Foto: Unplash

Kunskapsgymnasiet erbjuder eleverna lunchlådor i coronatider

Sedan mitten av mars pluggar svenska gymnasieelever på distans. Men de som vill och går på Kunskapsgymnasiet kan ändå hämta lunch på skolan.
- Vi är glada att vi nu kan erbjuda eleverna ordentlig mat även i det här annorlunda läget, säger gymnasiechefen Stina Jonsson.

Det gick snabbt. På grund av spridningen av corona beslutades det plötsligt att Sveriges gymnasier skulle stänga sina lokaler för eleverna och att skolorna skulle gå över till distansundervisning.

Nu har det nya arbetssättet med digitala lektioner blivit allt mer vardag. Men det är mycket annat som ska ordnas runt omkring studierna. Lunchen är ett sådant exempel och där har Kunskapsgymnasiet jobbat fram en lösning för att hjälpa eleverna.

- Vi har ordnat så att den som vill kan hämta lunch på våra skolor, säger gymnasiechefen Stina Jonsson.

Hon berättar att skolorna skickar ut ett beställningsformulär en gång per vecka där eleverna anmäler om den vill hämta matlådor veckan därpå.

- Vi erbjuder två alternativ: antingen med kött/fläsk eller vegetariskt. Eleverna få sedan en tid en eller två gånger per vecka när de kan hämtar sina lådor på skolan.

”Våra elever ska orka prestera”

Varför är detta viktigt?
- För att våra elever ska orka prestera i skolan och utvecklas och må bra så behöver de en bra kost som ger energi och näring. Skollunchen är för en del den enda riktiga måltiden de äter under dagen. Därför känns det viktigt att de som vill har möjlighet att hämta en matlåda som innehåller bra kost.

Hur många elever har utnyttjat erbjudandet?
- Intresset har varit lägre än vi förväntade oss, men det känns ändå bra att erbjudandet finns för dem som önskar. Hittills är det cirka 100 elever som har anmält att de vill hämta mat, säger Stina Jonsson.

De skapar en positiv måltidsupplevelse

Hon menar att gymnasieskolorna verkar under väldigt speciella omständigheter just nu - och det gäller även måltidspersonalen.

- I vanliga fall arbetar de med att skapa en positiv måltidsupplevelse. De lägger upp fantastiska salladsbuffér och gör allt för att maten ska se så inbjudande ut som möjligt. De arbetar också med att skapa en trivsam atmosfär i skolmatsalen och vara bra förebilder för våra elever. Detta jobb kan aldrig ersättas i en uthämtad matlåda, men de elever som önskar får i alla fall möjlighet till en fullvärdig kost, säger Stina Jonsson.

Här kan du läsa mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.