”Medarbetare och elever är lösningsfokuserade”
Den snabba spridningen av coronaviruset innebär stora utmaningar för både skolan och samhället. Här berättar Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren hur man jobbar utifrån de nya förutsättningarna, som ändras dag för dag.
- Nu har vi stängt våra gymnasier och kommit igång med undervisning på distans. Förberedelserna har pågått under ett antal dagar och både medarbetare och elever har verkligen varit lösningsfokuserade och målinriktade för att få detta att fungera, säger han.
På bara några veckor har förutsättningarna för samhället, dess funktioner och medborgare förändrats drastiskt - och detta påverkar även skolan och deras huvudmän. Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren ansvarar för en verksamhet med över 14 000 elever, som går på Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet.
Vad säger du om läget?
- Detta är en situation jag aldrig trott att jag skulle uppleva. Det är mycket som ställs på ända och mycket vi behöver anpassa oss till och göra annorlunda. Tyvärr pekar allt just nu på att situationen kommer att vara så här under ganska lång tid. Men jag är glad att vi har en så bra krisberedskap. Krisgruppen central kom igång tidigt och skolorna har arbetat nära elever och föräldrar i kommunikation och planering. Det har krävts stor flexibilitet, inte minst de senaste dagarna med många frånvarande bland både personal och elever.
Hur har det gått att stänga våra gymnasier?
- Vi har noga följt nyhetsrapporteringen och utvecklingen. Eftersom denna form av åtgärd redan vidtagits i andra länder har vi under en tid förberett oss för att det även skulle kunna blir så i Sverige. Därför har vi planerat för olika former av distansundervisning och studier hemma. På gymnasiet är vi nu igång, men det kan inte uteslutas att vi om ett tag även kommer att ha samma situation på våra grundskolor. Detta innebär naturligtvis en omställning för oss alla, men medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb här och jag är mycket stolt över hur de har hanterat situationen.
Hur kommer distansundervisningen att fungera mer konkret?
- Eftersom vi redan har en bra digital plattform, som elever och lärare arbetar i dagligen, finns förutsättningar för att göra detta på ett väl fungerande sätt - även om det krävs en anpassning initialt. Sedan många år jobbar vi i hela organisationen i Google-miljö och där finns många bra digitala verktyg. Dessutom har vi en pedagogik med individuell studiecoachning och studiecoachning i grupp, där eleverna lär sig att planera, sätta mål och hela tiden följa upp sin utveckling. De här kunskaperna kommer att bli mycket användbara nu. Extra viktigt är förstås att vi lyckas ta eleverna i årskurs 3 i mål till studenten.
Hur tänker du framåt?
- Det är svårt att säga något om vad som kommer att hända mer än att vi håller oss uppdaterade och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men jag känner tillförsikt, trots att det är oroliga tider. Det engagemang och den proffsighet jag sett hos våra medarbetare de senaste veckorna borgar för att vi kommer kunna bedriva skola med hög kvalitet även under dessa utmanande förutsättningar. Jag tycker också att man ser allt fler tecken på bredare uppslutning och nya samarbeten för att hantera corona-utmaningen inom hela samhället, säger Fredrik Lindgren.