| Nyheter | De reste till Rom för att delta i ett "mini-FN"

De reste till Rom för att delta i ett "mini-FN"

Hela gruppen från Internationella Kunskapsgymnasiet som deltog i RIMUN. Melanie är tredje från vänster.

Varje år reser en grupp elever från Internationella Kunskapsgymnasiet till Rom för att delta i Rome International Model United Nations. Melanie, en av deltagarna, berättar mer om resan.

Berätta, vad händer i Rom och hur har ni förberett er?
– Vi har deltagit i RIMUN (Rome International Model United Nations), som är ett "United Nations simulation", där vi representerat Brasilien. Det är lite svårt att kort förklara hur dessa simuleringar fungerar, men jag ska försöka. Man får en egen kommitté med tre frågor som har att göra med den kommittéen. Jag satt exempelvis i Humanitarian Affairs Segment of the Economic and Social Council där vi bland annat diskuterade humanitärt bistånd, droger och brott, samt hur man ska ta itu med frågor såsom kidnappning, säger Melanie och fortsätter:

– I Sverige förberedde vi oss genom att skriva "Position papers" som förklarade landets (i vårt fall Brasiliens) ståndpunkt och åsikter om frågan, som man sedan skickade in till sin "chair", det vill säga den auktoritära figuren i kommittéen som tar besluten och bestämmer helt enkelt. Väl i Rom skriver man en resolution första dagen på samma sätt som man gör i FN och sedan debatterar man dessa resten av veckan med kommittéens andra länder. Debatterna avslutas med att man antingen röstar "för" eller "mot" resolutionen. Man får helt enkelt ta del av och lära sig hur processerna i FN fungerar genom att göra det själv.

Uttagningen baseras på kunskap och färdigheter
Vem som får delta i RIMUN och resa till Rom avgör en grupp lärare på Internationella Kunskapsgymnasiet. De utgår från hur de sett att eleverna fungerar i olika situationer och om de har de färdigheter som krävs för att delta i RIMUN. I år deltog en elev från samhällsprogrammet, två elever från teknikprogrammet och en elev från naturvetenskapsprogrammet.

Vad var det bästa med resan och RIUMUN?
– Det bästa var att få träffa människor från hela världen som kommit för att delta i samma projekt. Vi pratade mycket om hur våra kulturer skiljer sig åt och på så sätt vidgar det ens världsyn. Något mindre viktigt men ändå intressant, som jag fick lära mig, var exempelvis att resten av världen äter tacos fel, enligt en tjej från Mexico, och att burritos egentligen är spanskt och inte mexikanskt, som många tror. Dessutom hade vi verkligen tur med våra värdfamiljer. Alla deltagare bodde nämligen hos elever från skolan som RIMUN hålls i och vi hamnade hos fyra olika värdar som var bästa kompisar. Det betydde att vi hade väldigt kul även utanför RIMUN. Andra deltagare i projektet hade inte samma tur, fick jag höra.

Vad tar du med dig för erfarenheter?
– Jag fick lära mig att vara mer självständig; jag var i ett land utan mina föräldrar och deltog i ett projekt där jag ensam var tvungen att skapa nya kontakter med människor. Även om jag hade tre kompisar med mig på resan, så fanns den tryggheten inte under RIMUN eftersom vi satt i olika kommittéer. På så sätt tvingades jag ur mitt "comfort zone" och utvecklades därigenom som person.

Är detta något du kan tänkta dig att arbeta med i framtiden?
Jag tycker att politik och samhällsfrågor är väldigt intressant och funderar på att läsa statsvetenskap på universitetet, så ja, det gör jag, men livet är ju så långt så vem vet vad som händer.