Tog fram modell för att kunna spara upp till 1 miljon kronor åt praktikplats

Att påbörja en karriär inom bygg den kändes naturligt för Joakim. Han har alltid känt sig hemma inom byggbranschen och valde därför att gå ett fjärde år på teknikprogrammet och bli gymnasieingenjör.
- Jag hade längtat efter att plugga byggteori kopplat till praktik ända sedan årskurs 1.

På både Kunskapsgymnasiet i Stockholm och Kunskapsgymnasiet Göteborg kan du välja att gå ett fjärde yrkesinriktat påbyggnadsår på teknikprogrammet och bli gymnasieingenjör. Under utbildningen kombinerar du praktik på ett byggföretag med teori i skolan och får lära dig mer om byggprocessen, CAD-specialisering och miljöcertifiering.

Joakim är en av dem som valde att gå Internationella Kunskapsgymnasiets påbyggnadsår med inriktning samhällsbyggande och miljö. Idag är han arbetsledare hos byggentreprenören ByggR1.

– För mig var det naturligt att bygga vidare på teknikprogrammet och ta ut en examen som gymnasieingenjör. Jag känner mig hemma inom bygg. Det är något av en släkttradition att verka inom det området. Att påbörja en karriär inom bygg är också en bra grogrund för framtiden, säger han.

Så var Joakims praktik

Under det fjärde teknikåret var du ute på praktik. Vad fick du göra då?
– Jag var med i NCC:s bostadsprojekt Lugnet i Hammarby Sjöstad. Där fick jag bland annat fick lära mig om och ansvara för besiktningar. Men också ta fram nya rutiner för inhyrning av verktyg och maskiner. Det sistnämnda var mitt examensarbete och utmynnade i att min praktikplats kunde spara upp till en miljon kronor per år, säger Joakim.

Vad tycker du att det fjärde året på teknikprogrammet gav dig?
– Vi fick blanda teori och verklighet med varierande konkreta skoluppgifter, studiebesök på byggprojekt och praktiktiden under våren 2019. Det var både lärorikt och kul att få koppla ihop byggteori med praktik.

”Det är alltid något nytt på gång”

Du fick ju snabbt jobb efter dina studier. Vad gör du idag?

– Jag är arbetsledare på ByggR1 och ser jag till att allt som planerats fullföljs. Det kan till exempel handla om mängdning, utsättning, hålla koll på tidplaner och budgetar. För närvarande är jag med i projekt för en skola som ska få en tillbyggnad.

Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Variationen, det är alltid något nytt på gång varje dag!

Vilka råd vill du ge dem som funderar på att plugga till gymnasieingenjör?
– Jag skulle säga att man aldrig ska underskatta något. Allt är viktigt att ha koll på. Jobba hårt, håll koll på tiderna och ha ordning på allting. Det räcker långt. Sedan är grundpelarna viktiga. Kan du dem har du bättre förutsättningar att bygga vidare på utifrån dina önskemål, säger Joakim.

Vill du veta mer om Internationella Kunskapsgymnasiets fjärde teknikår? Delta i skolans digitala öppna hus - så gör du.

Läs mer om hur du blir gymnasieingenjör här.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.