MENY
Välj Skola
| Nyheter | Elever med olika bakgrund om integration

Elever med olika bakgrund om integration

Nyanlända elever från Kunskapsgymnasiet Malmös språkintroduktion har träffat elever från gymnasieskolan Spyken samhällsprogram under några timmar för att samtala om integration.

Syftet med samarbetet mellan Kunskapsgymnasiet och Spyken, en av Lunds största kommunala gymnasieskolor, var att skapa möten mellan elever med olika bakgrund. Några av eleverna från Kunskapsgymnasiet uttryckte efter mötet att det hade förändrat deras syn på svenskar och eleverna från Spyken fascinerades i sin tur över hur mycket de hade gemensamt med varandra trots olika språkliga förutsättningar. Den vänlighet och det intresse som uppstod i mötet och samtalen gjorde ett djupt intryck på flera av dem som var där, det vände på det synsätt de tidigare haft gällande varandra.

– Det blev så tydligt att fördomar frodas mellan grupper som inte träffas. Så fort de började prata, eller egentligen innan de började prata, så fort de hälsade, blev de något annat än "svenskar" och "invandrare" för varandra, säger Linda Öste Sabouné, lärare på Spyken.

Efter mötet skrev eleverna krönikor för att samla sina tankar. Deras krönikor ger en inblick i vad ungdomar i Sverige idag lever i och längtar efter.

– Ofta frågar jag mig varför integration är så svårt, trots att det skulle kunna vara lätt, skriver en av eleverna i sin krönika.

I april var det dags för Spykens elever att ta sig till Malmö för att besöka Kunskapsgymnasiet. Det blev ännu en trevlig dag med fortsatta diskussioner, strandpromenad, lekar och olika sorters kakor.

Text: Tulio Capriles

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.