MENY
Välj Skola
| Nyheter | De är vidare till final i tävlingen Unga forskare!

De är vidare till final i tävlingen Unga forskare!

Gadir och Emelie, här tillsammans med Kunskapsgymnasiet Göteborgs rektor Eva Tillvie.

Av mer än 500 projekt har Gadir och Emelie från Kunskapsgymnasiet Göteborg gått vidare med sitt projekt till finalen i Unga forskare som avgörs under mars i Stockholm. Här berättar de mer om sin forskning.

Gadirs och Emelies gymnasieprojekt går ut på att undersöka om det är möjligt att frigöra kiselalgen från dess mikrobiom med hjälp av antibiotika.

– Vi ville även se om, och hur, detta påverkade kiselalgen och dess funktioner. Kiselalger är de mest produktiva primärproducenterna i våra världshav, det vill säga de står för cirka 45 procent av all fotosyntes i världshaven. Idag har vi ett problem med att antibiotika läcker ut i haven och når de platser där dessa kiselalger befinner sig, i sedimenten. Vad händer när antibiotikan kommer i kontakt med kiselalgen och hur har detta en påverkan på det marina ekosystemet? Det är sådant som vi försökt besvara genom vårt projekt, berättar Gadir och Emelie.

Vad har ni kommit fram till?
– Det vi kom fram till var att alla kiselalger påverkades, mer eller mindre, negativt av antibiotikan. Populationen minskades drastiskt vilket kommer innebära att mängden fotosyntes som utförs i havet kommer att minska. Detta kommer bland annat innebära mindre föda för havets organismer, säger Gadir och Emelie.

På semifinalen i Unga forskare i Göteborg tilldelades Gadir och Emelie tre priser. De blev uttagna och gick vidare till finalen i Unga forskare som avgörs mellan den 20 och 24 mars på tekniska muséet i Stockholm.
– Vi kommer att ställa ut vårt projekt under dessa dagar och presentera det inför en jury med chansen att vinna stipendier för över 500.000 kronor, berättar de.

Dessutom vann de stipendium på 4000 kronor från organisationen Rotary i Göteborg för bästa samhällsengagerade projekt samt chansen att få ställa ut sitt projekt under två dagar på vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.