MENY
Välj Skola

Rektorsbrev

Kajsa Rehnman, Rektor

Läs mer

April 2019

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Här lite information om sådant som är på gång på Kunskapsgymnasiet Globen.

Mattemaraton och påsklovs-gymnasiearbete
De nationella proven har dragit igång. Först på tur är svenska och svenska som andraspråk tätt följt av engelska och så matematik i maj. Den 14-16 maj kommer vi ha något som vi kallar för mattemaraton på skolan. Mellan klockan 15.00 och 18.00 kommer våra mattelärare samt studenter från KTH vara på skolan och intensivplugga matte med alla elever som ska skriva nationellt prov i matte 1, 3 och 4. Vi hoppas att många elever tar detta tillfälle att vässa sina kunskaper inför nationella proven i matematik. Vi kommer även hålla skolan öppen måndag och tisdag v 16, det vill säga de första dagarna på påsklovet, för elever som ännu ej blivit klara med sitt gymnasiearbete.

Resor
Elever som läst Franska och Spanska 5 har varit iväg på resor under våren. Nästa på tur är ett utbyte vi har med Berlin. Mellan 1-4 april är elever och lärare från vår skola där. Senare i vår kommer även våra vård-treor åka till Köpenhamn på en studieresa.

Ha det så bra och hoppas våren möter er nere i Europa! Följ oss gärna på facebook och instagram, där lägger vi ut hälsningar från våra resenärer och även annat som händer på vår skola.

Information från Lokalpolisområde Globen
Vi har ett tätt samarbete med lokalpolisen på Globen. De kommer och hälsar på oss med jämna mellanrum. Senast de var här pratade vi om hur vi kan skapa en ännu tryggare miljö för våra ungdomar. De berättade om den trygghetsvandring de gjort på nätet tillsammans med tjejer i ålder 13-16 år för att få en bild av vad de möter på nätet och i sociala medier. Resultatet finns i bifogad fil som de vill att vi sprider till vårdnadshavare och elever på våra skolor. De uppmanade oss också att klippa upp skåp om vi misstänker att det finns något som inte bör finnas i ett elevskåp. Jag vill därför informera er om att vi avser att göra så om detta skulle vara aktuellt. Vi informerar självklart både elev och vårdnadshavare om vi väljer att öppna ett elevskåp.

EDS
Avslutningsvis vill jag uppmana alla er vårdnadshavare att löpande gå in i EDS och följa era ungdomars kunskapsutveckling. Terminen går mot sitt slut och många kan behöva extra uppmuntran och pepp inför de sista veckorna innan kurserna avslutas och betyg sätts

Allt gott!
Kajsa Rehnman

Februari 2019

Hej!

English club
Vi har dragit igång en engelska klubb på skolan. Det är elever och lärare som kommer ses någon gång per månad och spela spel, se på film, diskutera böcker med mera. Självklart på engelska. Är du intresserad av att vara med? Kontakta engelsklärare Emelie.

Utvecklingssamtal
Under vecka 10-11 är det dags för utvecklingssamtal. Jag hoppas du som vårdnadshavare tar tillfället att vara med på detta. Många ungdomar brukar även låta förälder delta trots att man fyllt 18. Att klara kunskapsmålen i gymnasiet är inte helt lätt varför vi måste hjälpas åt som skola och hem. Tillsammans kommer vi mycket längre! Gå även in i EDS tillsammans med er ungdom och kolla in hur det går. Där finns resultat från examinationer och information om vad just ditt barn behöver jobba med för att lära ännu mer.

Kollegialt lärande
Vi som undervisar på skolan fortsätter vässa oss för att hela tiden bli bättre. Vi är mitt uppe i skolverkets kurs Läslyftet. Alla lärare ingår i projektet och jag tror att alla ni elever märkt att vi nu jobbar lite annorlunda med texter. Det är en spännande utvecklingsresa som kommer göra oss skickligare. Mattelärarna på våra gymnasieskolor arbetar även vidare med ett mattelyft. Där arbetar vi tillsammans för att utveckla matematikundervisningen.

Skolbesök
De närmaste veckorna kommer vi få besök av personer från skolor i Holland och Armenien. De vill titta närmare på hur vi jobbar inom Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasierna. Det är spännande att se hur vårt pedagogiska tänk sprider sig runt om i världen. Den 7 februari hade vi också besök av nyfikna högstadieungdomar. Tack för att ni såg till att de kände sig riktigt välkomna!

Programdagar
Den 20 februari kommer vi ha programdagar.

Eleverna på Samhällsvetenskapsprogrammet kommer att gå på armémuseum samt gå en stadsvandring med tipsjakt. Temat är No H8, ni kan läsa mer här.

