Gå till innehåll

Ekonomieleven Morad: ”Jag är mer självständig i mitt pluggande nu”

Han gick på Kunskapsgymnasiet Norrköpings prova på-dagar, träffade skolans elever och det kändes helt rätt.
- Att börja här är det bästa beslutet jag tagit hittills, säger Morad, som pluggar ekonomiprogrammet.

Han kände sig osäker inför sitt gymnasieval, men efter att ha besökt Kunskapsgymnasiet Norrköping var han övertygad om att det var gymnasieskolan för honom.

Eleverna jag träffade var fantastiska. Så att jag började här kommer jag aldrig att ångra, säger han.

Hur kom det sig att du valde ekonomiprogrammet?
- Jag går ekonomiprogrammet med inriktning juridik och har alltid haft ett intresse för en rad olika områden inom juridiken, som till exempel straffrätt och avtalsrätt. Samtidigt är jag nyfiken på hur olika företagsformer drivs och fungerar. Därför blev den här mixen perfekt för mig, där jag kan läsa kurser som är kopplade till mina två intresseområden, säger Morad.

Vad är det bästa med att plugga det du gör?
- Det är just variationen mellan det juridiska och det ekonomiska, men också att få lära sig om hur de här två områden kompletterar varandra. Fast det jag älskar mest med mitt program och ser fram emot hela tiden är att använda mig av lagboken. Just det att vi får lära oss om hur det svenska samhället är uppbyggt, men också bekanta oss med de rättsliga områden som ligger till grund för ett fungerande samhället, det intresserar mig väldigt mycket, säger Morad.

”Gemenskapen är prio ett hos oss”

När han ska beskriva hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet säger han att stämning är väldigt bra.
- Gemenskapen är prio ett hos oss. De första veckorna på ett nytt läsår brukar till exempel alltid starta med massa aktiviteter och med den traditionella insparksveckan, som alla årskurser deltar i. Veckan är främst gjord för skolans ettor, så att de ska lära känna de andra eleverna och bli en del av gemenskapen. Det är väldigt bra, tycker jag.

Morad berättar att han tycker att han har utvecklats under sina år på Kunskapsgymnasiet.
- Jag har blivit mer självständig i mitt pluggande och utvecklat många nya egenskaper. Till exempel så kan jag numera planera mina studier på egen hand och har lättare för grupparbeten och gruppdiskussioner, vilket inte var mina starka sida förut.

”Studiecoachen hjälper dig med din planering”

Just att komma igång och planera sina studier är ju en av de saker eleverna på Kunskapsgymnasiet får hjälp med av sin studiecoach. Hur tycker du det är att ha en studiecoach?
- För mig innebär det att ha en person i skolan som du kan lita extra på, en handledare helt enkelt som hjälper dig med din planering och delar med sig av tips i hur du ska till exempel plugga inför ett prov. Det är en person som vill ditt bästa.

Vad drömmer du om i framtiden?
- Det jag mest ser fram emot för tillfället är att ta studenten, det är ju ett mål som alla gymnasieelever har. Och efter studenten funderar jag på att fortsätta plugga. Då tänker jag mig ett program som har med juridik att göra, kanske juristprogrammet, säger Morad.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.