Gå till innehåll

Esmeralda, Kunskapsgymnasiet.

Samhällseleven Esmeralda: ”Det underlättar för att höja dina betyg”

Hon vill bli utredare eller kriminaltekniker, ser gymnasiet som en chans att lära känna nya människor och tycker den studiecoachning, som finns på schemat varannan vecka, hjälper henne i skolarbetet.
- Tillsammans med din studiecoach sätter du personliga mål i alla ämnen, som du sedan jobbar mot. Det underlättar för att höja dina betyg, säger Esmeralda, som läser samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet.

Det finns många anledningar till varför de som ska börja gymnasiet i slutändan väljer en viss skola. För Esmeralda till exempel, spelade läget en stor roll.

- Det är smidigt för mig att ta mig till Kunskapsgymnasiet och det tyckte jag var bra. Jag visste ingen annan som skulle gå på skolan, men tänkte att det var en chans att lära känna nya människor, säger Esmeralda.

Ett tag funderade hon på att välja ekonomi, men sedan bestämde hon sig för samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap.

- Jag supernöjd med mitt val. Jag älskar psykologi, samhällsvetenskap och sociologi - främst för att det är sådant som du kan använda dig av i vardagen. Du får lära dig hur människor och samhället fungerar och analyserar väldigt mycket. Ofta finns det inga rätt eller fel och det tycker jag gör utbildningen väldigt intressant och lärorik.

”Jag lägger väldigt stor vikt vid lärarna”

För att trivas på en skola tycker Esmeralda att det är viktigt att ha bra relationer med lärarna.

- Jag lägger väldigt stor vikt vid lärarna. De är där för att lära dig och det är främst dem du ser varje dag och jobbar med, säger hon.

Och vad tycker du om lärarna på din skola?
- Undervisningen är bland det bästa med hela Kunskapsgymnasiet och här är ju lärarna viktiga. De är engagerade och måna om att eleverna ska nå sina mål. I varje ämne sätter du upp personliga betygsmål med sin studiecoach och tillsammans med lärarna jobbar du sedan mot de målen, säger Esmeralda och menar att ha en studiecoach är väldigt likt att ha en mentor.

- Den största skillnaden är att du har bättre och personligare kontakt med din studiecoach. Studiecoacherna tar sig verkligen tid till att hjälpa och stötta sina elever i deras skolarbete.

”Gör att hon känner sig nöjd”

Esmeralda berättar att studiecoachningen underlättar för henne i arbetet med att höja sina betyg och gör att hon känner sig nöjd.

- På Kunskapsgymnasiet använder vi även ett digitalt system där du enkelt kan följa ditt skolarbete och din betygsutveckling. Det är jättebra, säger hon.

Kunskapsgymnasiet har ju också något som kallas studieforum. Kan du berätta lite om det?
- Studieforum är lektioner med lärare i alla ämnen, där du får plugga ikapp eller bara fråga om det är något du inte förstår. Jag själv har haft det lite svårt med matten och då har jag kunnat få hjälp på studieforum för matte, säger hon.

Nu går Esmeralda i trean och nästa sommar tar hon studenten. Efter det har hon en klar plan för vad hon ska göra.

- Då ska jag jobba och resa för att sedan plugga vidare på polishögskolan, säger hon.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.