MENY
Välj Skola
| Nyheter | De jobbar för ett bredare perspektiv

De jobbar för ett bredare perspektiv

Under en vecka har det varit Pride-feber på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Philip Gerebring är en av lärarna bakom initiativet som avslutas på Norrköpings Prideparad.

I grunden är Philip Gerebring lärare i spanska och engelska, men en liten del av hans tjänst är att se till att likabehandlingsplanen förverkligas. Han ska vara spindeln i nätet mellan lärare och elever.

– Det är en sak att ha likabehandlingsplanen nedpräntad på papper men det gäller att vi sätter den i verket också. Jag undersöker bland annat behovet och vad eleverna tycker vi ska lyfta på skolan. Men jag arbetar även med det i den konkreta undervisningen och vad vi kan göra i de olika ämnes- och arbetslagen, berättar han.

Hälsning från Mark Levengood
Prideveckan är ett sådant initiativ. Veckan inleddes med en kickoff för alla elever i matsalen. Där fick de se videoklipp på folk som bryter mot normen och berättar sina historier om hur de kom ut.

– Vi hade även personliga hälsningar till eleverna från lite olika kändisar, bland andra Mark Levengood. Det var mycket uppskattat, säger Philip.

Gästföreläsare om könskorrigering
Under måndagen var även Lukas Svärd på skolan och föreläste om sitt liv och könskorrigering.

– Han berättade om hur han föddes i en kvinnligt kodad kropp men ganska tidigt visste att det var fel och ville förändra sitt ”skal”. Det var en föreläsning om hur han bröt mot normer både hemma och i skolan och vägen dit han är i dag.

Kunskapsgymnasiet i Norrköping har under veckan haft Prideflaggan uppe, haft tävlingar och tipspromenad med frågor kring likabehandlingsplanen.

– Vi vill få eleverna uppmärksamma kring dessa frågor på en rad olika sätt. Roliga inslag är viktigt.

Under veckan har det bränts Prideflaggor på en del andra skolor i Norrköping.

– Vi på Kunskapsgymnasiet har inte varit drabbade utan detta har mottagits jättebra och varit uppskattat vad jag hört. Men att något sådant händer visar bara hur viktigt det är att vi lyfter upp Pride och olika normer mer.

Avslutar med Prideparaden
Veckan avslutas med Prideparaden i Norrköping.

– Kunskapsgymnasiet har en plats i paraden. Intresset från lärare och elever att delta har ökat från förra året då vi hade Pridevecka på skolan för första gången. Vi samlas först på skolan och de som vill kan måla sig. Sedan tågar vi tillsammans med våra banderoller och flaggor.

Gästföreläsare Lukas Svärd

Här tillverkas det armband!

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.