Gå till innehåll

En del av hållbarhetsrådet på Kunskapsgymnasiet Göteborg. Från vänster: Hibo, Martina, Misheil, Abdala och läraren Christina Jönsson.

Kunskapsgymnasiet Göteborg kan bli Årets Hållbara Gymnasium 2022

På bara ett halvår lyckades eleverna på Kunskapsgymnasiet Göteborg halvera skolans matsvinn.
Nu är skolan nominerad till Årets Hållbara Gymnasium av Håll Sverige Rent.
Här berättar Christina Jönsson, hållbarhetsansvarig på skolan, om hur eleverna har arbetat för att lyckas så bra.

Under snart ett år har Kunskapsgymnasiet Göteborg arbetat för att bli en mer hållbar skola. Under förra terminen fokuserade de på tre olika områden; att minska matsvinnet på skolan, att delta i Skräpplockardagarna samt sätta upp en plan för att byta ut skolans lampor till miljövänligare alternativ.

På bara några månader nådde de alla sina mål och i somras fick de en efterlängtad Grön Flagg-licens. Nu har skolan även nominerats till Årets Hållbara Gymnasium 2022, en utmärkelse som delas ut av organisationen Håll Sverige Rent.

– Det känns jätteroligt att vi är nominerade. Jag tror att det beror mycket på att vi har lyckats minska skolans matsvinn till hälften under ett halvår, säger Christina Jönsson, hållbarhetsansvarig och lärare i kemi och biologi på Kunskapsgymnasiet Göteborg.

Hur lyckades ni minska matsvinnet så mycket?
– Eleverna har jobbat hårt med det. De har haft kontakt med vår matpersonal och matleverantör, och sett till att införa fler vegetariska rätter på lunchen. De har påverkat övriga elever på skolan att inte ta mer mat än de äter upp, och det har lett till att matsvinnet har minskat från 60 till 30 kilo per vecka.

Vad är ni mest stolta över?
– Minskningen av matsvinnet samt att så många av skolans elever deltog i Skräpplockardagarna 2022. Vi plockade i närområdet och fick ihop hela 240 kilo skräp, berättar Christina Jönsson.

Förutom matsvinn och skräpplockning har hållbarhetsrådet lagt upp en plan för att byta alla skolans lampor till LED-lampor. En del i arbetet har också varit att göra skolans övriga elever insatta i hållbarhetsrådets arbete och mål.

– Samtliga elever har fått undervisning om ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling. De har fått lära sig om bland annat Grön Flagg, matsvinn, teknisk innovation, nedskräpning och dess konsekvenser, berättar Christina Jönsson.

Vad har ni för mål framöver?
– Självklart hoppas vi gå hela vägen och bli Årets Hållbara Gymnasium. Sedan kommer vi att jobba vidare för att fortsätta minska matsvinnet samt engagera fler elever i vårt hållbarhetsarbete. Vår önskan är att alla elever ska tänka på hållbarhet i sin vardag, att det ska vara en självklarhet.

På Hållbarhetsdagen den 11 november kommer Årets Hållbara Gymnasium att koras.

Vi önskar Kunskapsgymnasiet Göteborg stort lycka till i tävlingen och med sitt framtida hållbarhetsarbete!


Här är motiveringen från Håll Sverige Rent:

"För en Grön Flagg-resa där eleverna har fått arbeta med flera olika hållbarhetsfrågor såsom matsvinn, nedskräpning och teknisk innovation. Alltid med en medvetenhet om att inkludera de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Genom ett samarbete med kökspersonal och matleverantör lyckades skolan halvera sitt matsvinn under sin Grön Flagg-resa. För ett hållbarhetsråd på skolan som har visat på såväl handlingskraft som engagemang".