Gå till innehåll

Bethial går vård- och omsorgsprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen.

”Vårt vård- och omsorgsprogram är högskoleförberedande”

På vård- och omsorgsprogrammet blir du utbildad undersköterska. Kunskapsgymnasiet Globen är en av de skolor som dessutom har satsat på att ge sina vårdelever högskolebehörighet.
- Det var viktigt för mig när jag valde den här skolan. Jag vill definitivt läsa vidare efter studenten, säger vård- och omsorgseleven Bethial.

I pandemins fotspår har intresset för sjuksköterskeyrket ökat. På vård- och omsorgsprogrammet blir du utbildad undersköterska och kan till exempel arbeta inom omsorgen eller sjukvården. Men efter studenten vill många vårdelever läsa vidare på högskola eller universitet. Det säger Annika Johansson, som är vårdlärare på Kunskapsgymnasiet Globen.

- Så är det i alla fall hos oss. Jag skulle säga att 90 procent av dem som går här planerar att fortsätta med högre studier efter gymnasiet.

Därför har Kunskapsgymnasiet Globen satsat på att göra sitt vård- och omsorgsprogram högskoleförberedande.

- Vår utbildning är bred och du får exempelvis kunskaper om äldreomsorg, olika funktionsvariationer och räddningsmedicin. Just räddningsmedicin är en populär fördjupning där eleverna blir förberedda på att arbeta inom sådant som akutsjukvård, ambulanssjukvård och vid olyckor. Allt detta kombineras sedan med högskoleförberedande kurser, säger Annika Johansson.

Bethial pluggar andra året på vård- och omsorgsprogrammet. En av anledningarna till att hon valde just Kunskapsgymnasiet Globen var för att hon skulle få högskolebehörighet.

- Jag visste att jag ville plugga vidare efter studenten. Det här kändes som ett bra alternativ, eftersom jag kommer slippa läsa på Komvux, säger hon.

”Jag vill göra skillnad i vardagen”

För Bethial var det självklart att hon skulle gå vård- och omsorgsprogrammet.

- Jag vill göra skillnad i vardagen och har alltid varit intresserad av att jobba med människor och hälsa. Sedan gillar jag att vi kombinerar teori och praktik. Först läser vi om något och sedan går vi ut och praktiserar det i verkligheten. Det är spännande när man känner att ”det är så här det funkar på riktigt”.

Just nu gör Bethial praktik på ett gruppboende för människor med olika funktionsvariationer. I ettan var hon bland annat på ett äldreboende.

- Det är intressant att testa olika typer av omsorgsyrken. Min nuvarande praktik är väldigt givande. Jag gillar att jobba med olika diagnoser och det sociala samspelet. I skolan har vi läst specialpedagogik med inriktning mot intellektuell och fysisk nedsättning. De kunskaperna kan jag använda mig av nu, säger hon.

”Att ha en studiecoach är en trygghet”

Det bästa med Kunskapsgymnasiet Globen tycker Bethial är lärarna.

- Man känner att de vill att vi ska lyckas. De tar sig verkligen tid för oss och hjälper oss när vi behöver. Men jag gillar även gemenskapen som finns här. I början av ettan var det lite nervöst, men jag hittade snabbt min plats och det är skönt.

På Kunskapsgymnasiet har alla elever en studiecoach (lärare) som de träffar regelbundet. Under de individuella samtalen får de hjälp att lära sig att planera och strukturera skolarbetet för att nå sina mål.

- Att ha en studiecoach är jättebra. Det är skönt att prata med någon individuellt istället för i helklass. Jag vet att jag har min tid där jag och min studiecoach går igenom vad jag behöver göra för att nå mina mål. Det blir en trygghet, säger Bethial.

Vad drömmer du om i framtiden?
- Jag vill plugga till socionom och bli kurator. Efter studenten kommer jag ju vara undersköterska men det ska bli kul att ta det vidare och arbeta mer med den psykiska hälsan, säger Bethial.

Läs mer om hur det är att gå på vård- och omsorgsprogrammet.