inblick och förståelse
Under tre dagar befinner sig 29 teknikelever från både Kunskapsgymnasiet Göteborg och Internationella Kunskapsgymnasiet på studieresa i Oslo. Eleverna är på plats för att få en djupare inblick och förståelse för hur det är att arbeta inom branschen och hos NCC.

Roger och Jens Arne från NCC.

Besöker avancerat tunnelbygge
Ett av studiebesöken är på ett tunnelbygge, NCC:s miljardtunnelbygge Bjornegård E16. E16 är en av Norges mest trafikerade tvåfiliga vägar och huvudled mellan Oslo och Bergen.

Roger och Jens Arne från NCC visade tunneln och hade en längre presentation av hela projektet. De berättade om hur Bjornegårdtunneln ska bidra till större framkomlighet och ökad trafiksäkerhet samt bidra till utvecklingen av Sandvika, som ingår i tätorten Oslo och ligger cirka 14 kilometer från Oslos centrala delar.

Hela gänget på plats på tunnelbygget.

Vad tycker du är intressant rörande tunnelbesöket?
– Jag är intresserad av att veta mer om hur de borrat inne i tunneln och få veta hur lång den är tänkt att bli. Det är även kul att få höra hur de transporterar saker, säger William Köhler som går tredje året på Internationella Kunskapsgymnasiet.

Skulle du vilja jobba under jord som i tunnelprojektet?
– Ja periodvis kanske men inte hela tiden, säger Maria Westberg som går tredje året på Kunskapsgymnasiet Göteborg​.

Fullspäckade dagar
Dagen fortsatte på arkitektmuseet för guidad tur. Under visningen presenterades kända norska arkitekter och hur de arbetar i olika material och med olika tekniker.

Eleverna har även hunnit med sightseeing och sett Nobelmuseet för fredspriset, rådhuset, fästningen, gamla och nya slottet, gamla stan, Karl Johan, operan, domkyrkan och Parlamentet.