Gå till innehåll

Samuel, Kunskapsgymnasiet Liljeholmen.

Samhällseleven Samuel: ”Studieforum är en av mina favoritstunder”

Inför sitt gymnasieval testade han att vara elev för en dag på Kunskapsgymnasiet Liljeholmen - och fastnade direkt för skolan.
- Det finns en professionell anda, lektionerna är intressanta och lärarna engagerade, säger samhällseleven Samuel.

Han är intresserad av psykologi, sociologi och hur människor beter sig. Därför valde Samuel att plugga samhällsprogrammet med inriktning beteende på Kunskapsgymnasiet Liljeholmen. Stämningen på skolan beskriver han som ”en härligt känsla där alla hänger med alla”.

- Kunskapsgymnasiet Liljeholmen är en liten skola och du har även lektioner med andra som går andra program. Det gör att man lär känna och blir kompis med en massa olika människor från olika program och årskurser, säger Samuel.

Det är också det han tycker är det viktigaste för att trivas i skolan.

- Bra vänner, absolut! Och på den här skolan träffar du många nya ansikten, säger han.

”Vi lär oss så mycket som möjligt på våra lektioner”

Samuel menar att undervisningen på Kunskapsgymnasiet skiljer sig mycket från den i grundskolan.

- Det finns ett fokus på föreläsningar, precis som på högskolan. Vi spenderar mycket tid med att lära oss så mycket som möjligt under våra lektioner och sedan får vi jobba vidare i vår egen takt. Det är väldigt bra!

Vad är det som gör en lärare riktigt bra, tycker du?
- I ett ord skulle jag säga engagemang. Här finns många lärare som verkligen tycker om sina ämnen och med lägger sin egen twist på undervisningen. Det gör inte lektionerna och uppgifterna mer intressanta för oss elever. Men man märker också hur mycket lärarna tycker om att lära ut sina ämnen, vilket i sin tur leder till engagemang i oss elever.

Alla som pluggar på Kunskapsgymnasiet har ju också en studiecoach (en lärare) som de träffar enskilt varanna vecka. Kan du berätta mer om de här samtalen?
- En studiecoach fungerar lite som en mentor gör i grundskolan, fast med ett större fokus på att hjälpa dig lyckas i skolan. Jag och min studiecoach går igenom hur mitt skolarbete går just nu. Det är nästan omöjligt att beskriva hur mycket det här har hjälpt mig att växa som en elev. Självklart kommer vissa ha mer användning för studiecoachen än andra. Men efter att ha varit lite stökig under majoriteten av min skolgång, så har studiecoachen hjälpt mig att nå min egen potential.

”Studieforum är en av mina favoritstunder”

Kan du berätta hur studieforum funkar?
- Studieforum är lektionstid för eget arbete i det ämne du behöver fokusera på. Du får gå till vilket studieforum som helst, för att få hjälp av olika lärare. Sedan jobbar du med det du känner är viktigast. Studieforum är en av mina favoritstunder i skolan. För jag känner verkligen att det hjälper mig att komma längre i mitt skolarbete, så att jag inte behöver göra lika mycket hemma.

Vad drömmer du om i framtiden?
- Jag vill antagligen plugga psykologi efter jag är klar med studenten. Jag tycker att människor som individer är det mest intressanta i hela världen.

Här kan du läsa mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.