MENY
Välj Skola
| Nyheter | Ny satsning ger teknikelever snabbfil ut i arbetslivet

Ny satsning ger teknikelever snabbfil ut i arbetslivet

Markus Leijström, teknikprogrammet Internationella Kunskapsgymnasiet.

Nu startar Kunskapsgymnasiet och NCC ett fjärde år på teknikprogrammet. Här tycker tredjeårseleven Markus Leijström till om utbildningen.

Från och med hösten 2017 startar Kunskapsgymnasiet och NCC ett fjärde år på teknikprogrammet som är riktat till de elever som vill ut i arbetslivet efter gymnasiet. Efter utbildningen blir eleverna gymnasieingenjör och kommer att ha kompetens att direkt söka ett antal olika yrken. Det fjärde extra året kommer vara öppet att söka för alla elever som gått ut tredje året på ett teknikprogram, oavsett inriktning.

Markus Leijström går i dag 3:e året på teknikprogrammet på Internationella Kunskapsgymnasiet.

– Själva programmet är ganska likt andra gymnasieskolors teknikprogram. Den stora fördelen är kontakten med NCC och arbetslivet. Tack vare samarbetet mellan Kunskapsgymnasiet och NCC får vi som elever förutom de teoretiska kunskaperna samtidigt större förståelse för byggprocessen och de olika roller som finns på ett bygge. Detta tack vare studiebesök och praktik. På arbetsmarknaden är det alltid fördelaktigt om man har ett helhetsperspektiv, vilket teknikprogrammet på Kunskapsgymnasiet ger, säger han.

Vad tycker du verkar bra med det fjärde året?
– Det är framför allt kopplingen till branschen. Jag tror att både de teoretiska och de praktiska kunskaperna och förmågorna som fjärde året medför är lika viktiga. Fjärde året kan dessutom innebära en direkt väg in i arbetslivet redan efter gymnasiet, speciellt då branschen skriker efter folk. Jag tror att fjärde året kan vara en bra alternativ väg istället för att läsa på universitet eller högskola. Genom internutbildningar och erfarenheter hos företag som NCC tror jag att man kan komma långt i karriären.

Vad kommer du vilja arbeta med i framtiden?
– I framtiden vill jag utan tvivel arbeta inom byggindustrin. Branschen utvecklas ständigt och nya moderna lösningar utformas för att bemöta de nutida kraven. Personligen tycker jag att det är intressant hur digitaliserad byggbranschen har blivit. Stockholms och Sveriges ständiga befolkningsökning leder till att det kommer behöva byggas som aldrig förr. Det innebär att det kommer att finnas goda jobbmöjligheter i framtiden. Att jobba för ett byggföretag innebär också att man är med och skapar dagens och framtidens samhälle. Det är häftigt att kunna säga att man varit med och uppfört en byggnad som kommer finnas kvar i hundratals år.

Länk: Läs mer om teknikprogrammets fjärde år här.​

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.