Gå till innehåll

Kamyar berättar om varför han valde Kunskapsgymnasiet.

Natureleven Kamyar: ”Du lär dig ta ansvar för dina studier”

Hans syster gick på skolan några år tidigare. Det var anledningen till att natureleven Kamyar valde just Kunskapsgymnasiet Göteborg.
- Idag läser min syrra en master inom finans, så jag antog att det här måste vara ett bra gymnasium, säger han.

Att välja vilket program du ska gå på gymnasiet är inte alltid lätt. För Kamyar var det möjligheterna efter studenten som styrde hans val. 
- I nian hade jag ingen aning om vad jag ville göra i framtiden rent yrkesmässigt. Naturprogrammet är brett och valmöjligheterna stora när du ska plugga vidare. Därför kändes natur som en bra val, säger han.

Idag går Kamyar i årskurs två och drömmarna om framtiden har blivit tydligare.

- Jag siktar på att att behålla mitt genomsnittliga merit från ettan och sedan läsa vidare på Chalmers. Jag vill jobba som ingenjör, men vet inte vilken sorts ingenjör än. Det finns så många olika inriktningar att välja bland. Men jag har ju fortfarande tid på mig att tänka på saken, säger han.

Någon som hejar på dig i skolan

På Kunskapsgymnasiet har alla elever en studiecoach (en lärare) som de träffar varannan vecka för att gå igenom hur de ligger till med skolarbetet och samtidigt få hjälp att planera sina studier.

- Det är en utmärkt grej. Din studiecoach ger dig hjälp i att sätta dina mål, men framför allt stöd för att du ska nå dem. Man kan säga att det är precis som det låter. Att ha en studiecoach är att ha en coach som finns där och hejar på dig i skolan, säger Kamyar.

Han lyfter också Kunskapsgymnasiets studieforum som något positivt för pluggandet. Det fungerar som en typ av läxhjälp eller extra hjälp i de ämnen du behöver fokusera på just nu.

- Studieforum går till så att lärare inom alla ämnen, varje vecka under en utsatt tid, befinner sig i varsitt klassrum. Om du känner att du till exempel inte hängt med på mattelektionen så behöver du inte oroa dig. Då går du bara till studieforum i matteklassrummet och får hjälp. Det här är något jag använder, speciellt om jag känner att jag ligger efter i ett ämne. En sådan möjlighet säger man ju inte nej till, säger Kamyar.

”De lär dig ta ansvar för studierna”

Du har ju gått på Kunskapsgymnasiet Göteborg i mer än ett helt år nu. Vad tycker du är det bästa med skolan?
- Bortsett från lärarna så måste jag säga umgänget med de andra eleverna samt maten och då speciellt salladsbaren.

Och lärarna på skolan, hur skulle du beskriva dem då?
- Det är alltid glada, positiva och stöttande - utan tvekan de bästa i hela Göteborg. De lär dig att ta ansvar för sina studier.

Vad är viktigt för dig i livet?
- Förutom från det uppenbara som till exempel familj, vänner och hälsan skulle jag säga personlig utveckling och anpassning. Med det menar jag att du måste anpassa dig till de krav samt pressen som finns i samhället. Det här kan du bemöta genom personlig utveckling, som att till exempel utvecklas genom utbildning eller nya erfarenheter. Det är något som är viktigt för mig, säger Kamyar.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.