Gå till innehåll

”Ett smidigt avstamp in i arbetslivet och en karriär inom bygg”

Samuel valde att gå ett fjärde år på Internationella Kunskapsgymnasiets teknikprogram och ta en gymnasieingenjörsexamen.
– Det ökade det mina chanser att få ett riktigt jobb direkt efter utbildningen och jag tyckte det var ett smidigt avstamp in i arbetslivet och en karriär inom bygg, säger han.

Ett fjärde yrkesinriktat påbyggnadsår på teknikprogrammet gör att du blir gymnasieingenjör. Under utbildningen kombinerar du praktik på ett byggföretag med teori i skolan och du får lära dig mer om byggprocessen, CAD-specialisering och miljöcertifiering.

En av dem som valde att gå Internationella Kunskapsgymnasiets påbyggnadsår med inriktning samhällsbyggande och miljö är Samuel. Och det är han glad för.

– Utbildningen gav mig mycket goda teoretiska kunskaper och insikt i hur det fungerar inom byggbranschen, säger Samuel.

Under det fjärde teknikåret kombinerar man både teori och praktik på ett byggföretag. Var praktiserade du?
– Jag praktiserade på Projekt Trafikplats Häggvik, en del av Förbifart Stockholm, som biträdande mättekniker och biträdande arbetsledare. Dessutom fick jag förmånen att göra mitt examensarbete där och undersöka bullerskärmar. Jag tittade på vilka lösningar som var möjliga vid upprättandet av bullerskärmar och hur riskerna skulle kunna minimeras vid olika lösningar, säger Samuel.

Underhålla energinäten runt om i Stockholm

Idag arbetar han som drifttekniker på Norrenergi.

– Jag jobbar tillsammans med projektledare och drifttekniker. Typiska arbetsuppgifter för oss handlar om att underhålla fjärrvärme- och fjärrkylnäten runt om i Solna, Sundbyberg, Bromma och Danderyd. Vi ser till att de fjärrvärme- och fjärrkylrör som finns under marken in till bostadshus, kontor och köpcentrum fungerar som de ska, för att värma och svalka fastigheterna. Det handlar också om att övervaka och se till så att inga läckor finns på nätet. Just nu arbetar vi med en ny del av Bromma Blocks-området där vår förnybara fjärrkyla ska installeras i NCCs nya fastighet.

”Visa framfötterna”

Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Utvecklingspotentialen, att man kan vara med och bidra till att samhällets funktioner fungerar och att ingen dag är den andra lik.

Vilken nytta tycker du att det fjärde året på Internationella Kunskapsgymnasiet gav dig för din nuvarande position?
– Jag fick god insikt, teoretiskt och inte minst praktiskt under praktikperioden, i hur en byggarbetsplats fungerar. Men också vilka “verktyg” som krävs för att driva ett byggprojekt framåt.

Vilka råd vill du ge dem som funderar på att plugga till gymnasieingenjör?
– Efter höstterminens teori ska du satsa på praktiken, som är en väldigt bra fot
in i branschen. Visa framfötterna!, säger Samuel.

Ett fjärde år på teknikprogrammet kan du plugga både på Internationella Kunskapsgymnasiet och Kunskapsgymnasiet Göteborg.

Läs mer om teknikprogrammet här.

Samuel på jobbet.