Gå till innehåll

Nicholas, Kunskapsgymnasiet Globen.

Samhällseleven Nicholas: ”Vi har väldigt bra lärare”

Han gillar sin studiecoach, har lär sig planera och tycker att något av det bästa med skolan är gemenskapen. Möt Nicholas som pluggar samhäll på Kunskapsgymnasiet Globen.
- Lärarna här är bra och jag har fått kunskaper som jag kommer använda livet ut, säger han.

När Nicholas gick i nian tittade han på en film om Kunskapsgymnasiet Globen och kände direkt att det var en skola för honom. När han sedan gick på öppet hus föll alla bitar på plats.

- Jag fick ett väldigt fint bemötande som gjorde att jag blev ännu mer exalterad över att vilja gå här, säger han.

Idag pluggar Nicholas det samhällsvetenskapliga programmet.

- Jag har alltid tyckt att det är spännande med historia, samhällsvetenskap och religion. Dessutom är mitt program högskoleförberedande och det är viktigt för mig, säger han.

Nicholas berättar att han gillar stämningen på Kunskapsgymnasiet.

- Det som gör att jag alltid längtar tillbaka till skolan efter ett lov är den fina gemenskapen här. Inte bara med mellan mig och vänner utan även med flera av klasserna och alla lärare, säger han och berättar att skolans läge också är positivt.

- Vi ligger ett stenkast från Gullmarsplan, så det är centralt och gör att det går elever från hela Stockholm här. Det ger variation och det gillar jag.

”Nu häner jag med på lektionerna”

Om undervisningen säger Nicholas att den skiljer sig från grundskolan.

- Jag upplever att jag har lätt att hänga med på alla lektioner nu. Inte för att det är kortfattade genomgångar eller dåligt fördjupande uppgifter utan för att lärarna är väldigt bra på sitt jobb. De har en bra förmåga att inte bara förklara utan involverar oss elever, exempelvis i form av bra exempel eller att låta oss diskutera under lektionstid, säger han.

Särskilt mycket uppskattar Nicholas den lärare som är hans studiecoach. En studiecoach är något som alla elever på Kunskapsgymnasiet har. Under de regelbundna, individuella studiecoachsamtalen får eleverna hjälp med att planera och prioritera sitt skolarbete för att de ska nå sina mål.

- Att ha en studiecoach är skönt. Det är en trygghet att veta att jag kan få hjälp och har någon att prata med om jag oroar mig för mina studier, eller vill veta hur jag kan utvecklas i olika kurser, säger Nicholas.

På Kunskapsgymnasiet finns också något som kallas för studieforum, som kan beskrivas lite som en läxhjälp. Där finns lärare i alla ämnen på plats för att hjälpa eleverna.

- Vi har studieforum två gånger varje vecka. Jag brukar använda det för att få stöd i de ämnen jag har mest behov av. Men du kan också jobba på och fokusera på att ligga bra till.

”Jag får stöd om jag släpar efter”

På frågan om vad Nicholas tycker är det bästa med skolan har han inget entydigt svar.

- Det är egentligen flera olika saker; som att det är lätt att hänga med i arbetsgången och jag får stöd om jag skulle släpa efter. Sedan gör gemenskap och alla lärorika lektioner att skolan alltid känns som en trygg plats, säger han.

För honom är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt i gymnasiet.

- Men jag vill fortfarande ha tid för annat i livet. Det känner jag att jag har nu när jag har fått lära mig att planera och studera effektivt. Det är kunskap jag kommer kunna använda livet ut, säger Nicholas.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet Globen.