MENY
Välj Skola
| Nyheter | Hon vill få eleverna att diskutera mer på spanskalektionen

Hon vill få eleverna att diskutera mer på spanskalektionen

Eva Söderblom har studerat hur elever lättare kan komma igång och diskutera mer i klassrummet.

Hur kan vi få elever att använda språket mer naturligt redan i klassrummet? Det studerar Eva Söderblom som i vanliga fall är lärare på Kunskapsgymnasiet Globen.

Det var under en inspirationsträff för lärare som språkläraren Eva Söderblom fick nys om ett forskningsprojekt där fokus låg på det kommunikativa syftet med undervisningen. Nu, tre år senare, är hon tillsammans med tre andra lärare i forskningsprojektets slutfas.

Fem år i Spanien som frisör
Vägen dit har däremot inte varit spikrak. Lärare fanns det gott om i Eva Söderbloms släkt men yrket var inget som lockade henne. Hon flyttade istället till Spanien och arbetade som frisör när vuxenlivet knackade på dörren. Efter fem år i Spanien var det ändå kärleken till spanska språket och viljan att hjälpa andra kommunicera som fick henne tillbaka till Sverige och in i läraryrket.

– Att arbeta som frisör gjorde att jag fick en grundtrygghet i spanska språket. Jag pratade spanska dagarna i ända i flera år och språkkunskaperna har gett mig så många fler dimensioner av livet. Kan du språket som talas i ett land ger det en mycket djupare kontakt med människorna du möter.

Vill hjälpa andra nå längre
Att hjälpa andra personer använda språket och nå längre i kommunikationen är det som är kärnan i yrket som spanskalärare för Eva. Hon har arbetat som lärare i 13 år och undervisar i spanska och psykologi. Fyra timmar varje vecka ägnar hon åt forskningsprojektet där hon undersöker hur man kan designa undervisningen för en nå utvecklad dialog i klassrummet.

– Det är dialogerna som är viktiga, inte att fylla i rätt ord i en bok. Vi behöver fokusera på hur vi ska använda språket. Som lärare har jag en miljard olika val att göra för att få upp den förmågan hos mina elever och där gäller det att vi lärare inte fastnar i ett invant mönster. Det är krävande att ändra sin undervisning som man kanske tycker har fungerat länge. Med detta kan vi göra lektionerna ännu mer meningsfulla, säger Eva.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.