MENY
Välj Skola
| Nyheter | Kunskapsgymnasiets elever deltar i högskolekurs för social innovation

Kunskapsgymnasiets elever deltar i högskolekurs för social innovation

Ungdomar på Kunskapsgymnasiet i Malmö samarbetade med internationella studenter på Malmö högskola och elever från Sundsgymnasiet i Vellinge för att förbättra tiggares livssituation.

Cirka 10 deltagare från varje skola samlades på Malmö högskola och arbetade intensivt i nästan fyra timmar med en uppgift i högskolekursen Social Work in a Local and Global Context.

Gymnasieleverna arbetade med blivande socionomer från 13 länder som läser en del av sin socionomutbildning i Sverige.

Kreativa lösningar
Projektet genomfördes den 6 oktober. Dagen började med uppdelning av deltagarna i sex grupper. Uppdragets syfte riktade sig till att förbättra tiggares livssituation. Gruppernas arbetsmaterial var två flyttkartonger, sax, tejp och pennor. Deltagarna arbetade i sina grupper med att definiera problemet och komma på kreativa lösningar. På eftermiddagen presenterade de sina lösningar för varandra på valfria sätt.

Ansvara för insamling
Ett förslag var att starta ett samarbete mellan studenter, hyresvärdar och tiggare. Idén var att studenter kunde ansvara för insamling av pantflaskor på studentbostäder medan tiggare ansvarar för upphämtningen. En annan lösning var att starta ett center där tiggare kan delta i olika aktiviteter, t.ex. språkkurser eller tillverkning av varor med återvunnet material.

– Det skulle kunna vara ett sätt att återanvända samhällets överflöd, förklarade en av deltagarna.

Utmanande projekt
Dagen avslutades genom att låta deltagarna reflektera kring samarbetet med personer med olika bakgrund. Överlag upplevde gymnasisterna och studenterna att det var en givande och rolig aktivitet.

– Det var svårt i början men det blev bättre under dagen och vi kom på några bra idéer, menade en av gymnasieeleverna.

Text av Tulio Capriles, lärare Kunskapsgymnasiet Malmö.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.