Gå till innehåll

Ida, Kunskapsgymnasiet Norrköping.

Samhällseleven Ida: ”Välj program baserat på dina drömmar”

Hon brinner för psykologi och beteendetevenskap - kort sagt varför vi människor är som vi är. Det gjorde att Ida valde samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende på Kunskapsgymnasiet.
- Här får du en relation med varje ämneslärare. Det gör lektionerna mycket roligare och intressantare, säger hon.

Hon brinner för psykologi och beteendetevenskap - kort sagt varför vi människor är som vi är. Det gjorde att Ida valde samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende på Kunskapsgymnasiet.

- Här får du en relation med varje ämneslärare. Det gör lektionerna mycket roligare och intressantare, säger hon.

Hon hade bra betyg i NO-ämnena. Men det stora intresset för människor var det som avgjorde Idas gymnasieval.

- Läran om människan, förståelse kring känslor och olika perspektiv på varför vi är som vi är. Jag brinner verkligen för allt det där och då kändes samhällsvetenskapsprogrammet perfekt för mig. Men det var även viktigt att hamna någonstans där det fanns härlig energi och bra lärare, säger hon.

”Jag har fått jättemycket kompisar”

Ida har flera tips på hur du kan tänka om du är osäker inför ditt gymnasieval.

- Jag tror det bästa är att välja program baserat på din framtid, dina drömmar och dina intressen - inte på dina vänners. Man får jättemycket kompisar under gymnasiet, jag lovar, säger hon och skrattar.

Idag går hon i trean och efter över två år på Kunskapsgymnasiet känner hon sig fortfarande väldigt nöjd med sitt val.

- Det är verkligen jättekul här! Jag trivs bra, både med lokalerna och människorna. Eleverna i alla årskurser är snälla och välkomnande. Lärarna är trevliga, roliga, duktiga och professionella. De är bäst, helt enkelt!

Ida menar att lärarna också bidrar till en fin känsla av trygghet på skolan.

- För första gången under min skolgång upplever jag en total nolltolerans mot rasism, kränkningar, homofobiskt beteende och så vidare. Lärarna ser verkligen till att alla elever är välkomna, accepterade och respekterade oavsett etnicitet, religion, sexuell läggning och så vidare. Det borde vara en självklarhet överallt. Och här är det just det.

”Du får en speciell realtion med den läraren”

På Kunskapsgymnasiet har alla elever en studiecoach (lärare) som de träffar individuellt för att diskutera sitt skolarbete. Mötena sker regelbundet och finns inplanerade på schemat.

- Studiecoachningen är väldigt bra. Du får en speciell relation med just den läraren och jag har fått mycket hjälp i att planera mina studier, säger Ida.

På Kunskapsgymnasiet finns också något som kallas studieforum, där lärare från alla ämnen finns tillgängliga. Hur använder du det?
- Jag brukar studera sånt som jag ligger efter i eller har svårt med. Där kan du alltid få hjälp, både från klasskompisar och lärare. Dessutom kan du få respons på olika uppgifter du jobbar med och det är bra, säger Ida.

När hon får frågan om vad hon drömmer om i framtiden kommer svaret snabbt.

- Jag vill utbilda mig vidare inom beteendevetenskap, gifta mig, skaffa en egen familj och leva lyckliga i alla mina dagar, säger hon och skrattar.

Hitta rätt skola - och läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.