Gå till innehåll
Johannes Ståhlnacke

Johannes Ståhlnacke: ”Jag vill koppla ihop undervisningen med elevernas verklighet.”

Historieläraren Johannes: ”Vi hjälper våra elever att äga sitt eget lärande”

Läraren och historienörden Johannes Ståhlnacke tycker att Kunskapsgymnasiet ger eleverna bra studiestrategier. Han tänker ofta på romarriket, men har svårt att välja vilken historisk händelse som fascinerar honom mest. Här delar han med sig av sitt bästa pluggtips för att du ska klara dina studier.

Våren 2017 började Johannes Ståhlnacke på att arbeta på Kunskapsgymnasiet där han undervisar i historia och religion. Att han utbildade sig till just lärare ligger det en rad olika faktorer bakom, berättar han.

– Jag har nästan alltid vetat att jag vill jobba socialt, tillsammans med andra människor. Under min tid som elevassistent på en folkhögskola fick jag rycka in och vikariera för lärare som var sjuka och då växte tanken om läraryrket fram, säger han.

Idag tycker Johannes Ståhlnacke att det bästa med jobbet är kontakten med eleverna.

Man får skratta mycket, har möjlighet att skapa fina relationer och så känner man att man faktiskt kan göra skillnad på riktigt. Det uppskattar jag.

Vad är det bästa med historia och religion?

– Religion är roligt eftersom det är så dagsaktuellt och enkelt att knyta an till elevernas erfarenheter, oavsett om de ser sig som religiösa eller inte. Och när det gäller historia så är det något jag tycker om väldigt mycket, även privat, vilket gör det till en ynnest att så ofta få ägna sig åt det. Mixing business with pleasure, så att säga!

Vilken historisk händelse är du mest fascinerad av?

Där har jag svårt att välja. Men precis som många andra, enligt en trend på Tiktok, så tänker jag ofta på romarriket, säger han och skrattar.

Hur gör du för att få eleverna engagerade i dina ämnen?

– Jag lägger mycket tid på att bygga relationer, vilket jag märkt gör att elever vill delta och vara engagerade. Sen försöker jag så ofta jag kan att koppla undervisningen till elevernas verklighet och saker som sker runtomkring dem.

Vad skiljer Kunskapsgymnasiet från andra skolor?

Jag skulle säga just hur vi arbetar med att få eleverna att utveckla studiestrategier och ta ägandeskap över sitt eget lärande. Kunskaper som även är bra när de ska plugga vidare. Det här gör vi bland annat genom vår studiecoachning. Alla elever hos oss har en egen studiecoach (lärare) som de träffar regelbundet för att få hjälp att planera och strukturera sitt skolarbete. Det är jättebra!

Vilket är ditt bästa pluggtips?

På gymnasiet läser eleverna många kurser samtidigt. Då gäller det att skapa sig en bra överblick över prov och andra examinationer. Terminsöversikten i vår digitala loggbok är därför ett hett tips! Och att diskutera sin planering med sin studiecoach.

Vilken är din favoritmat i skolmatsalen?

– Hamburgare och tacos, det är riktiga höjdare!

Hade du något drömyrke när du var liten?

Egentligen inte men polis och hockeyproffs stod nog högt upp på listan kan jag tänka mig. Och det är väl aldrig för sent?!