Gå till innehåll

Maryam, naturelev på Kunskapsgymnasiet, har gått till final i Forsknings-SM.

Maryam från Kunskapsgymnasiet till final i Forsknings-SM

Fyra tävlande projekt gick vidare till final från Forsknings-SM:s semifinal i Malmö den 3 mars.
En av finalisterna är natureleven Maryam från Kunskapsgymnasiet, som har forskat om hur solkrämer påverkar haven.
– Det känns fantastiskt att vara i final! Det var hård konkurrens, så att vara en av de fyra som gick vidare är stort, säger hon.

Utställningen Unga Forskares tävling Forsknings-SM är Sveriges största tävling för gymnasieelever inom ämnena naturvetenskap, teknik och matematik. I semifinalen i Malmö den 3 mars fick Maryam, som läser naturprogrammet på Kunskapsgymnasiet Malmö, en finalplats för sitt forskningsprojekt “Solkräm och haven”.

– Det kändes fantastiskt och helt overkligt att gå till final! När de sa mitt namn tänkte jag “har jag hört rätt nu?”. Jag hade förstås höga förhoppningar om mitt projekt, men det var hård konkurrens så att vara en av de fyra som gick vidare känns stort, berättar Maryam.

Nu kommer hon att få möta elever från hela Sverige i den nationella finalen i Södertälje den 4-7 april. Där får hon vara med och tävla om stipendier och priser, samt har chans att komma med i Sveriges Unga Forskningslandslag.

Hur kom du på att du ville forska om just solkrämers påverkan på havet?

– Jag älskar havet och spenderar hela somrarna vid vattnet. Eftersom man så ofta hör om vikten av att använda solkräm började jag fundera på var all kräm egentligen tar vägen, och hur den påverkar havsmiljön och dess organismer.

Vad har du kommit fram till?

– Jag tog vattenprover från Östersjön och samlade in skal från musslor, krabbor och snäckor. Sedan tillsatte jag olika typer av solkrämer. Mina resultat visar att solkräm fick bakterietillväxten i vattnet att öka, samt att havsdjurens skal blev tunnare.

Hur är det att gå på Kunskapsgymnasiet, tycker du?

– Jag trivs jättebra, jag är så glad att den här skolan finns. Vi elever får så många möjligheter och lärarna tror verkligen på oss. När jag skulle börja med min studie var jag rädd att inte få några resultat, men jag fick mycket stöd från min lärare som bland annat sa att “inget resultat är också ett resultat”. Det fick mig att tro på mig själv.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Min plan är att studera vidare till läkare och sedan arbeta för Läkare utan gränser. Efter det vill jag jättegärna rikta in mig på forskning av något slag.

Vi önskar Maryam stort lycka till i finalen!

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet Malmö.