MENY
Välj Skola

Rektorsbrev

David Råbesjö, Rektor

Läs mer

Månadsbrev till vårdnadshavare - April

Våren är här och det är redan dags för lite påskledig!

Våra elever förtjänar lite avkoppling efter en relativt intensiv period. Årskurs 1 har bland annat jobbat med sina temakurser där de deltar i seminarium kring globala resursfrågor och efter lovet kommer de genomföra en FN-dag. Årskurs 2 fördjupar sig i programrena kurser såsom Kemi 1, Företagsekonomi 1 och Samhäll 2. Det är härligt att gå runt i huset och höra deras diskussioner och olika ställningstaganden. Årskurs 3 har genomfört första delen av det nationella provet i svenska 3 och har därmed påbörjat den nationella provperioden.

Parallellt med det så har vi fått klartecken om att skicka UF-företag till SM och det ska bli väldigt intressant att följa deras insats i maj.

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel.

Utbyten till Spanien och Tyskland

Spanskläraren Philip berättar
Veckan i Madrid bjöd på många nya kulturella upplevelser - precis som man kan förvänta sig av ett utbyte. Skol- och lektionsbesök, annorlunda mattider, sena kvällar, tapas, stadsvandring och flamencoföreställning är ett axplock av vad eleverna fick vara med om. Att bo i värdfamilj och prata spanska hela dagarna har också inneburit en möjlighet att få en djupare inblick i den spanska kulturen, något en lärobok inte kan erbjuda på motsvarande sätt. Det är just det som gör våra utbytesresor så värdefulla - att dels ta emot en elev från ett annat land och visa upp hur vi bor och lever här men framförallt att få åka iväg och hänga med i den andra personens vardag i dennes hemland. Ökad språklig och kulturell förståelse främjar tolerans och rustar oss än mer för en framtid i ett globalt samhälle. Att flyget denna gång blev ett dygn försenat och att vi fick en hotellnatt och mer tid att njuta av den spanska vårsolen istället gjorde ju inte saken sämre…

Vänligen,
Philip Gerebring

Tyskläraren Birgit berättar
Även våra "tyska" elever var iväg. De fick besöka både Leipzig och München. Vi hade våra flygproblem avklarade redan innan resan ens hade börjat, då vi efter flygbolagets konkurs fick boka nya flygstolar och tågbiljetter några veckor före avfärd.

Väl på plats erbjöds ett brett kulturprogram med bland annat skolbesök, olika museer (DDR-historia och Nationalbiblioteket som får 7000 nya artiklar varje dag), zoo (som är känt för både forskning och modern artanpassad djurhållning), minnesplatser (Lützen och Völkerschlachtdenkmal som påminner oss om slaget mot Napoleon) och sport (Leipzig vann i fotboll mot Berlin med 5-0 inför 40.000 åskådare).

Att få tillbringa tid med de tyska eleverna och deras familjer har vidgat vyerna för livet i ett annat land och hem var så klart en bra möjlighet att använda sitt nya språk.

Alla elever förtjänar beröm för stort ansvarstagandet, flexibilitet och nyfikenhet.

Sista dagen tillbringade vi i München med en stadsvandring och ett besök på minnesplatsen "KZ Dachau". En kunnig guide berättade inte bara om levnadsvillkoren för fångarna utan kunde också bidra med fakta om nya forskningsresultat och mycket bakgrundsinformation.

Förhoppningsvis kommer denna resa leda till att några vill fortsätta hålla kontakt. En resa tillbaka till Leipzig är redan planerad.

Vänligen,
Birgit Rommel

Ombyggnation av Bomullspinneriet
Just nu pågår ett intensivt renoveringsarbete av våra nya lokaler. Flertalet av kontoren som Universitetet har använt byggs om till undervisningssalar och öppna ytor. Parallellt med renoveringen tar Kunskapsgymnasiet fram ett nytt lokalkoncept för sina skolor med ny färgsättning och en lite mer vuxen känsla.

 

Vi kommer att återanvända många möblemang som vi har idag samtidigt som vi fyller på med nytt. Biblioteket och kaféet får helt ny inredning som inspirerar både till studier och samtal.

Vi som har insikt i bygget är övertygade om att det kommer bli en fantastisk studiemiljö för våra elever samt en härlig arbetsmiljö för lärare och övrig personal. Förhoppningen är att kunna bjuda in till öppet hus i samband höstens uppstart.

Studentskylt och utspring
Det har kommit in frågor från anhöriga kring text på studentskyltarna. Vanligtvis står det klassbeteckning (ex BG 3:1) och/eller programinriktning (EKEKO, EKJUR, NANAS, NANAT, SABET eller SASAM).

Utspringet sker, precis som tidigare år, genom Marieborgs lokaler klockan 15.00 fredagen den 14 juni.

KUL (Information som gått ut till eleverna)
Vi i Kunskapsgymnasiets Utbildnings- och Likabehandlingsråd (KUL) har idag under basgruppen presenterat vår verksamhet för år 2. Här finner du vår presentation om du är intresserad av att ta del av vad KUL är samt vad vi gör, har gjort, kommer göra och hur du engagerar dig!

Vill du följa vårt arbete eller komma i kontakt med oss?
E-post: kul.norg@kunskapsgymnasiet.se
Instagram: @kul.nkpg
Facebook: KUL Norrköping
Hemsidan hittar du här

På våra sociala medier uppdaterar vi frekvent om våra pågående projekt och på hemsidan kan du finna mötesprotokoll, projektplaner, stadgar och verksamhetsplan samt information om kommande evenemang!

