Gymnasievalet

Gymnasievalet

Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Här går vi igenom vad du behöver tänka på inför ditt val. Vet du inte vilket program som passar dig bäst hoppas vi att du hittar inspiration här.


Vanliga frågor

Så går valet till

Mellan vilka datum du kan göra ditt val till gymnasiet skiljer sig åt mellan olika kommuner, men ser ungefär likadan ut över landet. Preliminärvalet sker under januari och februari. Den preliminära antagningen brukar sedan vara klar i april. I april och maj är det omval, som följs av den slutgiltiga antagningen. Ditt antagningsbeskedet brukar komma i juni och mellan juli och september görs sedan reservantagningarna.

Preliminärvalet

Under hösten har du möjlighet att läsa på om olika gymnasieskolor, gå gymnasiemässan, och besöka öppna hus och prova på-dagar. I januari och februari är det sedan dags att göra ditt första val, preliminärvalet. I april får du ditt preliminära antagningsbesked. Men inget är klart än. Under omvalsperioden i april och maj har du möjlighet att ändra ditt val till andra alternativ.

Omvalet

Mellan januari och februari gör du ditt preilminära val och i april får du ditt preliminära antagningsbesked. I april och maj är det sedan omval. Då kan du välja nya skolor om du har ändrat dig. Omvalet följs av den slutgiltiga antagningen i slutet av juni/början av juli.

Reservantagningen

Vid reservantagningen tas elever in till till de platser som andra tackat nej till. Men det gäller också platser som blivit lediga när någon flyttats upp till ett val som legat högre i hens rangordning. Reservantagningen pågår mellan augusti och september och det skiljer sig mellan olika kommuner när skolorna övertar den här delen i antagningsprocessen.

Räkna ut ditt meritvärde

För att få ett hum om vilka skolor som är aktuella för dig i gymnasievalet kan du räkna ut ditt meritvärde. Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet. Betygen räknas om till siffror och som mest är de möjligt att få 340 meritpoäng. Det 17:e betyget är i moderna språk. Det får du tillgodoräkna dig om det höjer ditt meritvärde. Betygsskalan går från A till F. F är icke godkänt, E godkänt och A det högsta betyget du kan få.

Så här räknar du om dina betyg:
A: 20 poäng
B: 17,5 poäng
C: 15 poäng
D: 12,5 poäng
E: 10 poäng
F: 0 poäng

Att byta skola

Att börja gymnasiet är både roligt och kan vara lite nervöst under de första veckorna. Du kanske inte känner någon i din klass eller så undrar du om du verkligen valt rätt program. Att ge dig själv lite tid att komma in i din nya utbildning kan därför vara smart.

Om du ändå känner du att du valt fel, så går det att byta skola, men är inte alltid helt enkelt. Det måste finnas en ledig plats på den nya skolan du vill börja på och det kan även vara så att upplägget för programmen ser olika ut på olika skolor, vilket kan göra det svårt att byta. Bästa tipset är därför att så tidigt som möjligt börja undersöka vilka alternativ du har. Detta gör du genom att kontakta antagningen eller den skola du vill börja på.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.