Programdagen för vårdeleverna inleds med frukost på skolan med gemensamt arbete med fokus på HLR, venprovtagning och kommunikation och bemötande. Därefter blir det bland annat studiebesök på Mikrolaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset och på Stiftelsen Stora Sköndal och besök på neurorehab.

Eleverna på Naturvetenskapsprogrammet kommer göra besök på museer och universitet. Några kommer åka till Uppsala för besök på ett laboratorium samt besöka en evolutionsutställning med. I Stockholm blir det besök på universitetet och Naturhistoriska riksmuseet.

Eleverna på Ekonomiprogrammet kommer göra ett antal studiebesök på bland annat Intrum Justitia, Avanza, SCB och Forum för levande historia. Några kommer även besöka Nacka tingsrätt och besöka Stockholms universitet. En späckad dag som vi hoppas ger eleverna inspiration och kunskaper för sina kommande studier.

Närvaro
Jag vill avsluta detta veckobrev med att betona vikten av närvaro. Har man hög frånvaro blir det mycket svårare att nå kunskapsmålen. Nedan ligger vår rutin angående anmälan till CSN.

CSN-rutin
Vårt uppdrag är att rapportera frånvaro till CSN. Det finns två typer av frånvaro

Anmäld frånvaro och oanmäld frånvaro.

Oanmäld frånvaro

  1. Vid oanmäld frånvaro på mer än 5% över en 30-dagarsperiod skickas en CSN-varning till elev och vårdnadshavare
  2. Om frånvaron under följande 30 dagar kvarstår rapporteras eleven till CSN.
  3. Om eleven vid ett senare tillfälle under läsåret upprepar frånvaron skickas ingen varning utan rapport till CSN skickas direkt

Anmäld frånvaro

  1. Vid anmäld frånvaro högre än 20% över en 30-dagarsperiod skickas varning till elev och vårdnadshavare. I brevet framgår att om eleven har sjukdom som ligger till grund för den anmälda frånvaron ska läkarintyg skickas in. Läkarintyget ska visas för din SC och Anita. Läkarintyg förvaras hos skolsköterska
  2. Om den anmälda frånvaron kvarstår följande 30 dagar och inget läkarintyg uppvisats skickas rapport till CSN.
  3. Om eleven vid ett senare tillfälle under läsåret upprepar frånvaron utan läkarintyg skickas ingen varning utan rapport till CSN skickas direkt.

Nu får vi hoppas att vi håller oss friska och att solen får förgylla dessa härliga vinterveckor som ligger framför oss.

Allt gott!
Kajsa Rehnman

December 2018

Hej!

Höstterminen går mot sitt slut och framför oss hägrar ett jullov. Man brukar ju säga att tiden går fort när man har roligt. Det tycker jag sammanfattar höstterminen på ett bra sätt! Här på skolan har vi haft en jultävling där medarbetarna pyntat sina fönster. Passa på och titta dessa sista dagar. På julavslutningen den 21 december kommer vinnare koras. Julavslutningen börjar klockan 10.00 med gemensamt program i matsalen. Därefter träffas alla klasser med sin studiecoach. Det serveras ingen lunch denna dag.

Julbrev
Vi har som tradition att vi skickar ut ett julbrev till alla elever och deras vårdnadshavare under sista veckan av höstterminen.


 

I julbrevet kommer det framkomma om arbetet löper på bra för ditt barn eller om vi behöver lägga på ett extra kol under våren. Gå gärna in i EDS och följ ert barns kunskapsutveckling.

Uppstart VT 19
Måndagen den 7 januari drar vi igång läsåret igen. Denna dag är det omprov- och prövningseftermiddag mellan klockan 12.00 och 16.00. Har ditt barn inget omprov eller prövning går den halvdag. Lunch finns för alla elever även om man bara går halvdag.

Ha en riktigt fin jul och en bra start på 2019!

Kajsa Rehnman
Rektor Kunskapsgymnasiet Globen

November 2018

Hej!

Förhoppningsvis får ni några fina vilodagar i och med allhelgonahelgen. Vi som arbetar på skolan har passat på att vidareutbilda oss under Höstlovet.

Kunskapsgymnasierna är uppdelade i två kluster. Vi tillhör Kluster norr tillsammans med skolorna i Västerås, Uppsala och Internationella Kunskapsgymnasiet i Liljeholmen. Vi sågs i Västerås under måndagen v 44 och arbetade med frågan kring varför pojkar lär sig mindre än flickor i den svenska skolan. Nationellt och på våra skolor ser vi i många kurser skillnader på kunskapsresultaten mellan flickor och pojkar. Frågan blir då varför och om vi kan arbeta på ett annat sätt så pojkarna når lika långt som flickorna. Under dagen samtalade vi om detta i ämnesgrupper och vi fick även en föreläsning av Fredrik Zimmerman som berättade vad han kommit fram till i sin forskning vid Högskolan i Borås. Gå gärna in och läs hans debattartikel kring hur man skapar en skolkultur där alla når längre. Detta är ett långsiktigt arbete som vi nu startat tillsammans med övriga Kunskapsgymnasier.

