Language Introduction at the Introduction Program

Are you new in Sweden and wish to enroll in upper secondary studies? If so, language introduction in the introduction program is a great place to start. You will be given a thorough, basic education in Swedish as well as in subjects you will need in order to enroll in studies within any of the national upper secondary school programs.

The main purpose with language introduction is to ensure you qualify to enroll in upper secondary studies. At Kunskapsgymnasiet, we

help you set up an individual study plan according to which you will study at least eight subjects within the compulsory school curriculum, as well as providing you with the possibility to also study courses at upper secondary school. Our pedagogical model ensures you to be able to keep a close contact with teachers and other students of the school alike. When you have finished your education, you will be given a certificate providing you with the qualifications necessary for applying to upper secondary school.

The education will be offered within the municipality in which you are currently registered, and you will have to begin your studies before the year you turn 20. If you are an application of asylum, or awaiting permanent residence in Sweden, you would have to enroll in your education before the year you turn 18.

Länk: Skolverkets hemsida om

ELEVENS RÖST

“Jag blev drivande och strukturerad på Kunskaps­gymnasiet. Det har jag stor nytta av nu som företagare”

Josefine, f.d. elev på Kunskapsgymnasiet

Är du ny i Sverige och vill börja studera på gymnasiet? Då är språkintroduktion på Introduktionsprogrammet en bra start. Här får du en grundläggande utbildning i svenska samt undervisning i de grundskoleämnen som du behöver för att fortsätta din utbildning på ett nationellt gymnasieprogram.

Syftet med språkintroduktion är att ge dig behörighet till ett nationellt program på gymnasiet. På Kunskapsgymnasiet gör vi det genom att upprätta en individuell studieplan där du läser minst åtta grundskoleämnen. Genom vår pedagogiska modell får du hela tiden en nära kontakt med skolans lärare och övriga elever.

Utbildningen erbjuds genom din hemkommun och måste påbörjas senast det första kalenderhalvåret som du fyller 20 år. För asylsökande och för dig som vistas i Sverige med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller istället att utbildningen ska påbörjas innan du fyllt 18 år.

Länk: Skolverkets hemsida om

Språkintroduktion på Internationella Kunskapsgymnasiet

Syftet med språkintroduktion hos oss är att ge dig behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Det gör vi genom att upprätta en individuell studieplan med minst åtta grundskoleämnen och en möjlighet för dig att läsa kurser från de olika nationella gymnasieprogrammen.  Hos oss får du en undervisning som är språkutvecklande i svenska som andraspråk och på ditt eget modersmål genom studiehandledning. Du kommer även att inkluderas med elever på de nationella programmen i olika aktiviteter. En stor del av undervisningen sker digitalt utifrån vår studieportal, Kunskapsporten. Kunskapsgymnasiets pedagogiska modell skapar en nära kontakt mellan dig, dina lärare och andra elever vilket också skapar trivsel och trygghet.

Internationell profil och snabb studietakt

På Internationella Kunskapsgymnasiet läser du språkintroduktionen med internationell profil med en snabb studietakt. Du läser alltså mot kunskapskraven i årskurs 9 och får ett terminsomdöme, precis som på grundskolan, vid terminsslutet. När du klarat kunskapskraven i ett ämne på grundskolenivå kan du fortsätta läsa en gymnasiekurs i det ämnet. Betyg får du när kursen avslutas. På Kunskapsgymnasiet finns det också möjligheter att läsa vissa ämnen tillsammans med skolans andra program.  På din språkintroduktion har du rätt till extra stöd av elevhälsovården som t ex kurator och skolsköterska samt regelbunden coachning av en studievägledare mot ditt framtida yrkesval.

Varje vecka får du också modersmålsundervisning och studiehandledning på ditt modersmål.

Detta gör Internationella Kunskapsgymnasiets språkintroduktion unik

• Naturvetenskaplig inriktning från början
• Personlig handledning och workshop varje vecka
• Flera ämnen redan från start
• Busskort till alla elever
• Mentor – du får en mentor som är en av våra elever som läser på ett nationellt program
• Möjlighet att läsa kurser på gymnasienivå • Egen laptop

För mer information besök Skolverkets hemsida.
Link: Skolverket’s web site with information in English and other languages about the program Language Introduction.