MENY
Välj Skola
| Nyheter | De kör sommarskola för nyanlända elever

De kör sommarskola för nyanlända elever

Under fem veckor på sommarlovet kommer 21 nyanlända elever på Kunskapsgymnasiet Västerås att få extra undervisning.

– Jag har fantastiska lärare som ställer upp under sin ledighet, berättar Linda Stevadotter, rektor på Kunskapsgymnasiet Västerås.

Att ha nio veckors sommarlov utan något att göra var inte något som lockade de 21 nyanlända elever, som sedan april i år gått på Kunskapsgymnasiet Västerås.

– Vi vill inte att de ska tappa den kunskap de tagit till sig. När jag berättade för dem att de skulle få gå i sommarskola jublade de. Skolan har blivit en trygg plats för de här eleverna.

Arbetar under sin semester
Linda gjorde en del efterforskningar och letade efter praktikplatser på allt från företag till ungdomsförbund i kommunen, men hittade inte mycket. Hon började fundera på vad hon och skolan kunde göra och ställde frågan om sommarskola till lärarna.
– De ställer upp och arbetar under sin semester. Vissa elever har lyckats få en praktikplats eller ett sommarjobb men de allra flesta skulle ha varit sysslolösa och förmodligen inte mött speciellt många svenskar.

Viktigt med idrott
Fem lärare samt Linda själv kommer att hålla i undervisningen i sitt ämne under varsin vecka. Två gånger i veckan kommer eleverna dessutom att ha idrott.
– Vi kör halvdagar förutom två dagar i veckan, då de även ska ha idrott. Eleverna har så mycket inom sig som de måste få utlopp för och då är fysisk aktivitet suveränt.

Det var runt jul förra året som Linda Stevadotter kontaktade kommunen om att ta emot nyanlända ungdomar.
– Det finns ett stort behov och på kommunen blev de eld och lågor. Vi anställde två modersmålslärare som undervisat eleverna sedan april.

En elev, Ashmed, kom in på skolan redan i februari innan någon med arabiska som modersmål fanns i närheten.
– Han kan prata i princip flytande svenska nu och är en stor inspiration för resten av gruppen. Ashmed är språkbegåvad, men vi kan verkligen se skillnad om man som elev har hjälp av en tolk eller tvingas ut i det nya språket.

Ingen tolk på sommarskolan
På sommarskolan kommer det inte finnas några tolkar vilket eleverna är mycket förväntansfulla över.
– De vill verkligen lära sig så mycket som möjligt. Efter sommaren ska de placeras ut i olika basklasser så det är dags att testa vingarna nu. Vi får köra charader och vissa av eleverna förstår mer så de kommer att få hjälpa till att tolka. Det ska bli en riktigt rolig sommar, säger Linda.​

 

Tack till...
SAFARO Förlag som har skänkt 60 st böcker till vår sommarskola.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.