Gymnasievalet

Gymnasievalet

Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Här går vi igenom vad du behöver tänka på inför ditt val. Vet du inte vilket program som passar dig bäst hoppas vi att du hittar inspiration här.


Alex läser humanistiskt program. Han tipsar om hur du kan tänka inför gymnasievalet.


Här hittar du mer information och inspiration

Ska du välja gymnasium och behöver mer inspiration eller information? Vi har listat fyra bra länkar, som vi hoppas ska kunna hjälpa dig inför ditt val.

Om du har svårt att veta hur du ska tänka i gymnasievalet är ett tips att läsa på lite extra. Här nedan hittar du några olika sidor som kan vara smarta att surfa in på. Där hittar du information om allt från vad man gör inom ett visst yrke och inriktningar på olika gymnasieskolor till vilka kurser och behörigheter som krävs för en specifik universitets- eller högskoleutbildning.

Läs på om olika gymnasieskolor och program
På gymnasium.se finns en massa bra information om olika skolor och program. Surfa runt och se om du hittar något som passa dig.
https://www.gymnasium.se/

Läs på om olika yrken
På Arbetsförmedlingens sajt hittar du bland annat information om olika yrken, vilka arbetsuppgifter man har inom ett visst yrke, hur löneläget ser ut, vilka framtidsutsikter som finns för olika jobb.
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier

Läs på om vidare studier på högskola eller universitet
Vet du redan nu att du vill plugga vidare efter studenten. På studentum.se kan du hitta och jämföra olika utbildningar. Här kan du också se vilka gymnasiekurser som krävs för att söka till en viss utbildning på högskola eller universitet.
https://www.studentum.se/
Även här kan du hitta liknande information:
www.studera.nu

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.