| Nyheter | En rektor som aldrig slår sig till ro

En rektor som aldrig slår sig till ro

Sedan augusti 2017 är Kajsa Rehnman rektor på Kunskapsgymnasiet Globen. Här berättar hon om sin syn på rektorsrollen, vad som driver henne i arbetet och hur hon går från att lägga årsbudget till att någon timma senare servera pannkakor.

Senast kommer Kajsa från Kunskapsskolan Nacka där hon arbetat de senaste två åren.
– Det är verkligen jättekul att ha börjat här på Kunskapsgymnasiet Globen. Eleverna är gulliga och det är en mycket trevlig personalgrupp. Jag älskar rektorsyrket och är glad att jag tog klivet in i skolvärlden.

Innan hon gjorde just det, tog steget in i skolvärlden och vidareutbildade sig till lärare, arbetade Kajsa under 15 år med tv-produktion.
– Det jag tar med mig från min tid inom tv-produktion är devisen att ingenting är omöjligt. Allt går. Det kan självklart vara svårt med vissa saker, men att det är svårt är bara en utmaning och inte farligt, säger Kajsa och fortsätter:

– Vi i skolvärlden kan vara lite inlåsta i vårt sätt att tänka och utmana oss själva. Det gäller att vi vågar bryta oss ur våra vanliga mönster.

Berätta om din väg hit!
Under tiden jag var rektor på en annan gymnasieskolan här i Stockholm, mötte jag elever från olika Kunskapsskolor och de klarade sig ofta mycket bättre än resterande elever. Det gjorde mig nyfiken på vad de fick med sig som andra elever inte får. Sedan föll det sig så att jag något år senare började jag arbeta som rektor på Kunskapsskolan Nacka och nu är jag här på Kunskapsgymnasiet Globen.

Vad är det viktigaste i rektorsrollen för dig?
En viktigt egenskap är att vara en god lyssnare, det är en stor hjälp när man arbetar som rektor. Det gäller i allt från samtal med elever, föräldrar och medarbetare och det gäller att inte alltid komma med egna lösningar på deras problem. Ofta finns de bästa lösningarna hos individen själv. En av de viktigaste delarna som rektor är att aldrig riktigt slå sig till ro. Jag, mina medarbetare och skolan kan alltid utvecklas och bli bättre. Sedan gäller det självklart att man kan vara prestigelös, ena stunden arbetar du med årsbudget medan du lite senare kanske står och serverar pannkakor. Du måste vara beredd att rycka in där det plötsligt behövs.

Vad är ett pedagogiskt ledarskap för dig?
Det är ett stort ämne. Häromdagen var jag ute bland eleverna när de hade workshop för att få höra deras åsikter kring olika delar av verksamheten. Det är viktigt för att kunna ta tempen på vad som fungerar och vad som kan förbättras. Jag behöver en överblick för att kunna hjälpa lärarna att organisera och strukturera om så att arbetsbelastningen i slutändan inte blir för hög och för att säkerställa att alla elever kan tillgodogöra sig undervisningen så de når sina kunskapsmål.

Om du fick drömma fritt - vad skulle du förändra inom skolan?
Att skolan var mer integrerad i samhället och då tänker jag mellan olika delar i samhället. Tänk vilken kunskaps- och samhällsfördel det skulle vara om det fanns mer samarbete eller flöde mellan skolan och olika företag eller forskare på universitet. Då får vi ungdomarnas kunskap och nytänk in i samhället på ett annat sätt.

Alla kan vi alltid utveckla oss, vad arbetar du på för att utveckla ditt ledarskap?
Allt det jag som person behöver arbeta på! Jag är extremt resultatinriktad och en riktig vinnarskalle. Ibland går det lite för fort, jag ser sällan problem utan vill alltid så snabbt som möjligt nå en lösningen. Lagom är dessutom inte ett begrepp som jag kan känna igen mig i. Jag tycker om att ha kontroll men blir allt bättre på att delegera och det underlättar med Kunskapsgymnasiet Globens fantastiskt duktiga biträdande rektor och alla arbetslagsledare. Jag uppmuntrar dem att våga ta beslut, säger Kajsa innan hon avslutar: En arkivkurs skulle jag behöva gå också.

Kort om Kajsa
År som rektor: Sju, främst på gymnasiet men även på grundskola.
Bakgrund: Tv- och bildproduktion, lärare inom mediaämnen, biträdande rektor.