Under vecka 44 var även våra matematiklärare på konferens i Malmö tillsammans med alla matematiklärare på våra gymnasieskolor. Det var en kick off för ett matteprojekt som ska pågå det närmaste året. Syftet med projektet är att utveckla matematikundervisningen så alla elever lär mer.

Utvecklingssamtal
Under v 45-46 är det dags för utvecklingssamtal. Jag hoppas du som vårdnadshavare tar tillfället att vara med på detta. Många ungdomar brukar även låta förälder delta trots att man fyllt 18. Att klara kunskapsmålen i gymnasiet är inte helt lätt varför vi måste hjälpas åt som skola och hem.


Tillsammans kommer vi mycket längre! Gå även in i EDS tillsammans med er ungdom och kolla in hur det går. Där finns resultat från examinationer och information om vad just ditt barn behöver jobba med för att lära ännu mer.

På gång på skolan
Under veckorna fram till jul är det förutom ordinarie undervisning mycket som kommer hända. Våra vård-elever i årskurs 1 och 2 ska ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eleverna på ekonomiprogrammet ska till Norrköping där de ska pitcha sina företagsidéer inom ramen för “Business Buddies”. Vi kommer även få besök från Holland. Vårt arbetssätt sprids över världen och i just Holland är det många skolor som arbetar enligt vår pedagogik. Ännu fler skolor vill börja med det och då kommer de på besök för att se hur vi gör. Vårt elevråd håller också på att planera flera olika aktiviteter. Jag vill inte gå händelserna i förväg och berätta vad här, men det ser ut att kunna bli riktigt trevligt!

Nya allmänna råd i Betyg och bedömning
Jag får frågor ibland från föräldrar hur betygsättningen går till. Mycket har förändrats i den svenska skolan de senaste 20 åren. Häromdagen kom Skolverket med nya allmänna råd för hur vi ska bedöma och sätta betyg. Läs dem gärna om du är intresserad.

Facebook och Instagram
Vi har både ett facebook-konto och Instagram-konto. Följ oss gärna! Vi heter Kunskapsgymnasiet Globen på bägge ställena.

Hoppas ni får en fortsatt fin höst och tveka inte att höra av er till mig eller mina härliga kollegor på Kunskapsgymnasiet Globen om det är något ni undrar över.

Allt gott!
Kajsa Rehnman

September 2018

Hej!

I och med detta rektorsbrev startar en ny rutin på Kunskapsgymnasiet Globen. Några gånger per termin kommer jag skriva ett rektorsbrev till alla elever och vårdnadshavare för elever under 18 år. Jag hoppas i och med detta brev få en tydligare kommunikation mellan skolan och hemmet för att ytterligare underlätta för vårt gemensamma uppdrag att få våra elever att lära så mycket som möjligt och att alla ska trivas på Kunskapsgymnasiet Globen!

Skolval
Läsåret har rivstartat och lite extra aktualitetskänsla blir det ju när vi har ett valår i Sverige. Här på skolan hade vi debatter som leddes av våra elever. De som debatterade var de politiska partiernas ungdomsförbund. Efter debatten så fick eleverna gå runt bland bokbord och ställa frågor till de unga politikerna. En vecka senare så anordnade vi ett skolval. Eleverna fick då rösta i biblioteket, och är du nyfiken på resultatet så har vår skoltidning en artikelserie med både intervjuer och valresultat, den hittar du här. I skoltidningen skriver elever från åk 2 och 3.

Nytt på Globen
Som ny elev i årskurs 1 är det så klart mycket nytt. Men en del är även nytt i årskurs 2 och 3. Bland annat har vi några nya medarbetare, som jag vill passa på att välkomna!

Hoda Kasim Malla är behörig gymnasielärare i engelska och psykologi och har jobbat inom Kunskapsgymnasiet i 10 år. Efter många års erfarenheter från ledningsarbete har hon nu valt att jobba med oss på Globen som biträdande rektor för samhällsvetenskapliga programmet och vård- och omsorgsprogrammet.

Johan Wase: har tidigare arbetat på Futurumskolans högstadium i Bålsta och dessförinnan på Huddingegymnasiet. Johan undervisar i samhällskunskap och sociologi och är personlig handledare för Sa1b.

Annika Johansson är undersköterska och skötare från början. Hon har arbetat som lärare i vårdämnen och historia och religion under många år.

