Gå till innehåll

Alice från Kunskapsgymnasiet Norrköping vann Gärdestadstipendiet 2021.

Alice vann årets Gärdestadstipendie

Nu har årets Gärdestadstipendie delats ut till tre kreativa ordkonstnärer på Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet. En av vinnarna är Alice från Kunskapsgymnasiet Norrköping.
– Det var lite av en chock att jag vann, men väldigt kul, säger hon.

Varje år arrangeras Gärdestadstipendiet, som alla elever på Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet kan lämna in litterära bidrag till. Priset delades ut första gången för tre år sedan, till minne av Kunskapsskolans före detta chefsarkitekt Kenneth Gärdestad.

Årets prisceremoni skedde på distans och blev en högtidlig stund med uppläsning av de välformulerade, gripande och stämningsfulla vinnartexterna.

Alla de cirka 100 bidragen har gåtts igenom av en jury bestående av bland andra Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren och pedagogik- och utvecklingschefen Stina Myringer-Jonsson. Och nu har årets stipendiater korats.

Fredrik Lindgren tyckte att stipendieutdelningnen blev mycket lyckad, trots att den delvis genomfördes digitalt.

– Det är så roligt att vara med om det här varje år. Vi har många duktiga elever, unga lovande berättare. Att läsa vad de har skrivit gör mig stolt. Och i den tid vi lever i just nu, med stora samhällsförändringar, blir ordet allt viktigare, säger han.

“Roligt att kunna förmedla en känsla till den som läser”

En av vinnarna är Alice från Kunskapsgymnasiet Norrköping. Hon berättar att hon först hade svårt att ta in att hon vunnit.

– Det var lite av en chock faktiskt. Jag har skrivit mycket sedan jag var yngre, men aldrig deltagit i någon tävling. När jag insåg att det var sant kändes det jättehäftigt och kul, särskilt när jag läste den fina motiveringen, säger Alice.

Hon berättar att dikten, som handlar om regnet, kom till en dag i somras när hon hade stressat hem från jobbet.

– Jag skulle iväg någonstans, men när jag kollade ut genom fönstret såg jag att det regnade. Dikten handlar om känslan att bara kunna ligga kvar i sängen och slippa stressa iväg. Regn är lite av en trygghet, så lugnt att lyssna på.

Alice uppskattar att få dela med sig av sina texter till nära och kära, men berättar att det skulle vara en dröm att någon gång få publicera en diktsamling.

– Det är ju svårt att göra karriär inom skrivande, men det vore väldigt kul att få publicera något. Men det roligaste är att kunna förmedla en känsla till den som läser, säger hon.

Här är Alice vinnardikt:

22 juni 2020, 16:42
ljudet av regn känns lugnt, tryggt, melodiskt
jorden som vattnar sig,
växter som får näring,
märken som spolas bort
och ytan som lämnas renare.
regn är ett tecken på liv,
som påbörjas, växer, renas.
under den gråaste av himmel finner sig regnet som något vackert.
under den gråaste av himmel finner jag lugnet,
under en regnig dag finns inga måsten,
ingen stress.
bara det lugna, trygga, melodiska ljudet av regnet som smattrar mot mitt fönster.

Motiveringen löd:

Författaren har fångat enkelheten i all dess prakt och härlighet. Dikten får oss att sakta in våra andetag, stanna upp, blunda, och minnas det där ljudet, det som är så välbekant men som här lyfts fram i all sin prakt och enkelhet. Få kan beskriva ljudet av regn mot en fönsterruta på ett sätt som får oss andra att stanna upp och känna exakt samma sak, och det är en konst att säga så mycket med så få ord.”

Stort grattis Alice, och lycka till med framtida alster!