Gå till innehåll

FN-rollspelet på Internationella Kunskapsgymnasiet.

Så får de lära sig om aktuella frågor i världen genom rollspel

Fred och försoning genom demokratiska processer - det får eleverna uppleva under FN-rollspelet Model UN, som precis har genomförts på Internationella Kunskapsgymnasiet.
- Det är mycket plugg inför, men väldigt roligt, säger Mikaela, som går i trean.

Varje år anordnar Internationella Kunskapsgymnasiet FN-rollspelet Model UN. Eleverna på samtliga program i årskurs 2 deltar och genomförandet sker på engelska. Leder veckan gör elever från årskurs 3 i den internationella elevgruppen.

Två av moderatorerna från trean det här året var Mikaela och Linus.

- Jag skulle säga att detta är en skolaktivitet som gynnar alla, vare sig du går teknik, samhäll eller något annat program. Man får lära sig väldigt mycket om aktuella frågor i världen, säger Linus.

Han berättar att deltagarna tilldelas ett land och ett råd som de sitter i. Totalt finns det fyra råd, till exempel säkerhetsrådet och rådet för nedrustning.

Mikaela och Linus, Internationella Kunskapsgymnasiet.

Tre aktuella frågor

Eleverna får sätta sin in i tre aktuella frågor som det verkliga rådet hanterar och ta reda på hur deras specifika land ställer sig. Därefter träffas man i grupper, skriver motioner och debatterar innan man håller omröstning.

Mikaela berättar att tvåorna, inför veckan med FN-rollspelet, dessutom får skriva en uppsats på engelskalektionen om dagsläget i en speciell fråga, vad som har gjorts tidigare och vad olika länder vill göra.

- Det kräver mycket research, men är intressant och låter dig se saker från olika perspektiv. Det är nyttigt. Dessutom är allt på engelska, vilket gör att man får träna på att både skriva och prata formell engelska, säger Mikaela.

Både hon och Linus menar att FN-rollspelet också är ett bra sätt för tvåorna att öva på att prata inför folk.

- Eftersom vi går i trean nu var det ju vi som ledde debatten den här gången. Det var roligt och sitta med och fördela ordet, säger Mikaela och Linus fortsätter:

- En del var ganska tysta första dagen. Men den andra dagen pratade alla jättemycket. Det var kul att se.

Visar vägen till global fred

Kiki Jernheim är rektor på Internationella Kunskapsgymnasiet. Hon berättar att Model UN är grundbulten i skolans internationella profil och visar på vägen till global fred och försoning genom demokratiska processer.

- UN Model är en simulering av de riktiga arbetet i FN. Spelet genomförs under cermoniella och fasta former och formell dresscode gäller under veckan, säger hon.

Kiki berättar att en del i elevernas arbete är att föra talan för olika länders ståndpunkter oavsett vad man själv har för åsikt.

- Vi tycker att det är viktigt för våra elever att förstå varför länder resonerar som de gör i vissa stora politiska frågor och därför finns även kontroversiella länder med. Deltagarna behöver inte hålla med personligen i de åsikter de framför, men de behöver förstå och vara neutrala representanter för det land de tilldelas, säger Kiki.

Varje år åker en grupp med elever i årskurs 2 till Rom för att genomföra rollspelet tillsammans med andra skolor. I trean går resan till Peking. Men den här våren blev Kina-resan inställd på grund av coronaviruset. Istället bär det av till Krakow, där eleverna bland annat kommer att besöka Auschwitz.

- Det ska bli roligt att resa med skolan. Det blir en speciellt gemenskap och varken Peking eller Krakow är resmål jag skulle valt om jag skulle åkt själv. Så det känns väldigt kul, säger Linus.


Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymansiet.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.