Gå till innehåll
UF-företag

De startade företag tack vare illaluktande träningskläder

Affärsidén att tillverka och sälja miljövänligt substitut för sköljmedel vann nyligen förstaplats i Kunskapsgymnasiets Business Challenge. Nu går gänget bakom UF-företaget vidare för att tävla om att bli Årets UF-företag.

På Kunskapsgymnasiet Norrköping är Pontus, Ellen, Cornelia, Johanna och Noah inne på sitt tredje år. Tillsammans driver de UF-företaget Tvättika UF.

– Idéen till produkten, som vi tillverkar och säljer, fick vi från min mamma. Hon har tvättat mycket träningskläder genom åren och hittat ett bra sätt för att få dem fräscha, berättar Pontus.

”Så miljömässigt hållbart som möjligt”
Tvättika UF säljer ett miljövänligt substitut för sköljmedel som baseras på bland annat ättika. En viktig del i hela produktresan har varit att det ska vara så miljömässigt hållbart som möjligt.

– Vi vill arbeta så miljösmart som möjligt. Produkten i sig är miljövänlig och vi har även valt att tillverka flaskan i glas för att man ska kunna återvinna den. Det finns alldeles för mycket plast i omlopp, säger Ellen.

– Något som var viktigt när vi formgav flaskorna var att de skulle vara exklusiva och sticka ut från mängden sköljmedelsflaskor i affärernas hyllor, säger Cornelia.

En gemensam väg framåt
Noah berättar att det svåraste arbetet med UF-företaget har varit att hitta ett bra sätt att samarbeta på.

– Vi har alla olika tankar och idéer om hur saker ska vara och lösas och då gäller det att ha en gemensam väg framåt. Det var inte helt lätt till en början, säger Pontus.

En viktig del i att hitta rutiner för hur man ska samarbeta är att alla träffas och inte kommunicerar så mycket digitalt.

Vi har tydliga regler för hur vi ska samarbeta, till exempel att inte chatta med varandra om viktiga beslut. Det var något vi fick tips om för att undvika kommunikationsproblem och det har fungerat bra för oss. Vi ses och pratar med varandra istället, det är såklart trevligare också.

Det gör arbetet ännu roligare
Det roligaste med arbetet kring UF-företaget tycker gänget bakom Tvättika UF har varit att lära känna varandra så bra som de varit “tvungna” att göra.

Sedan tror vi också att vår produkt är viktig och det gör arbetet ännu roligare. Alla känner att arbetet tar mycket tid och kraft, men belöningen när en kund köper vår produkt eller när vi får ett pris gör det absolut värt allt arbete.

Marknadsföringen har de gjort via sociala medier och de säljer Tvättika UF online via dessa kanaler och på till exempel julmarknader.

Vi håller även på och försöker få in vår produkt på lokala mataffärer här i Norrköping.

Laddar inför kommande tävlingar
Nyligen vann de första pris i Kunskapsgymnasiets nationella tävling Business Challenge och nu laddar de för kommande tävlingar.

Vecka 10 ska vi pitcha inför en jury i Linköping som bedömer pitchen och vår flersidiga företagspresentation. Vi tävlar då med 5 andra bolag om en plats till SM i ung företagsamhet 2019, vilket vi verkligen ser fram emot!

Tvättika UF:
Pontus Lindgren: VD.
Ellen Görman: Ekonomi.
Cornelia Windisch Tesell: Marknadsföring.
Noah Lindgren: Försäljning.
Johanna Olsson: Kommunikation & administration. (ej närvarande vid intervjutillfället)

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.