Vi i KUL önskar er alla en fantastisk påsk!

Lärartjänster på natur
Under våren har vi haft en del utmaningar med bemanningen på den naturvetenskapliga sidan. Eftersom det varit svårt att hitta lämpliga vikarier under pågående termin har vi genomfört justeringar inom huset samt anställt extra handledare. Det har bland annat inneburit att några elever fått byta handledare för att frigöra andra lärares tid till undervisning i naturämnen. Vi har även fått hjälp med rättning från våra andra gymnasier inom koncernen.

Från och med påsk kommer Michael Hedlund att öka sin sjukskrivningsgrad för rehabiliteringsträning. Han kommer att finnas till hands på distans under resterande delen av terminen och vara med och betygsätta de kurser han ansvarat för. Redan nu är Chrille och Tabea tillbaka på deltid vilket känns bra.

För att stötta upp ytterligare kommer Ida Ibrahimovic anställas på deltid. Ida är ett välbekant ansikte för eleverna då hon har genomfört sin sista verksamhetsförlagda utbildning (VFU) hos oss.

Berörda elever har fått information om dessa justeringar.

SM i UF
Som ni säkert uppmärksammat, på Facebook och i media, så nådde vi fina framgånga i årets regionala tävling. Det innebär att vi kan skicka upp flera UF-företag till SM i Stockholm. Läs gärna mer på UF:s hemsida. Vi är fulla av förväntan! (Klicka på länken för att komma dit)

Kalendarium

 • Vecka 16 + 22/4 Påsklov
 • 25/4 Informationskväll för blivande åk 1, kl.17-18 samt Öppet hus för åk 9, kl. 18-19.
 • 1/5 Lov
 • 4/5 Obs! lördag CAE-exams på Folkuniversitetet Norrköping för årskurs 3-elever som valt att studera Cambridge-engelska.
 • 6-7/5 Nationell UF-mässa med SM i Älvsjö, Stockholm
 • 8/5 Studiedag och dag för alla årskursers kompletteringar/prövningar
 • 18/5 Obs! lördag Prideparad

Hela vårt kalendarium finns på vår hemsida.

Följ oss gärna även på Facebook

Med önskan om en härlig påsk!
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se
08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

Månadsbrev till vårdnadshavare - Mars

Nu är vi inne i mars månad och även om kylan är kvar så närmar sig våren med stora steg. Ett tydligt vårtecken är att våra ekonomielever kommer att delta på den årliga UF-mässan och vi är självklart fyllda av förväntan. Vi önskar dem all lycka till! Nedan hittar du allt från tankar kring utveckling av vårt pedagogiska koncept till en betraktelse över en dag på Kunskapsgymnasiet.

Med önskan om en härlig dag!
Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel. (klicka på texten för att komma dit)

Stipendium
Ett stort GRATTIS!!! Säger vi till vår ekonomielev Anton Nyberg som tack vare framgångar i studierna och en entreprenörsanda utöver det vanliga valts ut till ett stipendium värt 1 250 USD. Stipendiet innebär att Anton, ihop med sex andra ungdomar från EU och USA, får åka till Pensacola, Florida och under sex dagar samarbeta kring olika humanitära hjälpinsatser med högteknologisk virtuell teknik och flygsimulatorer. Dagarna ska leda till att träna förmågor i samarbete, ledarskap och kommunikation. Stipendiet är finansierat av Delta Airlines ihop med Junior Achievements. Att just vår skola blivit tillfrågad om lämpliga kandidater är tack vare engagerade lärare och elever som deltagit i vårt mångåriga framgångsrika arbete med Ung Företagsamhet och att vi varit pilotskola för ESP, en Europeisk certifiering för entreprenöriella förmågor.

Utveckling av vårt pedagogiska koncept
Vi på Kunskapsgymnasiet arbetar hela tiden för att utveckla och förbättra vår verksamhet. Det senaste året har vi gemensamt på våra skolor tittat mycket på hur vi kan utveckla våra utbildningars innehåll och upplägg. Vi har en hög måluppfyllelse för våra elever, men vårt mål är att den ska bli ännu bättre. Under året har fyra av våra skolor prövat olika upplägg som utvärderas just nu. Exakt vad det landar i vet vi inte ännu, men några av de förändringar vi står inför är:

 • Ökad kurstid med 20-30 minuter per vecka. Syftet är att alla elever ska få sin garanterade undervisningstid inom ramen för kurstiden. En del av workshoptiden kommer användas till detta ändamål.
 • Workshopen blir studieforum, som kommer att vara tid utöver den obligatoriska undervisningen. Studieforum ska ge eleverna möjlighet att få stöd och hjälp i sitt skolarbete och nå sina mål.
 • Ph-samtalet utvecklas genom varvade individuella samtal och samtal i grupp. Vi kommer att kalla detta studiecoachning. Bakgrunden är att vi vill åstadkomma ökad progression och kunna arbeta mer med frågor som självledarskap, motivationsfaktorer och grupprocesser. Forskning visar att variationen mellan individ- och gruppsamtal är fördelaktig för att nå bättre resultat.

Vi planerar att besöka alla basgrupper inom en snar framtid för informera och att möta elevernas tankegångar. Senare i vår återkommer vi med mer utförlig information. Målsättningen är att skapa bra förutsättningar för våra elever på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.

Detta sker samtidigt som vi förbereder oss för flytt till nya spännande lokaler. Planen är att öka elevantalet med ungefär 40 elever till hösten. Vi kommer inom kort börja arbetet med rekrytering av lärare i samband med att vi ökar elevantalet.

