Gå till innehåll

Younas, Kunskapsgymnasiet Malmö.

Ekonomieleven Younas: ”Lärarna är det bästa med den här skolan”

Lärarna var öppna och välkomnande och kom fram och presenterade sig. Det var det som fick honom att välja Kunskapsgymnasiet Malmö.
- Relationen vi elever har med våra lärare är det bästa med den här skolan, säger Younas, som pluggar ekonomi på Kunskapsgymnasiet Malmö.

Han blev rekommenderad Kunskapsgymnasiet Malmö av en vän. När han sedan kom till skolan och skuggade en elev kände Younas att ”här vill jag börja”.

- Jag fastnade för lärarna. De var snälla och kom fram och presenterade sig. Sedan kände jag andra elever som redan gick här och det var viktigt för mig, säger Younas.

Och han har inte ångrat sitt val.

- Stämningen är bra, både mellan elever och elever och lärare. Det gör att det är kul att gå till skolan. Och det tror jag är viktigt för att få bra resultat. Om man undrar något kan man fråga vilken lärare som helst. Man märker att de som jobbar här verkligen vill att vi ska lyckas.

”Det gick snabbt att skaffa vänner”

Younas berättar att han var lite nervös när han började. Han kände ingen i sin klass eller på ekonomi, som är det program han läser.

- Men det gick snabbt att skaffa sig vänner. Jag har lärt känna många sedan jag började här. Både i min egen klass och i andra årskurser.

Anledningen till att Younas valde just ekonomi är att han vill bli civilekonom.

- Det är lite som att fortsätta med samma ämnen som på grundskolan - och det gillar jag. Samtidigt får vi läsa ekonomi och företagsekonomi. Det är verkligen intressant och något helt nytt. Jag gillar utmaningar och att lära mig nya saker, så jag ser verkligen fram emot att även läsa juridik, som också ingår i mitt program.

Younas säger att han tycker om undervisningen på skolan.

- Olika lärare är på olika sätt och har olika upplägg på sina lektioner. Det är bra och jag lär mig fett mycket.

Något han uppskattar särskilt med skolan är att alla elever har en studiecoach som de träffar regelbundet för att få hjälp att sätta mål, planera och strukturera sitt skolarbete.

- Du träffar din studiecoach individuellt och ni kommer väldigt nära varandra. På det sättet har du alltid någon du kan vända dig till och snacka med. Det gör att man får mer koll. Vi har också något som kallas för en loggbok där vi planerar vad vi ska göra, säger Yonas.

”Jag har lärt mig att planera”

Han berättar att den digitala loggboken tillsammans med studiecoachningen har hjälpt honom mycket.

- Innan hade jag inte så bra koll. Men här har jag lärt mig att planera och hur viktigt det är för att det ska gå bra i skolan. Du ser stor skillnad på dina resultat direkt och behöver inte vara lika stressad. Det gör att hela skolan blir roligare.

Younas favoritämne är ekonomi, dels för att det är något helt nytt och dels för att han uppskattar sin ekonomilärare så mycket.

- Hon är snäll, har mycket energi och är ganska livlig på lektionerna. Hon får hela klassen att hänga med och bli intresserad av till exempel vad en likviditetsbudget är. Hon får mig att vilja lära mig mer hela tiden.

En civilekonomexamen står på Younas lista över framtidsplaner. Men han har också andra drömmar.

- Just nu är det viktigt för mig att inte stressa för mycket, leva i nuet, ha en bra relation med min familj, men också att tänka på framtiden. Jag spelar fotboll så att bli fotbollsproffs är också något jag drömmer om. Det är en stor dröm, men det gäller att tänka fritt och inte begränsa sig, säger Younas

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet Malmö.