
Så räknar du ut ditt meritvärde.
Hur många poäng behövs för att komma in på gymnasiet?
Att ansöka till gymnasiet är viktigt för de allra flesta som går i nian. Kanske du, som många andra, funderar över hur många meritpoäng som krävs för att komma in på det program och den skola du drömmer om? Här kan du läsa om vad som påverkar antagningspoängen, hur du räknar ut dina meritpoäng och vad du gör om du inte får de betyg som behövs.
Vad är antagningspoäng?
Antagningspoängen är de poäng som krävs för att komma in på ett visst gymnasieprogram. Poängen baseras på meritvärdet hos alla de som söker en viss utbildning. Meritvärdet är summan av dina bästa betyg från grundskolan. Det kan maximalt uppgå till 340 poäng om du har betyg A i alla ämnen. För att räkna ut ditt meritvärde omvandlas dina betyg på det här sättet:
- A = 20 poäng
- B = 17,5 poäng
- C = 15 poäng
- D = 12,5 poäng
- E = 10 poäng
- F = 0 poäng
Om du har betyg i fler än 16 ämnen räknas de 16 bästa betygen, inklusive eventuella moderna språk som räknas som ett extra ämne.
Skillnader mellan olika program
Antagningspoängen kan variera kraftigt beroende på vilket program du söker till och vilken skola du vill gå på. Generellt sett brukar de mest populära programmen, som naturvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet, ha högre antagningspoäng, särskilt på skolor i större städer. För skolor i mindre städer och på mindre populära program kan antagningspoängen vara betydligt lägre.
Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet är ett av de mest populära programmen i Sverige, vilket gör att antagningspoängen ofta är högre än på andra program.
Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet är också populärt, men har ofta något lägre antagningspoäng än naturvetenskapsprogrammet.
Ekonomiprogrammet
Antagningspoängen till ekonomiprogrammet varierar beroende på skola och år, men ligger generellt på ungefär samma nivå som samhällsvetenskapsprogrammet. .
Yrkesprogram
Yrkesprogram som vård- och omsorg eller byggprogrammet har generellt sett lägre antagningspoäng.
Hur bestäms antagningspoängen?
Antagningspoängen bestäms varje år och är beroende av hur många som söker till ett visst program på en viss skola samt hur höga meritvärden dessa elever har.
Det kan vara bra att tänka på att antagningspoängen för ett visst program och en viss skola kan variera från år till år. Tittar du på antagningspoäng från förra året och ditt meritvärde är lägre betyder det därför inte att du inte kan komma in det år du gör ditt gymnasieval. Däremot kan antagningspoängen vara en bra riktlinje.
Vad gör du om du inte når upp till antagningspoängen?
För att komma in på gymnasiet krävs godkända betyg i engelska, matematik och svenska eller svenska som andraspråk, samt ett antal andra ämnen beroende på vilket program du söker. Utöver det avgörs din antagning av dina sammanlagda meritpoäng. Om du inte når upp till de antagningspoäng som krävs för ditt förstahandsval finns det flera alternativ att överväga.
Reservplatser
Det är möjligt att du kan komma in på ditt önskade program som reserv om någon som blivit antagen tackar nej till sin plats. Reservantagningen sker i flera omgångar och det är inte ovanligt att platser blir tillgängliga efter att elever har ändrat sitt val eller bytt program eller skola.
Andrahandsval
Om du inte kommer in på ditt förstahandsval är det bra att ha ett starkt andrahandsval. Tänk igenom vilka andra program eller skolor som intresserar dig, där antagningspoängen ligger mer i linje med dina förväntade betyg.
Specialutbildningar
Vissa specialutbildningar har andra antagningskrav. Det kan handla om färdighetsprov, intervjuer eller andra kriterier, som tillsammans med betygen tas i beaktning i din ansökan. Ett exempel på en sådan utbildning kan vara det estetiska programmet. Ett annat är Nationell idrottsutbildning (NIU) med inriktning mot en särskild idrott.
Komvux och kompletterande studier
Om du inte kommer in på ett nationellt gymnasieprogram direkt efter grundskolan kan ett alternativ vara att gå ett introduktionsprogram på gymnasiet för att komplettera de betyg som eventuellt saknas. Det finns också möjlighet att senare läsa upp dina betyg på Komvux.
Var förberedd
Det kan vara en fördel att veta hur många poäng som krävs för att komma in på ditt drömprogram. Det är dock lika viktigt att vara flexibel och ha flera alternativ i åtanke. Genom att förstå hur antagningspoängen fungerar och vara förberedd på olika utfall kan du navigera genom gymnasievalet med större självförtroende. Oavsett vilken väg du väljer är det viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter att nå dina mål, även om du inte får ditt förstahandsval. Läs om fler vanliga frågor kring gymnasiet.