Vi ser fram emot en spännande höst!

Skolmaten till hösten i Norrköping
När Kunskapsgymnasiet Norrköping till hösten flyttar in i nya lokaler blir det en förändring av skolmaten. I de nya lokalerna finns inget tillagningskök, i stället kommer eleverna i Norrköping få sin mat från samma leverantör som övriga skolor inom Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet.

Kunskapsskolan har precis upphandlat en ny central leverantör som heter Närda. Närda är specialiserade på en särskild teknik, sous-vide, som innebär att maten värms på plats i skolan lite i taget för att serveras direkt. Tekniken innebär att näringsämnen och smakämnen bevaras och de sammanlagda mattransporterna till och från Kunskapsskolans grund- och gymnasieskolor blir färre.

 

Vår nya leverantör använder bara kött och fågel från svenska producenter och spårbarheten är mycket god. Redan idag arbetar vårt kök med en hög matsäkerhet och spårbarhet så det känns extra bra att det kommer fortsätta med Närda.

Det kommer alltid att serveras två rätter, varav en vegetariskt, och det kommer också att finnas en fortsatt fräsch salladsbar. Specialkost tillagas separat.

Vi kommer att ha matråd och följa upp vad eleverna tycker genom enkäter flera gånger per termin. Ambitionen är förstås att eleverna ska tycka att maten är bra, att de ska äta sig mätta och få energi för hela skoldagen.

Vår duktiga kökspersonal kommer följa med oss till Bomullsspinneriet och servera skollunch till både grundskole- och gymnasieelever.

Valprocessen till årskurs 2 och 3
I fredags var deadline för att slutföra och skicka in valblanketten inför nästa läsår. Årskurs 1 har genomfört inriktningsval och årskurs 2 funderat kring vilka programfördjupningskurser och individuellt valbara kurser de vill läsa i årskurs 3. Nu kommer Linda (biträdande rektor) lägga in elevens önskade kurser i respektive studieplan inför läsår 2019/2020.

En liten betraktelse
Vill du ha ett yrke som aldrig blir långtråkigt? Bli lärare! När jag vaknade i morse gick jag ur minnet igenom vad som stod på min agenda för idag. Utöver inbokade möten med arbetslag och ledningsgrupp, lektioner och ph-samtal så har jag haft en mängd olika ärenden på mitt bord. De flesta av angenäm karaktär. Mestadels dök dessa ärenden upp bara sådär i farten. När jag bestämde mig för att plugga till lärare så valde jag gymnasiet då jag tänkte att jobbet enbart skulle handla om undervisning och inga direkta övriga sociala kontakter. Så fel jag hade! Och vilken tur att jag hade fel! Just variationen i arbetsuppgifterna är tjusningen i jobbet. På vilken annan arbetsplats än Kunskapsgymnasiet i Norrköping kan en under en och samma dag få jobba med planering av en temadag, skapa nya uppgifter om EU:s institutioner (elevernas favoritområde), vara smakråd gällande studentkläder, lyssna på kärleksproblem, skriva referensbrev vid jobbansökningar samt hitta sin arbetsplats pyntad av en kollega?

Varje dag är fylld med många väntade och oväntade möten och arbetsuppgifter. Många gånger kliar jag mig i skallen och undrar hur tiden ska räcka till. Men på något sätt blir det oftast rätt bra och med många gapskratt på vägen. Drygt 14 år efter avslutade studier sitter jag dessutom delvis på skolbänken igen. Jag och 8 andra kollegor deltar i ett forskningsprojekt där vi genomför så kallad aktionsforskning med utgångspunkt i vår egen undervisning. Nu ska plötsligt JAG hålla mig till formalia, ange källor, producera texter och presentationer. Otroligt nyttigt att själv bli handledd i sådant jag ständigt handleder våra elever i. Det får mig att tänka på att jag är en del i ett fantastiskt team. För det är så jag ser oss. Personalen och eleverna på Kunskapsgymnasiet i Norrköping sitter i mångt och mycket i samma båt där vi har samma slutmål. Bra utbildning kombinerat med massor av roligheter på vägen. Det blir som sagt aldrig långtråkigt här.

Vänligen,
Mårten Blad

Kalendarium
Årets datum ligger finns att hämta på vår hemsida.

Vad är på gång?

 • 7/3 Regional UF-mässa i Nkpg, Stadium Arena
 • 7/3 Utbildningsmässa Liu i Norrköping - Åk2 Schemabrytande em.
 • 11-14/3 Business Buddies i London UF-Utbyte.
 • 26/2 Lunchmusik från Marieborgs musiklinje
 • 27/3 Åk 1: Kompensationsledigt för öppet hus. Åk 2 och 3: Temadag.
 • 28/3-3/4 Tysklandsutbyte, tyska 4- och 5 elever till Leipzig.
 • 28/3-3/4 Spanienutbyte, spanska 4-och 5 elever till Madrid
 • 6/4 Högskoleprov


Följ oss gärna även på Facebook - facebook.com/KunskapsgymnasietNorrkoping

Rektorsbrev februari

Jag får passa på, så här inledningsvis, att önska er en härlig alla hjärtans dag. Känns som att tiden går väldigt fort och snart är det dags för lite sportlov. Den här månaden kommer brevet lite sent vilket beror på att jag har haft förmånen att få åka med några av våra samhällselever till Indien.