Mikaela Roos kommer senast från Nyköpings Gymnasium och är lärare inom vård och omsorg. Sedan tidigare är hon sjuksköterska med specialistutbildning som distriktssköterska.

Kasper Sund är behörig lärare inom matematik och kemi. Han undervisar just nu i kemi och naturkunskap för alla årskurser på gymnasiet. Tidigare har han studerat på KTH och är även utbildad ingenjör.

Alexander Westerström har arbetat som lärare under många år både i grundskola och i gymnasiet. Hos oss är han lärare i matematik.

Varmt välkomna!

Annat som är nytt höstterminen 2018 är att vi organiserar oss lite annorlunda från och med detta läsår. Vi har fått en ny bitr rektor, Hoda Kasim Malla. Hon kommer ansvara för samhälls- och vård- och omsorgsprogrammen. Ingela Gillner kommer ansvara för ekonomi- och naturprogrammen. Har ni frågor angående er skolgång så vänd er först till er PH. Vill ni komma i kontakt med en rektor så är det Hoda eller Ingela ni ska kontakta.

Vi har även ett nytt undervisningspass som vi kallar Studieforum. Det ligger direkt på morgonen måndag-torsdag. Tillsammans med sin PH planerar eleverna vilka pass de ska gå på. Vi har olika ämnesområden där ämneslärare finns för att undervisa eleverna. Jag vill även passa på och informera om att Mattecentrum är på skolan måndag-onsdag 17-19. Mattecentrum är en organisation där elever får hjälp med att plugga matte www.mattecentrum.se. Det är öppet för alla ungdomar och alltså inte enbart för Globens elever. Vi är glada för att de valt att hålla till i vår skola tre gånger i veckan. En fantastisk möjlighet för våra elever att få ytterligare hjälp med matematiken.


Utbytesresor
Annat som är på gång i vår skola är att vi håller på att förbereda flera utbytesresor. Redan dessa veckor är Guillermo Dunstan och Eva Söderblom i Chile för att förbereda ett framtida utbyte. Det är ett projekt som finansieras av Erasmus. Andra projekt som finansieras av Kunskapsgymnasiet är vårt utbyte med Åbo Akademi. Elever ur åk 3 på Naturprogrammet får åka dit under några dagar för att arbeta med sitt gymnasiearbete. Läs gärna mer om Åbo-projektet här.

Vi är även igång och planerar en resa till Indien. Det är lärare och elever från samhällsprogrammet åk 3 som åker till vår systerskola i Bengaluru. Mer information om Kunskapsskolan Bengaluru hittar du på deras hemsida.

SL-kort och CSN
I uppstarten av läsåret får vi många frågor gällande SL-kort. Det är inte skolan som avgör vilka elever som har rätt till detta. Stockholms stad finansierar kortet och bestämmer vilka som har rätt att få det. Vi administrerar utdelningen av korten. Det som gäller är att eleven ska ha mer än 6 km resväg från folkbokföringsadressen för att ha rätt till det. Vad det gäller CSN så rapporterar skolan in elevernas frånvaro till CSN. Det är CSN som avgör om bidraget ska dras in. Det är viktigt att veta att om en elev får indraget CSN så kan det påverka andra bidrag som till exempel bostadsbidrag.

Jag avslutar detta rektorsbrev med lite kalenderuppdateringar. Sådant som kommer hända på skolan det närmaste läsåret som det kan vara bra att ni har koll på. Du hittar dessa längst ner i detta brev.

Hoppas ni får en fin höst och tveka inte att höra av er till mig eller mina härliga kollegor på Kunskapsgymnasiet Globen om det är något ni undrar över.

Allt gott!
Kajsa Rehnman

Viktiga dagar för läsåret

Höstterminen 20/8 - 21/12
Höstlov 29/10 - 2/11
Vårterminen 7/1 - 12/6
Sportlov 25/2 - 1/3
Påsklov 15/4 - 22/4

Övriga helger och ledigheter
Första maj 1/5
Kristi himmelsfärdsdag 20/5 - 31/5
Nationaldagen 6/6

Fyra gånger per läsår har vi prövningstillfällen och omprovstillfällen. Elever som inte har prövning eller ska göra omprov är lediga dessa halvdagar. Dessa är:
20/8 kl.10-16
26/10 kl.12-16
7/1 kl. 8-12
23/4 kl. 8-12

Två gånger per år har vi utvecklingssamtal. Elev och vårdnadshavare till omyndig elev kommer kallas av PH. Under dessa dagar har vi hemstudiedagar. Dessa är
5/11
14/3

Vi har ytterligare en hemstudiedag:
5/3

Andra viktiga dagar:
Mösspåtagning 30 april

Studenten 13 Juni (Skolavslutning för åk 1 och 2, 12 Juni)

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.