| Nyheter | Redo för läkarutbildningen efter åren på Kunskapsgymnasiet

Redo för läkarutbildningen efter åren på Kunskapsgymnasiet

Långa föreläsningar, tunga böcker och fackartiklar på engelska tillhör vardagen på läkarutbildningen vid Lunds universitet. Det berättar tidigare Kunskapseleven och numera läkarstudenten Haia Sadek.

I juni i år tog Haia studenten efter tre år på naturvetenskapliga programmet på Kunskapsgymnasiet Malmö. För en månad sedan började hon läkarprogrammet. Vid starten var Haia nervös men självförtroendet har stärkts efter några veckor in i utbildningen.

Jag känner mig väl förbered. På Kunskapgymnasiet lärde jag mig studieteknik och det har jag nytta av idag. Varje vecka får jag lyssna på många föreläsningar och läsa mycket, både på svenska och engelska. Det är tur att lärarna på Kunskapsgymnasiet har lärt oss att anteckna effektivt, att man inte skriver ner varenda ord, och att sammanfatta. Jag inser också nu hur bra det var att vi fick lära oss många begrepp på engelska inom natur och biologi.

Haia beskriver tiden på Kunskapsgymnasiet som en viktig bas inför universitetsstudierna. Kunskapsgymnasiet arbetssätt med lektioner, workshop och personlig handledning hjälpte Haia att utveckla sin förmåga att planera och arbeta självständigt.

På Kunskapsgymnasiet fick vi mycket hjälp samtidigt som vi fick lära oss att arbeta självständigt. När jag behövde hjälp fanns det "tusen lärare" att gå till på workshop, och hos min PH (personlig handledare) fick jag vägledning, motivation, redskap att hantera stress och möjligheten att prata om allt som jag kanske inte kunde prata med andra om, säger Haia.

I framtiden vill Haia jobba på sjukhus, kanske på akuten. Det kommer att ta lång tid innan hon kan kalla sig läkare men hon är taggad och ser fram emot att jobba hårt under läkarutbildningen för att nå sitt mål.

Det känns också bra att studera tillsammans med personer med olika bakgrund, säger hon.

Hennes klass i Lund har över 100 studenter som kommer från olika delar av Sverige. Väldigt få är från Malmö och få har valt att plugga direkt efter gymnasiet, berättar Haia. Det finns, till exempel, en 40 år gammal civilingenjör och en erfaren sjuksköterska som vill sadla om till läkare.

Alla är trevliga! Här är vi alla nybörjare och hjälper varandra, säger Haia.

Text och bild: Tulio Capriles.