Indien är kontrasternas land och under veckorna hann vi med att se turistmagneter som Taj Mahal men även ta del av det fattiga Indien. Vi besökte ett par av de indiska Kunskapsskolorna och det är roligt att se att vårt pedagogiska koncept fungerar i Sverige såväl som i Indien. Våra fantastiska elever har under hösten skapat event för att samla in pengar till Pratham som hjälper fattiga barn att få tillgång till utbildning.

Jag är övertygad om att utbildning förändrar människor och förändrar länder!

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel. (klicka på texten för att komma dit)

Stipendium
Utifrån vårt mångåriga framgångsrika UF-arbete och att vi varit pilotskola för ESP, en Europeisk certifiering för entreprenöriella förmågor, har vi fått möjlighet att dela ut ett stipendium motsvarande 1,250 dollar. Stipendiet finansieras av Delta Airlines tillsammans med Junior Achievements.

Stipendiet innebär att en elev får åka till Pensacola, Florida. På plats kommer studenten, tillsammans med andra från Europa och USA under 6 dagar arbeta med andra om olika humanitära hjälpinsatser med högteknologisk virtuell teknik och flygsimulatorer. Upplevelsen ämnar att träna förmågan i samarbete, ledarskap och kommunikation.

Genom en snabb ansökningsprocess, med många lämpliga kandidater, har vi nu landat i en kandidat som får stipendiet, det går i år till Anton Nyberg i åk 3. Stort grattis!

Valet till åk 2 och 3
Under veckan har det varit föräldramöten inför valet. Nedan hittar du information.

Information inför valet till åk2 (19/20)

Nu är det dags att göra valet till åk2, i det här dokumentet finns den information som behövs för att genomföra valet.

Valet genomförs via en digital valblankett (länk nedanför) som ska skickas in senast fredag 1:a mars.

Före valet kommer eleverna få en muntlig genomgång, det kommer ges tid att diskutera valet på ph-samtal och utvecklingssamtal, nedan finns länkar till exempelvis programplaner och information om meritpoäng.

Valblanketten

Länk till valblanketten här.

Länkar till programplaner
SASAM
SABET
EKJUR
EKEKO
NANAS
NANAT

Övrigt material

 

Valblanketten fylls i som vanligt, men du lämnar samtidigt in den här ansökan.

Information inför valet till åk3

Nu är det dags att göra valet till åk 3 och i det här dokumentet finns den information som behövs för att genomföra valet.

Valet genomförs via en digital valblankett (länk nedanför) som ska skickas in senast fredag 1 mars.

Före valet ska vara klart kommer studie- och yrkesvägledare Nina ha en muntlig genomgång, det kommer ges tid att diskutera valet på ph-samtal och utvecklingssamtal och nedan finns länkar till exempelvis vidare studier, information om meritpoäng.

En liten repetition...
Du läser ett gymnasieprogram som efter tre år kommer bestå av 2500 poäng. Det är uppdelat i olika kurser. De flesta kurser är på 100 poäng. Det finns ett antal poäng som du får möjligheten att styra över under din utbildning.

Programfördjupning (PF) är kurser som ska vara kopplade till ditt program.

Individuella val (IV) är kurser med eller utan koppling till ditt program.

Utbudet av kurser finns på din valblankett samt information om kurserna.

En förutsättning för att en kurs ska starta är att ett antal elever söker kursen. För att schemat ska fungera finns det även kurser som ligger på samma schematid så här gäller det att planera och fundera för att hitta bästa lösningen just för dig. Tänk på att meritpoäng för kurser får du endast om det inte krävs för behörighet för vald utbildning. Därav kan tex Ma 3 ge meritpoäng för vissa och för andra inte beroende på vilken utbildning du söker vidare till.

Programplaner:
SASAM
SABET
EKJUR
EKEKO
NANAS
NANAT

Valblanketten
Länk till valblanketten

Länkar på vägen:
Högskola/universitet
Yrkeshögskola
Folkhögskola
Statistik
Utlandsstudier
Räkna ut meritvärde
Behörigheter

Övrigt material

 • Ansökan om studieuppehåll För dig som ska åka utomlands del eller helt år. Finns även länkad i valblanketten. Ni ska göra valet på valblanketten som övriga elever så vi vet vad ni ska in på för kurser när ni kommer tillbaka.

Kalendarium
Höstens datum ligger finns att hämta på vår hemsida eller via länk.

Följ oss gärna även på Facebook.

Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

Rektorsbrev

Kunskapsgymnasiet flyttar

Efter lång tid av planering och förberedelser har jag nu möjligheten att berätta för er om den stora nyheten att skolan ska få nya lokaler till hösten!

De senaste åren har vi haft högt söktryck till alla våra utbildningar och på grund av våra lokalers begränsningar har vi tyvärr fått tacka nej till elever som vill studera på Kunskapsgymnasiet. Under 2018 har vi därför sökt efter lämpliga lokaler och innan sommaren fick vi en öppning i samband med att Universitet lämnade en av sina lokaler. Efter många möten med arkitekter, fastighetsägare och vår huvudman har jag som rektor den stora glädjen att meddela att vi kommer flytta vår verksamhet till Bomullsspinneriet som ligger mindre än 200 meter från skolan idag. Lokalen ligger i en anrik byggnad som uppfördes 1854-56 efter ritningar av Carl Theodor Malm som var Norrköpings stadsarkitekt.

Jag är övertygad om att vi, efter renovering och ombyggnad i den vackra fastigheten, kommer trivas alldeles ypperligt i den nya skolan. Även om våren och sommaren är härlig så längtar jag till hösten.

