MENY
Välj Skola
| Nyheter | Model UN på Internationella Kunskapsgymnasiet

Model UN på Internationella Kunskapsgymnasiet

Siri, elev i årskurs tre på Internationella Kunskapsgymnasiet.

På Internationella Kunskapsgymnasiet är det en speciell dag. Rollspelet Model United Nations startar med ett stort frukostmingel. Under en vecka blir skolan FN:s generalförsamling i miniformat.

Eleverna företräder olika länder med uppgift att driva sitt lands ståndpunkter och politik i viktiga frågor. Det kan handla om allt från hållbart jordbruk, farligt rymdskrot, kvinnlig omskärelse till slutförvaring av radioaktivt avfall.

Får en insikt i hur FN arbetar
Eleverna är uppklädda och förväntansfulla. Det kommer att bli en annorlunda och utmanande och rolig vecka. Snart ska välkomsttalet hållas och ländernas delegater presenteras.

Under veckan kommer diskussioner och debatter äga rum i olika kommittéer. Sen behandlas de i generalförsamlingen. Syftet med övningen är att få en insikt i hur FN arbetar och en ökad förståelse för hur människor i andra länder tänker och resonerar. Nu ska alla lära sig att vara diplomatiska, att kompromissa och hitta gemensamma lösningar för jordens överlevnad.

En övning inför Model UN i Peking
Siri var med redan förra året och företrädde då Kuba. I år arrangerar hon Model UN tillsammans med ett 15 tal andra elever och skolans lärare. Hon vet att det kommer att bli hur kul som helst, men också arbetsamt. Det är också en övning inför det stora Model UN där elever från hela världen samlas i Peking.

– Model UN är en chans att lära sig om och förstå hur internationella samarbeten fungerar. Det handlar om att sätta på sig någon annans skor och försöka se världen genom deras ögon. Som deltagare är det jobbigt och nervöst och veckan kräver mycket arbete. Samtidigt är det oerhört givande och när rollspelet drar mot sitt slut vill man inte sluta, säger Siri, elev i årskurs tre på Internationella Kunskapsgymnasiet.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.