| Nyheter | ”Vi måste öppna dörren och visa verkligheten”

”Vi måste öppna dörren och visa verkligheten”

Jenny Sallnäs är lärare på Vård- och omsorgsprogrammet som i år startar på Kunskapsgymnasiet Globen. Här berättar hon hur hon vill få ungdomar att inse hur utvecklande och utmanande det är att arbeta som undersköterska.

– Det gäller att vi visar hur verkligheten ser ut för ungdomarna. Det finns en del fördomar som florerar. Jag vill att fler ungdomar får upp ögonen för hur tillfredsställande det kan vara att arbeta inom vården.

Själv fick Jenny blodad tand när hon som 17-åring arbetade inom äldreomsorgen som ”lillvärdinna”.
– Min uppgift var att umgås med de äldre och aktivera dem på olika sätt.

Slussas ut stegvis i verksamheten
Vård- och omsorgsprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen har ett nära samarbete med vårdföretaget Aleris som framförallt kommer in i skolarbetet under elevernas praktik.

– Det är självklart genom praktiken som dörren till verkligheten öppnas.

Eleverna väljer inte sina praktikplatser själva utan blir tilldelade en plats.

– De måste slussas ut stegvis i verksamheten och få större utmaningar allt eftersom utbildningen fortskrider. Självklart kommer de möta multisjuka redan under sin första praktikperiod, men fokus ligger inte där förrän år tre.

"Undersköterska är en tjänstetitel"
Vård- och omsorg är ett yrkesprogram, men den del av utbildningen som sker inom skolan har tonvikt på teoretiska kunskaper.

– Det är annorlunda nu mot hur utbildningen såg ut på Vårdlinjen för 20 år sedan. Då var utbildningen mer fokuserad på rent medicinska uppgifter som det i dag krävs delegeringar för att utföra.

I anslutning till vård- och omsorgsprogrammets klassrum ligger ett metodrum där Jenny bland annat kommer att lära ut förflyttningsteknik.

– När kommuner anställer undersköterskor letar de efter personer som har 1250 avklarade poäng inom vård- och omsorgskurser. Titeln undersköterska är en tjänstetitel och inget vi som skola kan sätta, men efter avklarade studier här får man den statusen.

Tidigare undervisat både ungdomar och vuxna
Tidigare har Jenny Sallnäs arbetat både som lärare inom gymnasiet och med vuxenutbildning. Detta är hennes tionde läsår som lärare. Nu ser Jenny fram emot att få undervisa de 18 elever som börjat programmet.

– De är hur härliga som helst. Typiska vård- och omsorgselever, både socialt kompetenta och empatiska.