I praktiken är planen att vårterminen kommer användas till renovering av Bomullsspinneriet och att vi kan flytta in till hösten 2019. Då stor del av utrymmet idag är kontor behöver vi anpassa lokalerna till undervisning. De nya lokalerna erbjuder generös takhöjd och härligt ljusinsläpp genom de stora fönstren. Cafét kommer finnas i anslutning till entrén och när våra elever tar en paus kommer de kunna njuta av Motala ströms vackra vattenfall. Det nya biblioteket blir i två plan och planeras i den runda tornet som är beläget bakom huvudbyggnaden. En annan förändring är att vi kommer att driva kursen Idrott och hälsa 1 i den idrottshall som idag finns i byggnaden. Eftersom omklädningsrummen är för små kommer de att renoveras och anpassas till dagens behov. Vi kommer också få fler grupprum och tysta ytor. Dessa är några av de förändringar och förbättringar som vi kommer uppleva i samband med flytten.

Eftersom lokalerna är större än de vi har idag kommer vi utöka antalet platser och vi planerar att ta in 210 ettor, vilket innebär en ökning med 40 elever. Vi ökar antalet platser marginellt på Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet men en lite större förändring sker gällande antalet platser på Ekonomiprogrammet då söktrycket är högre där.

Vänligen,
David Råbesjö

Månadsbrev till vårdnadshavare - januari

God fortsättning och vi hoppas att helgerna har varit bra och avkopplande. Nu drar vi igång en ny spännande termin som är fylld med allt från hälsodag, föreläsningar till nationella prov och ny kunskap.

Årskurs 1 började terminen med en Kick off som var kopplad till respektive program. Tvåan fortsatte med sina ordinarie kurser. Årskurs 3 påbörjade sin sista termin och har under veckan skrivit på sina gymnasiearbeten vilka är kopplade till examensmålen.

Ny termin, nya förutsättningar!

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel.

Stipendium (information som gått ut till eleverna)
Skolan har blivit kontaktad av en representant för Odd Fellow som vill ge eleverna som läser Sv1 den fantastiska möjligheten att få ett stipendium. Här följer information kring detta:

"Odd Fellow är ett ordenssamfund som i många år skickat stipendiater till USA. Deltagarna i resan väljs ut bland eleverna i gymnasiets första årskurs. De får skriva en uppsats, på max 1000 ord om FN, och de bästa tas ut till intervju. Resan (som i år äger rum den 14-24 juli) går till Island, New York och Washington DC. Odd Fellow står för alla kostnader förutom fickpengar. Ungdomar från de nordiska länderna, Polen, Schweiz och Nederländerna kommer att delta."

Av de svenska delegaterna ska två stipendiater komma från Östergötland och Odd Fellow har frågat om de får komma till Kunskapsgymnasiet i Norrköping när terminen startar. Skolan kommer ta emot representanter från Odd Fellow på föreläsningspasset i Svenska 1, måndag 14 jan (v 3), då uppgiften presenteras. Tiden är i år ganska knapp då valen ska vara klara i mitten av februari. De elever som skrivit de bästa uppsatserna kommer kallas till intervju för vidare urval innan prisutdelning som sker i mars. Lycka till!

Hälsodagen
Tisdag den 29/1 har vi en hälsodag på skolan.
Eleverna har möjlighet att åka till Romme eller välja en aktivitet på hemmaplan. Information kring anmälan har gått ut till eleverna.

Hälsningar idrottslärarna

Kick Off
Respektive program har under veckan haft sin egna Kick off. Syftet är att eleverna får en tydlig programkoppling samtidigt som de lära känna övriga elever inom programmet.

Ekonomiprogrammet ägnade första dagen åt att skapa affärsidéer och pitcha sina ideer inför halvklass. Det fanns en rad spännande uppslag vilka var kopplade till samhällsförbättrande affärsidéer eller samhällsförbättrande tankar med miljöfokus. På tisdagen var det privatjuridiken på agendan. Då eleverna fick inblick i bland annat brott- och straffrätt. Eleverna skapade sina egna “kriminalare” i grupper utifrån olika brottsrubriceringar. Dagen avslutades med visning av de olika kortfilmerna samt en vinnarceremoni.

Det Naturvetenskapliga programmet startade veckan på SMHI där det var fokus på miljö- och klimatfrågor. Eleverna fick jobba med klimatmodeller i en specialversion av Minecraft, vilken utvecklats av SMHI och LIU. Läs gärna mer här.

Tisdagen tillbringades på Fenomenmagasinet i Linköping. Där eleverna fick möjlighet att experimentera och för de som önskade erbjöds lite närkontakt med diverse djur.

Eleverna på det Samhällsvetenskapliga programmet började veckan med frukost och diskussioner kring källkritik. Eleverna fick diskutera vad som händer på sociala medier och hur man kan avgöra sanningshalten i det som publiceras.

Följande dag var det dags för ett besök på SR och en inblick i Public Service. Dagen avslutades med diskussioner kring genusperspektiv i det mediala Sverige.

Föräldramöte
Under vecka 7 kommer vi börja informera kring valet till nästa läsår. Detta sker i två steg, dels genom information till er elever och dels genom information till vårdnadshavare på föräldramöte. Anteckna gärna redan nu i kalendern datum för föräldramöten. Separat inbjudan kommer i nästa månadsbrev.

