MENY
Välj Skola
| Nyheter | Mingel för inspiration och utbyte av erfarenheter

Mingel för inspiration och utbyte av erfarenheter

Åtta nyanlända elever på Internationella Kunskapsgymnasiet träffade utrikesfödda ingenjörer som studerar på Kunskapsskolans vuxenutbildningsdel, SkillEd.

Under en halvdag träffades nyanlända elever på IKG, Internationella Kunskapsgymnasiet, och utrikesfödda ingenjörer som går utbildningen NCC Nystart. Ingenjörerna går en utbildning som ligger på Kunskapsskolan Sveriges nya satsning SkillEd, med företags- och vuxenutbildningar. Flera av eleverna på IKG har kommit ensamma från krigshärjade länder.

Karin Rådberg är undervisningsledare på SkillEds utbildning NCC Nystart.
– Syftet med mötet var att de utrikesfödda ingenjörernas erfarenheter skulle kunna inspirera de nyanlända ungdomarna och prata om framtiden, berättar hon.

När ingenjörerna skulle presentera sig blev det personligt ganska direkt.
– Nu när jag är här i Sverige känner jag att jag hade velat komma hit tidigare. Det är en stor chans. Språket är viktigt och ni är unga och har en bra möjlighet att lära er det riktigt bra, säger en av ingenjörerna och får medhåll av sin kurskamrat:
– Det är svårt att flytta till ett annat land men det kommer att lösa sig. Tänk på att språket är det viktigaste verktyget för att kunna delta i olika aktiviteter.

Eleverna på IKG berättade om sig själva, hur de kom till Sverige och deras tid här. Efter presentationerna spelade alla ett ”mingelbingo” som gick ut på att berätta om olika saker, till exempel vad man drömmer om i livet.

– Alla pratade mycket om vikten av att ha ett mål och varför det är viktigt att kämpa. Det kan låta lite klyschigt men det var ett väldigt bra samtal. Avslutningsvis berättade alla IKG-elever om sina drömmar och vad de vill arbeta med i framtiden. Vi har pratat om att ses en gång till under våren. Kanske att de besöker oss eller så kanske vi arrangerar ett gemensamt studiebesök, säger Karin Rådberg.​​

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.