Gå till innehåll

Ali, Kunskapsgymnasiet Uppsala.

Samhällseleven Ali: ”Att ha en studiecoach är det bästa som finns”

Han drömmer om att bli advokat och tycker gymnasiet är jätteroligt. Möt Ali som går samhäll på Kunskapsgymnasiet Uppsala.
- Att ha en studiecoach är det bästa som finns. Jag får tips om hur jag ska plugga för att nå mina mål, säger han.

Kunskapsgymnasiet är inte en av de största skolorna i Uppsala. Och det var en av anledningarna till att Ali valde att gå just där.

- Lärarna har mycket tid att stötta och hjälpa oss elever. Det är väldigt positivt att vi har en så bra relation.

Han säger att han uppskattar den stämning som finns på skolan.

- Alla respekterar alla och det är jätteroligt att vara här. Det är lätt att passa in bland de andra eleverna och det tycker jag om.

Inför gymnasievalet visste Ali redan vad han ville göra i framtiden. Därför föll valet på det samhällsvetenskapliga programmet.

- Vi läser många intressanta kurser, till exempel juridik och psykologi. Efter studenten ska jag plugga vidare på universitet. Jag vill nämligen bli advokat och då passar samhäll bra, säger han.

”Min studiecoach stöttar mig verkligen”

På Kunskapsgymnasiet har alla alla elever en studiecoach (lärare) som de träffar individuellt. Mötena är regelbundna och inplanerade på schemat. Tillsammans med sin studiecoach går eleverna igenom hur de ska planera och prioritera i skolarbetet för att nå sina mål.

- Att ha en studiecoach är det bästa som finns. Man kommer väldigt nära just den läraren. Min studiecoach ser min utveckling och stöttar mig verkligen för att jag ska nå mina mål och klara mig under terminen, säger Ali.

Han menar att en bra lärare gör att eleverna tycker att ämnena är roliga, men också att hen förklarar på ett bra sätt.

- Jag tycker om lärarna på den här skolan. De är snälla och hjälpsamma och förstår vad vi elever behöver, säger Ali.

”Det underlättar för att jag sk komma ikapp”

På Kunskapsgymnasiet finns också något som kallas för studieforum, som kan beskrivas lite som en läxhjälp. Där finns lärare i alla ämnen på plats för att hjälpa eleverna.

- Jag brukar använda studieforum om jag ligger efter i något ämne. Det underlättar för att komma ikapp och det är väldigt bra att det finns, tycker jag.

Vad är viktigast för dig för att du ska trivas i skolan?
- Att lektionerna är roliga och att lärarna är bra, så att jag fixar mina betyg och känner mig nöjd med det jag gör. För mig är det viktigt att skapa bra möjligheter inför framtiden, säger Ali.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet Uppsala.