Föräldramöte årskurs 1 - Måndag 11 februari kl. 18.00
Föräldramöte årskurs 2 - Tisdag 12 februari kl. 18.00

Myndig
För din ungdom som blir myndig i år så blir det en del förändringar i vilken information dina föräldrar har rätt till. Vad som gäller skickas ut via mail.

Som elev/vårdnadshavare kan ni fylla i en medgivandeblankett så att du vårdnadshavare kan fortsätta få information.

Kalendarium
Höstens datum ligger finns att hämta på vår hemsida eller via länk.

Vad är på gång?
14/12
Start vårschema

17/1
Spännande dag! Mer info kommer : )

21/1
Studiedag och dag för åk 1 kompletteringar/prövningar

23/1
Öppet Hus för årskurs 9 kl.18.00-20.00

29/1
Hälsodag - schemabrytande kl.8.30-14.30

4/2
Indienutbyte, elever till Indien

8/2
Business Challenge Final i Stockholm - UF-företag

11/2
Föräldramöte åk 1 kl.18.00

12/2
Föräldramöte åk 2 kl.18.00

Följ oss gärna även på Facebook.

Vänligen,
David Råbesjö

david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

November 2018

Då var höstlovet över och vi hoppas att ungdomarna passat på att njuta av lite ledighet och nu är laddade för att köra igång igen. Terminen har en tendens att ta slut snabbare än man anar.

Våra UF-företagare tjuvstartade veckan redan måndagen efter lovet med årets upplaga av “Business Buddies”. UF-företagare från alla våra gymnasier var på skolan för att presentera sina företag och nästa steg är att ett antal företag utses för att få åka till Stockholm under ett par dagar och sedan vidare till England i vår. Våra elever är taggade och vi tror på fina framgångar

Redan nu gläds vi med de två elever som lyckades väldigt fint i Innovation Camp. Något som du också kan läsa mer om nedan

Trygghet och trivsel
För ett par veckor sedan genomförde vi en enkät gällande trygghet och trivsel. Elevresultaten är överlag positiva och liknar resultaten i tidigare enkäter. Högst resultat har vi inom frågorna; jag trivs i skolan, jag har studiero på lektionerna/undervisningspassen samt att det är bra stämning på min skola. Det område som vi fortfarande har lite lägre resultat på och som vi måste arbeta vidare med lärartillgängligheten. Om ett par veckor kommer vi att ta tempen på handledarskapet.

"Prova på-dagar"
Om det finns yngre syskon så vill vi passa på att informera om prova på-dagar. Då kommer våra fantastiska elevambassadörer bjuda med årskurs 9 elever in på våra olika undervisningspass och visa hur en skoldag kan se ut här på Kunskapsgymnasiet. I år kommer vi erbjuda tre tillfällen:

Intresse av Natur - Torsdag 29/11 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00
Intresse av Ekonomi - Onsdag 5/12 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00
Intresse av Samhäll - Torsdag 6/12 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00

Vill man göra en anmälan till någon av våra "prova på- dagar" hänvisar vi till grundskolans studievägledare.

Information kring Dysseappen
Vill du få mer information kring hur det är att brottas med dyslexi? Då kan jag rekommendera Dysseappen.
Grundaren Louise Lindqvist och Simon Helgesson Gruséus, högstadieelev som driver appen, berättar om svårigheterna som dyslektiker har i skolan och hur man kan underlätta för elever med dyslexi.

Länk till dyssepodden:

Där finns bland annat flera bra teman som hur lärare kan göra olika anpassningar och intervjuer med elever med dyslexi samt Tips för bättre studieteknik.

Passar även på att skicka med en intervju med Anna Tebelius Bodin som forskat på Harvard om lärande och motivation.

Besök från Nederländerna
Under nästa vecka kommer vi att få besök från Nederländerna. Det är cirka 30 skolledare och lärare som vill se hur vi jobbar med ph-samtal samt ta del av vårt pedagogiska koncept. Som rektor känns det alltid lite högtidligt att få visa vår verksamhet och våra fantastiska elever. Sedan är det alltid extra kul att ryktet om Kunskapsgymnasiet spridit sig till andra länder

Innovation Camp
Två elever - båda vinnare! 64 unga företagare i 21 slumpvis indelade lag deltog i Tekniska verkens och Ung företagsamhets Innovation Camp 2018.

Från Kunskapsgymnasiet i Norrköping deltog två elever, Anton Nyberg och Inez Hellgren. Vad stolta vi är att dessa två fick brons- respektive silverdiplom i tävlingen om mest innovativa idéer för att få jordens resurser att återvinnas lite bättre. Grattis!

Skolinspektion
På regelbunden basis besöker Skolinspektionen alla skolenheter i Sverige. I våras hade vi en skol- och koncerninspektion med fint resultat, Kunskapsgymnasiet i Norrköping hade inte någon anmärkning!
Nu är det dags att granska kursen Svenska 3 i förhållande till nationella prov, vilket sker genom inskickade examinationer samt intervjuer med elever, lärare och rektor. Vi uppskattar Skolinspektionen arbete och tycker att de gör ett viktigt jobb för att alla elever ska få rättssäkra betyg och en bra utbildning.

Business Buddies
Måndag v 49 åker Viktor som är lärare i Ekonomi tillsammans med 4 elever till Stockholm för att möte upp elever från våra systerskolor. Väl på plats så kommer de 4 dagarna att vara fyllda av aktiviteter avsedda för nätverkande och ökad kunskap om kundsegmentet aktiva äldre.

