Gå till innehåll

Kajsa Söderberg

“Hos oss får varje elev plats och utrymme att växa”

Hon blev lärare för att hon vill vara delaktig i att bygga samhället, tycker man ska ge sig själv belöningar när man har pluggat hårt och förtrollas av magin inom de ämnen hon undervisar i. Möt Kajsa Söderberg, lärare i de naturvetenskapliga ämnena på Kunskapsgymnasiet Malmö.

På Kunskapsgymnasiet Malmö har Kajsa Söderberg arbetat sedan hösten 2015 och innan dess undervisade hon i perioder på universitetet under många år. Under slutet av tiotalet arbetade hon med att handleda läkarstudenter på universitet.

- Jag upplevde undervisningen som fantastiskt rolig, men enormt frustrerande. Det gjorde mig sorgsen att möta studenter som lämnat gymnasiet med toppbetyg men som ändå hade stora kunskapsbrister. För mig blev lösningen att ta mitt arbete till roten av problemet; gymnasiet behövde fler lärare i naturvetenskapliga ämnen.

Sagt och gjort, sedan lite mer än sex år tillbaka arbetar hon med att undervisa Kunskapsgymnasiet Malmös elever i biologi och kemi.

- Det finns en sorts magisk estetik i vårt cellbiologiska universum som är helt oemotståndlig för mig, säger hon.

Det bästa som finns tycker Kajsa är att få uppleva när en elev får en “aha-upplevelse”. När en kunskap “klickar”.

- Sekunden när ögonen på någon lyser upp och det nästan går att se hur hjärnans kugghjul fattar tag i varandra. Sedan kommer en dominoeffekt, där pusselbitar faller på plats. “Aha… Aha… AHA!” Att få se en annan persons världsuppfattning växa är fantastiskt! säger hon.

På Kunskapsgymnasiet har elever en studiecoach (en lärare) som de träffar enskilt varannan vecka.

- Coachingen ger varje elev en nyckelperson som stöd för att hålla koll på såväl det stora som det lilla under gymnasietiden. Studiecoachingen hjälper till att konkretisera både det man bemästrar och det man kan utveckla som elev, säger Kajsa.


Det absolut bästa med sin arbetsplats tycker hon är hur “öppet och högt i tak” det är, den feedback-kultur som råder och att man alltid tar hand om varandra.

- Mitt första möte med Kunskapsgymnasiet Malmö var en sprudlande skolmiljö fylld av mångfald och högt i tak. När frågan “hur skulle du undervisa om du aldrig fick ha prov” ställdes på min anställningsintervju - då var jag fast.

Fem snabba frågor:

Vad tycker du att Kunskapsgymnasiet ger eleverna?

- Jag hoppas och tror att vi ger eleverna en tro på sig själva och en tillit till sina förmågor.

Vilka fördelar finns det för eleverna med att gå på just Kunskapsgymnasiet?

- Våra värderingar är verkligen det som genomsyrar hela vår verksamhet. Hos oss får varje elev plats och utrymme att växa. Vi ser styrkan i varje elev och utmanar elever att nå så långt de bara kan. Vi har en ledning på skolan som är dynamisk och inkännande till såväl personal som elever. Jag tror att det ger oss alla, oavsett roll, en känsla av makt över vår egna tillvaro och en tillit till varandra - vi vill varandra väl.

Vad är ditt bästa pluggtips?

- Att använda lektionstiden till plugg och sin fria tid till att ladda batterier. Och, att ge sig själv belöningar när man har pluggat hårt.

Berätta om ett fint skolminne?

- När en elev mejlar ett kärleksfullt tackbrev kl. 02.15 natten efter ett euforiskt studentfirande: då känns det att man har gjort något bra och rätt som lärare!

Till sist, hur var du själv i skolan?

- OMG! En katastrof. På riktigt. I alla fall fram till tredje året på gymnasiet, då blev jag en regelrätt plugghäst. Min mamma var rektor på den enda högstadieskolan som fanns i vårt samhälle, så jag var ju tvungen att göra revolt. Men titta, det blev folk av mig också ändå, till slut!