MENY
Välj Skola

Vård- och omsorgs­programmet

Varje dag gör vårdbiträden och annan vårdpersonal heroiska insatser för god omsorg och ökad livskvalitet för äldre och sjuka. Är du intresserad av hälsa och framtidens vårdoch äldreomsorg, är det här ett program för dig. Vi erbjuder en unik utbildning i nära samverkan med vårdsektorn.

Studierna utgår ifrån en människosyn som betonar allas lika värde och välbefinnande. På programmet studerar du hälsa, medicin, pedagogik, arbetsmiljö- och patientsäkerhet samt engelska, svenska och matematik. Kunskap från olika ämnesområden ger dig förståelse för vår livsstils betydelse för hälsan.

Under dina tre år har du flera praktikperioder och kommer att göra en studieresa utomlands.

Utbildningen på vård- och omsorgsprogrammet ger dig högskolebehörighet och en yrkesexamen samt goda möjligheter till jobb direkt efter studenten.

Årskurs 1

Under ditt första år kommer du att få lära dig den teoretiska och praktiska grunden i vård- och omsorgsarbetet. Under höstterminen gör du din första praktik och möter personer i behov av stöd och omsorg.

Årskurs 2

Du fördjupar dina kunskaper i medicin och omvårdnad, samtidigt som du tar ytterligare steg mot att utveckla din kommande yrkesroll. Under din praktik kommer du att öva din förmåga att observera och vårda personer utifrån dina teoretiska färdigheter.

Årskurs 3

Nu har du tillgodogjort dig den grundläggande kompetens en undersköterska ska ha och du kommer att läsa kurser som spetsar dina kunskaper om äldres livsvillkor, sjukdomar och behov. I ditt gymnasiearbete visar du dina samlade kunskaper både praktiskt och teoretiskt.

Charlotte, Vård- och omsorgsprogrammet, Kunskapsgymnasiet Globen

Varför valde du Vård- och omsorgsprogrammet?
– För att jag älskar biologi och allt som handlar om människan. Jag vill lära mig mer om demenssjukdomar och hur man bemöter en person som är sjuk. Jag är också intresserad av att se hur det ser ut på ett äldreboende för att lära mig hur man ska behandla en person med speciella behov.

Berätta om programmet!
– Det är ett spännande program där jag lär mig mycket som jag kan använda i det vardagliga livet. Medan man studerar får man även stor respekt för alla man träffar under till exempel praktikveckorna.

Vad är speciellt med Kunskapsgymnasiet?
– Det unika är att man har en personlig handledare som man träffar varje vecka. Vi pratar om skolrelaterade ämnen, men man kan prata om i princip vad som helst som man undrar över. Min handledare hjälper mig att sätta mål och att nå målen.

Vård- och omsorgsprogrammet

Individuella val

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.