Dagarna kommer att innehålla skapande av reklamfilm för Stockholm, besök på byggnationen av Silverlife äldreboende i Nacka samt samtal med kommunfullmäktige. Dessutom blir det en trip till Uppsala för att se hur ett läkemedelsföretag fungerar och avslutas med en tur i staden.

En koordinatorns perspektiv på skolan
Vad är väl en dag på Kunskapgymnasiet? Den kan vara hektisk, slitsam och alldeles...underbar! Är det så våra elever känner när de väljer att stanna sent en mörk novembertorsdag? Är det så tankarna går när de frivilligt träffar sina vänner över en fika i vårt kafé eller hänger runt ett bord på Redaktion 3? Varje vardag klockan 17 går någon av oss i personalen runt och påminner eleverna om att det finns ett liv utanför skolan. Ändå dröjer sig eleverna kvar. Varför? Som koordinator har jag insett det självklara: Våra elever gillar verkligen att vara i skolan. Visst handlar det om kapitel att bli färdig med, möten med arbetsgrupper, uppgifter som finslipas. Men de allra flesta vi möter runt 17-tiden har bara så trevligt ihop att de inte vill skiljas åt. Historier ska berättas, bilder ska visas och intressanta saker ska diskuteras. Nästan som på nätet. Fast i verkligheten. Och för mig som koordinator är det inte heller svårt att besvara frågan om hur en arbetsdag på Kunskapsgymnasiet är. - Ibland hektisk, ibland slitsam, och alldeles...underbar!

Jenny N Grentzelius

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel.

Kalendarium
Höstens datum ligger finns att hämta på vår hemsida eller via länk.

Vad är på gång?
12/11 Besök från Nederländerna
14/11 Besök från Skolinspektionen
15-16/11 Studiedag

28/11 Schemabrytande - Framtidsdag
Åk 1 - Framtidsdag
Åk 2 - Framtidsdag
Åk 3 - SACO-mässan i STHLM

Följ oss gärna även på Facebook

Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 53

Oktober 2018

Att få jobba på en skola med drivna elever är en glädje och ynnest. I fredags gick jag runt på skolan vid halv fem och kunde konstatera att det var relativt många elever kvar. Några satt och jobbade med inlämningar vilka skulle skickas in lite senare, andra satt och diskuterade nobelpristagare och andra intressanta spörsmål. När jag påminde om att skolan var på väg att stänga undrade de varför skolan inte kunde vara öppen längre. Jag försökte förklara att vi som jobbar här också har ett liv utanför jobbet, varpå jag fick härliga leenden till svar.

Som rektor är det oerhört roligt att få vara en del av en skola med studiemotiverade elever och engagerade lärare, samtidigt som skratt i redaktionsytorna tillhör vardagen. Jag vill även passa på att tacka er vårdnadshavare för allt engagemang och stöttning ni bidrar med. Ni är väldigt viktiga för att era ungdomar ska nå så långt som möjligt.

Tillsammans når vi längre!

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel.

Gymnasievalet
På lördagen den 13 oktober är det dags för den årliga gymnasiemässan i Teknikhallen. Där finns representanter från alla gymnasier i kommunen och vi finns självklart på plats tillsammans med våra duktiga elevambassadörer. Om du har ett barn som går i den senare delen av grundskolan är ni varmt välkomna att besöka mässan. Mer information finns via den här länken.

Öppet hus
Lördagen efter gymnasiemässan har vi öppet hus mellan 10-14. Årskurs 1 kommer vara på plats tillsammans med UF-företagen och elevambassadörerna. Det brukar vara en trevlig dag och har du vägarna förbi så är du välkommen även om den främst riktar sig till grundskoleelever som ska söka till gymnasiet.

Studiedag
Onsdagen den 10 oktober har vi studiedag och ibland får jag frågan vad vi jobbar med under dessa dagarna. Jag tänkte därför beskriva hur en av dessa studiedagar kan se ut.

Under förmiddagen samlas alla handledare i årskurs 1 och lärare som undervisar dessa elever. De går igenom terminen och lyfter alla elever i årskursen. I de fall där det finns extra anpassningar (till exempel stavningsprogram) diskuteras effekten av stödet. Vår speciallärare Ida och elevhälsoteamet är med under dagen för att dela goda exempel men också lyssna in behov.

På eftermiddagen har vi pedagogiskt forum, något som vi har 5-6 gånger per år. Där finns det möjlighet att diskutera olika typer av pedagogisk utveckling som inte alltid hinns med i vardagen. I år har vi fyra olika spår: Ifous, Matematikprojekt, Språksprånget och pedagogiska frågor kopplade till vår kvalitetsplan. I kommande veckobrev kommer respektive spår att presenteras och därför ges bara en kort beskrivning.

Ifous
Planen är att vi kommer att lyfta upp utmaningar i vår egen verksamhet och belysa dem genom aktionsforskning. Genom samarbetet med forskningsteam från Ifous är målsättningen att vi kan utveckla undervisningen på vetenskaplig grund och utifrån beprövad erfarenhet. Detta arbete löper över tre år.
Läs mer

Matematikprojektet
Matematikprojektet GY är ett långsiktigt projekt som syftar till att alla elever på Kunskapsskolans gymnasier ska få en likvärdig och varierad undervisning i matematik där alla når minst kunskapskraven för betyget E. Projektet drivs av Kunskapsskolans pedagogikavdelning.

Språksprånget
Språksprånget är en nationell kompetensutvecklingsinsats för lärare i moderna språk. Språksprånget har tagits fram av Skolverket och på skolan leds det av ämnesansvarig i moderna språk.
Läs mer

Kvalitetsplan
Varje år granskar vi vår egen verksamhet och lyfter fram delar som vi vill utveckla. Dessa områden kan beröra allt från arbetsbelastning till hur vi kan utveckla undervisningen med hjälp av digitala verktyg. I samband med pedagogiskt forum kommer vi att jobba med några av dessa områden för att fortsätta höja den pedagogiska kvalitén.


Utbildningsutskottet
Några av våra elever brinner lite extra för kvalitén på utbildningen och de har valt att engagera sig i skolans utbildningsutskott. Syftet är att eleverna, i dialog med lärarna, ska samverka kring frågor som pedagogik, studiemiljö med mera. Jag skickar med några rader från utskottet för att ni ska få inblick i deras fina arbete.

Här för att underlätta din vardag – Utbildningsutskottet lanserar sin nya hemsida!
På hemsidan finns ett forum, en anonym chattfunktion och mycket mer. I forumet kan eleverna ställa frågor till varandra, men också besvara andras frågor. Dessutom kan lärarna ställa frågor till elever, besvara elevernas frågor och publicera fråga + svar på frågor som ofta ställs på WS. Denna funktion kan underlätta för såväl elever som lärare och kan vara en lösning på långa WS-köer. Utöver detta finns en chatt som är till för att eleverna enklare ska kunna dela med sig av sina åsikter om utbildningen till oss och därmed bidra till skolans elevdemokrati!

Gå in och skapa ett konto nu!
https://kunskapsgymnasiet.wixsite.com/utbildningsutskottet

Mvh,
Emilia Löfberg
Ordf. Utbildningsutskottet

Kalendarium
Höstens datum ligger finns att hämta på vår hemsida eller via länk.

Vad är på gång?
Följ oss gärna även på Facebook.

Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 53

 

September 2018

Förra veckan var det många schemabrytande aktiviteter. Eleverna i årskurs 1 var på Brevik och hade även i år tur med vädret. När jag var där och hälsade på var det riktigt bra stämning och det känns som att eleverna nu har börjat lära känna varandra ordentligt. Eleverna fick även i år mycket beröm av både våra lärare och personalen på Brevik för hur trevliga och positiva de var.

För eleverna i tvåan och trean var det istället fokus på ämnesfördjupning och gymnasiearbetet. Jag fick möjligheten att hålla en liten föreläsning kring studieteknik, vilket kändes väldigt roligt.

Kalendarium och matsedel hittar ni här på vår sida.

IFOUS
Vi har nu inlett ett treårigt samarbete med Ifous. Tanken är att vi kommer att lyfta upp utmaningar i vår egen verksamhet och belysa dem genom aktionsforskning. Genom samarbetet med forskningsteam från Ifous är målsättningen att vi kan utveckla undervisningen på vetenskaplig grund och utifrån beprövad erfarenhet. Projektet genomförs tillsammans med 22 skolor från olika delar av landet och med både kommunala och fristående huvudmän.

Läs gärna mer om projektet här

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 18/19
Eva Säverström Swartz har, tillsammans med mig och skolans personal, uppdaterat vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi jobbar aktivt med diskrimineringsgrunderna och vill att likabehandlingsarbetet ska genomsyra varje skoldag på Kunskapsgymnasiet. I planen kan du läsa hur arbetet integreras i undervisningen.

Du hittar planen genom att klicka här.

Europeiska språkdagen
Den 26/9 är det Europeiska språkdagen! Detta vill vi naturligtvis uppmärksamma.

 

Under WS torsdag 27/9 klockan 9-11 i redaktion 3 bjuds eleverna på:
- Lite smakprover (spanska oliver, franska/spanska ostar, tysk salami) - kom & smaka!
- Möjlighet att samtala med utländska studenter från LiU
- Lite annat smått & gott!
Willkommen! Bienvenus! Bienvenidos!

Don't Drink and Drive
Nu närmar sig den årliga utbildningen i Don't Drink and Drive som kommunen anordnar för alla elever i årskurs 2. DDD är uppdelat på 2 dagar och består av en föreläsning och en upplevelseeftermiddag. Dagarna innehåller inslag av stark karaktär som kan vara jobbigt för eleverna och det kommer att finnas skolpersonal på plats för att fånga upp detta.

Enkät Om mig
Årskurs 2 kommer att genomföra enkäten “Om mig” under de närmaste veckorna. Nedan finns en informationstext som går ut till eleverna:

Frågorna i enkäten Om mig har tagits fram tillsammans med ungdomar i Östergötland. Resultatet från enkäten kommer att visa hur eleverna mår på din skola, vad som är bra och vad som kan bli bättre. Det finns också möjlighet att jämföra hur elever mår på andra skolor eller kommuner i Östergötland.

Vi hoppas att du ska känna att enkäten handlar om ditt liv. Du bestämmer själv om du vill svara och om du känner dig osäker kan du gå in och titta på frågorna innan du bestämmer dig. Du kan alltid hoppa över frågor som du inte kan eller vill svara på.

Det finns inget som kopplar ihop dina svar med just dig (sekretess) eftersom alla elever får en slumpmässig login-kod. Om du tar en paus eller blir avbruten i enkäten så kan du logga in igen med samma kod och fortsätta där du slutade. När enkäten är inskickad så blir din kod låst och kan inte användas igen.

Läs mer om enkäten här.

Följ oss gärna även på Facebook.

Vänligen,
David Råbesjö
Rektor
Kunskapsgymnasiet Norrköping

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.